Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) revin de marți la lucru. Activitatea este reluată după mini-vacanța de Paște.
Au fost câteva zile libere de sărbători și o perioadă prin care Complexul Energetic Oltenia nu a mai trecut de mulți ani. Este vorba despre reducerea drastică a producției de energie electrică, din cauza scăderii consumului la nivel intern, dar și regional. Acest lucru a avut ca efect închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune.
În ultimele zile a funcționat numai grupul energetic de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Și aici capacitatea de producție a fost limitată însă la numai 80 de MW, un record negativ al ultimului deceniu pentru Complexul Energetic Oltenia. În perioada sărbătorilor pascale, consumul de energie a scăzut și la 2.400 de MW, ceea ce a avut ca efect secundar prețuri negative pe piața de energie.
Şi la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost afectat volumul vânzărilor de curent electric, iar rezultatul a fost înregistrarea de încasări mai slabe.
CEO încă nu are un buget aprobat
Problemele Complexului Energetic Oltenia nu se referă doar la scăderea producției și vânzările slabe de energie, ci și la faptul că nu a fost încă aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli și sunt incertutudini majore cu privire la funcționarea de anul viitor. În ceea ce privește Bugetul de Venituri și Cheltuieli al CEO, se așteapta ca acesta să fie aprobat de către Guvern, după ce va primi avizele necesare de la ministerele de resort.
În lipsa unui Buget aprobat, a fost pentru prima dată în istoria companiei energetice când minerii și energeticienii nu au beneficiat de un bonus de Paște. Discuțiile sunt ca după aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli sindicatele și administrația din cadrul Complexului Energetic Oltenia să negocieze un bonus în contul primei de Paște și al voucherului de vacanță.
Conform sindicatelor, prima de Paște a fost pierdută pentru acest an, iar tichetele de vacanță au o valoare de numai 1.600 de lei, față de 3.000 de lei anul trecut. De asemenea, cei 1.600 de lei se vor acorda numai dacă beneficiarul va achita jumătate din sumă, respectiv 800 de lei.
În plus, voucherele de vacanță se vor acorda numai salariaților care au un salariu de sub 8.000 de lei net. La Complexul Energetic Oltenia salariile au devenit destul de mari, după ce anul trecut toate primele și sporurile au fost incluse în salariul de bază.
Așteaptă modificarea planului de restructurare
Angajații și sindicatele așteaptă în același timp o măsură care să reglementeze activitatea, începând cu anul 2026. Anul viitor se încheie Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Acesta menționează că de la 1 ianuarie 2026 grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă. Vor fi repornite numai la solicitarea Ministerului Energiei.
Cu toate acestea, nu a fost adoptată legislația care să reglementeze situația grupurilor pe cărbune care intră în rezervă de capacitate și cum vor fi plătiți salariații când nu se va produce energie electrică. În același timp, Ministerul Energiei a anunțat că dorește să prelungească activitatea Complexului Energetic Oltenia că încă 3 – 4 ani.
Acest lucru presupune și acordul Comisiei Europene, dar fiind faptul că la nivelul Complexului Energetic Oltenia au ajuns an de an ajutoare financiare de stat pentru plata certificatelor de CO2 și pentru restructurare și investiții noi. Din nefericire, niciuna din cele 10 investiții nu este gata. Sunt propuse 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale.