Administraţia locală craioveană impune un Regulament pentru amplasarea echipamentelor automate de preluare a ambalajelor, utilizate în cadrul sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile, precum și pentru containerele aferente acestora. Totodată, primăria cere şi o taxă specială pentru eliberarea avizului de amplasare a acestora.
Primăria vrea ca „lucrările de amplasare să se efectua în conformitate cu planurile și normele urbanistice aprobate și se vor integra armonios în mediul urban”. Aceste locaţii vor avea nevoie de autorizaţie, iar investitorii trebuie să plătească o taxă specială pentru primirea unui aviz. Taxa este în sumă de 100 lei.
„Prezentul regulament stabilește cadrul normativ pentru emiterea avizului de amplasare a echipamentelor automate de preluare a ambalajelor, utilizate în cadrul sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile, precum și pentru containerele aferente acestora, astfel încât:- să se asigure amplasarea tehnică corespunzătoare a echipamentelor de preluarea ambalajelor pe domeniul privat; să se respecte condițiile urbanistice și de siguranță rutieră/pietonală; să se evite eventuale interferențe cu infrastructura existentă (cu excepțiaconexiunii la energia electrică)”, se spune în Regulament.

Aviz pentru amplasarea containerelor destinate colectării ambalajelor
Prevederile Regulamentului urmează să se aplice pentru lucrările de amplasare a echipamentelor automate de preluare a ambalajelor, integrate în sistemul de garanție-returnare. Amplasarea containerelor destinate colectării ambalajelor primare nereutilizabile, situate direct pe sol, fără fundație și platforme, cu o suprafață maximă de 25 mp. Amplasarea acestora se va face în baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea locală, fără a determina congestia sau blocarea traficului pietonal și fără a necesita racorduri sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.
Primăria ia aceste măsuri pentru că nu vrea ca aceste containere să obstrucţioneze accesul în instituţii publice, trecerile de pietoni sau intersecţiile. Tototdată, aceste amplasamente trebuie să fie accesibile utilizatorilor, uşor de întreţinut de către operatorii economici implicaţi.
Sancţiuni
Regulamentul prevede şi nişte sancţiuni, respectiv amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 2.500 de lei.

Amplasarea echipamentelor fără obținerea avizului emis de autoritatea competentă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei. În cazul în care instalarea se efectuează fără respectarea condițiilor tehnice și urbanistice, se dispune și demontarea echipamentelor pe cheltuiala beneficiarului, în vederea readucerii amplasamentului la starea inițială. Nerespectarea normelor privind siguranța circulației pietonale și blocarea trotuarelor atrage sancțiuni suplimentare, conform legislației în vigoare. Constatarea contravenţiilor se face de către poliţia locală în colaborare cu structurile de urbanism care vor efectua controale periodice. Nerespectarea prevederilor va conduce la aplicarea măsurilor tehnico-administrative corespunzătoare, inclusiv ridicarea echipamentelor instalate ilegal.
Regulamentul se află în consultare publică, iar craiovenii pot trimite sugestii până la data de 25.04.2025.