Asociația MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul de Minori și Tineri (Centrul de Detenţie) au inaugurat terenul de fotbal și zona de recreere amenajate la Secția exterioară Ișalnița a Penitenciarului Craiova printr-un eveniment sportiv: un meci de fotbal între persoane private de libertate din cele două instituții.
Cele două spații au fost realizate în cadrul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” pe o suprafață de teren de aproximativ 3000 mp nefolosită până acum, aflată în imediata vecinătate a secției exterioare Ișalnița.
”Eco-voluntariat în penitenciare” este un proiect care promovează beneficiile voluntariatului pentru mediu în rândul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi în rândul comunităţilor din Craiova şi Işalniţa. Unul dintre cele cinci programe de voluntariat de mediu implementate în cadrul proiectului, “Management forestier responsabil”, a presupus valorificarea unei suprafețe de aproximativ 3000 mp din terenurile de care dispune Penitenciarul Craiova. O echipă de 100 de persoane private de libertate a realizat o infrastructură de agrement constând într-un teren de mini – fotbal, un părculeț și o pepinieră.
Amenajarea a constat într-un complex de activităţi specifice, curățarea, frezarea și nivelarea suprafeței bazei sportive, locului de agrement și pepinierei, așternerea și compactarea unor straturi succesive de nisip și pietriș cu rol de stabilizare și de drenaj, așternerea și compactarea unui strat de pământ fertil cu rol de substrat pentru gazon, execuția unui puț forat și a unui sistem de irigații prin aspersie, montarea rulourilor de gazon, plantarea unor arbori și arbuști decorativi, execuția unui foișor, precum şi realizarea împrejmuirii întregului amplasament. Toate aceste activităţi au fost realizate cu implicarea voluntară a persoanelor private de libertate.
Terenul de fotbal și zona de recreere au fost inaugurate printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipa persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova și cea a tinerilor din Penitenciarul de Minori și Tineri. În acest fel, voluntarii din proiect s-au putut bucura primii de beneficiile muncii lor și s-au angrenat într-o dispută sportivă entuziastă, desfășurată în limitele colegialității și fair play-ului. Prin felul în care au participat, atât la amenajare, cât și la întrecerea sportivă, persoanele private de libertate au arătat că își doresc să poată contribui prin forțe proprii la crearea unei infrastructuri corespunzătoare derulării în bune condiții a programelor de educație și asistență psihosocială desfășurate în perioada privării de libertate.