23.1 C
Craiova
miercuri, 16 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţiştii doljeni, la „vânătoare“ de şoferi vitezomani

Poliţiştii doljeni, la „vânătoare“ de şoferi vitezomani

În perioada 7-13 aprilie 2025, conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfășurată acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

Tot în acest context, în ziua de 9 aprilie, în intervalul orar 00.00-24.00, se va desfășura operațiunea Speed Marathon pentru combaterea încălcării normelor legale privind viteza de deplasare.

Polițiștii rutieri vor acționa cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliției Române.

În primele trei luni ale anului, 17,64% din totalul accidentelor grave din Dolj a avut viteza drept cauză

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, la nivelul județului Dolj, din cauza vitezei neregulamentare, au avut loc 3 accidente rutiere, în urma cărora 3 persoane au decedat și una a fost rănită grav.

Astfel, 17,64% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauză generatoare.

În România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier

Poliţiştii recomandă pietonilor să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici.

Sistemul E-SIGUR este operațional la nivelul întregii țări. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate. Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal este comunicat la domiciliul acestuia, fără a fi necesară oprirea în trafic.

Acest sistem presupune monitorizarea traficului rutier prin colectarea de date cu ajutorul dispozitivele radar, tip pistol, din dotarea structurilor de Poliție Rutieră. Radarele de tip TruCAM II sunt amplasate în afara părții carosabile, montate pe trepied, la loc vizibil.

Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice și reducerea numărului de accidente rutiere.

Citeşte şi: Consultări publice pentru selecția reprezentanților comunității locale în Comitetul de Organizare UNESCO pentru Ansamblul „Calea Eroilor”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS