10.9 C
Craiova
miercuri, 2 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă un ajutor de stat pentru CEO

Încă un ajutor de stat pentru CEO

Complexul Energetic Oltenia urmează să primească un grant de 705 de milioane de lei pentru ca centralele electrice pe cărbune să poată plăti certificatele de emisii de CO2, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Energiei. Cu acești bani, s-a ajuns la suma convenită prin planul de restructurare, de 1,09 miliarde de euro, dar Guvernul României solicită ca centralele CE Oltenia să mai funcționeze până în 2029.

Planul de restructurare al CE Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, prevede ca bugetul de stat să acorde companiei granturi pentru ca aceasta să poată achiziționa de pe piață certificatele de emisii a căror achiziție nu o poate suporta din bugetul propriu.

Grant de 705 de milioane de lei

Pentru acest an, suma aferentă acestui grant este de 705 de milioane de lei, echivalentul a 143,6 milione de euro, arată Ministerul Energiei. Aceasta este, cel puțin teoretic, ultima plată pe care o face bugetul de stat în contul certificatelor de emisii conform planului de restructurare. Până acum, s-au plătit 946,4 milioane de euro, iar odată cu această tranșă, pentru achiziția certificatelor de emisii până la 30 septembrie 2025, se ajunge la suma de 1,09 miliarde de euro, care a fost convenită cu Comisia în planul de restructurare.

„Suma remanentă a ajutorului de stat pentru anul 2025 este de 704.953.075 lei. În lipsa alocării anuale a grantului, Societatea nu ar fi reușit să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente conformărilor anuale cu consecința nerespectării Planului de restructurare și implicit a restabilirii viabilității acesteia la sfârșitul anului 2026. Impactul utilizării acestor sume acordate sub formă de grant este unul pozitiv, în considerarea faptului că veniturile de exploatare estimate până în anul 2025 sunt sub valoarea cheltuielilor de exploatare, cauza principală fiind creșterea costurilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Creșterea rapidă a costurilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră este compensată parțial prin acordarea anuală a ajutorului de stat sub formă de grant în scopul achiziționării acestora“, arată Ministerul Energiei în nota de fundamentare.

Citeşte şi: Deputatul Dumitru Cornă şi-a dat demisia din partidul Dianei Şoşoacă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS