Primăria Craiova vrea să impună un Regulament pentru înregistrarea şi evidenţa căruţelor, mopedelor şi triciclurilor din oraş. În fapt, acest Regulament „de luare în evidenţă” vizează toate autovehiculele care nu sunt înmatriculate şi ai căror proprietari sunt din Craiova.
În urma acestei înregistrări, administraţia locală ar urma să ţină o evidenţă mai bună a acestor vehicule. Singurele vehicule care nu trebuie înmatriculate, dar nici înregistrate sunt bicicletele şi vehiculele trase sau împinse cu mâna. În Regulament sunt detaliate condiţiile în care vehiculele sunt înregistrate, cerinţele privind atestatul tehnic sau cartea de identitate, dovada inspecţiei, dovada proprietăţii, dar şi documentele fiscale care atestă înscrierea acestora în evidenţele fiscale locale.

Conform viitorului Regulament, categoriile de vehicule supuse înregistrării la nivelul Primăriei Craiova sunt următoarele:
troleibuzele; mopedele din categoriile L. 1e-B şi L. 2e, precum şi cvadriciclurile uşoare dincategoria L. 6; tractoarele agricole sau forestiere din categoriile T şi C; remorcile şi semiremorcile destinate a fi tractate de tractoarele agricole sau forestiere din categoria R; utilajele tractate interschimbabile agricole sau forestiere din categoria S; vehiculele destinate efectuării de servicii ori lucrări, denumite maşini autopropulsate, precum şi vehiculele lente; vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie; vehiculele cu tracţiune animală”, se spune în viitorul Regulament.
Evidenţa va fi ţinută de către Serviciul Transport Public Local Siguranța Circulației și Guvernanță Corporativă din cadrul Primăriei Craiova pe a cărei rază teritorială îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul proprietarii vehiculelor respective. Acelaşi serviciu va opera radierea vehiculului dacă proprietarul îl retrage din circulaţie, îl casează sau îl vinde. Odată cu înregistrarea vehiculelor se eliberează un certificat de înregistrare, precum şi plăcuţele cu număr de înregistrare.

Documente necesare înregistrării
Înainte de toate se depune o cerere la primărie după un model prevăzut în Regulament. Odată cu această cerere solicitatntul mai depune
actul de identitate, sau, în cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, precum şi actul de identitate al acestuia. Un alt document solicitat va fi actul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului. În cazul unor vehicule va fi necesar să se depună şi cartea de identitate a vehiculului sau atestatul tehnic eliberat de RAR. Alte documente solicitate sunt:
„dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice în termenul de valabilitate a acesteia, cu
excepţia maşinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h, a autovehiculelor cu şenile, a tramvaielor şi a vehiculelor cu tracţiune animală; dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, cu excepţia vehiculelor cu tracţiune animală; dovada plăţii contravalorii pentru certificatului de înregistrare şi a plăcuţei/plăcuţelor cu numărul de înregistrare; dovada faptului că vehiculul este radiat din circulaţie, în cazul în care acesta a mai fost
înregistrat; procură specială în formă autentică, împuternicire avocaţială sau împuternicire scrisă areprezentantului legal al persoanei juridice, după caz”, se mai spune în Regulament.
Regulamentul a fost publicat de primărie spre consultare publică