4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcad. Basarab Nicolescu: Craiova spală ruşinea naţiei!

Acad. Basarab Nicolescu: Craiova spală ruşinea naţiei!

La Casa de Cultură “Traian Demetrescu” au început, miercuri  după amiază, manifestările dedicate omagierii scriitorului Vintilă Horia, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere. Vintilă Horia, care s-a născut pe 18 decembrie 1915 în Segarcea şi a decedat, în 1992, la Collado Villalba (Spania), fiind singurul scriitor român câştigător al premiului anual de literatură conferit de Academia franceză “Goncourt” în 1960 pentru romanul „Dumnezeu s-a născut în exil”.
Evenimentul de miercuri de la “Tradem”, moderat de scriitorul Nicolae Marinescu, a cuprins lansarea studiului “Eseistica lui Vintilă Horia deschideri către transdisciplinaritate”, apărut zilele  trecute la Editura “Aius” sub semnătura cunoscuţilor istorici literari Mihaela Albu (Craiova) şi Dan Anghelescu (Bucureşti), cu o prefaţă de Vasile Spiridon. Totodată, a fost lansat şi numărul 12 al revistei de cultură “Mozaicul”, număr care este dedicat centenarului Vintilă Horia. Cei doi cercetători, Mihaela Albu şi Dan Anghelescu, au vorbit despre volumul lansat, precizând, printre altele, că şi-au propus să aducă în atenţia celor interesaţi aspecte mai puţin mediatizate ale personalităţii scriitorului Vintilă Horia şi, mai ales despre activitatea sa de eseist cu mari deschideri către transdisciplinaritate.

Invitatul de onoare al manifestării a fost academicianul Basarab Nicolescu (Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare, Paris). Acesta a venit la Craiova special pentru evenimentele din aceste zile din Cetatea Băniei dedicate omagierii scriitorului Vintilă Horia.

Basarab Nicolescu, care l-a cunoscut pe Vintilă Horia în 1979 la Paris, devenindu-i prieten, a avut cuvinte de laudă despre cartea apărută la Aius şi despre manifestările din Cetatea Băniei: „Vă  felicit foarte sincer şi călduros pentru această carte (“Eseistica lui Vintilă Horia deschideri către transdisciplinaritate”, n.r.), pentru revista „Mozaicul” dedicată lui Vintilă Horia şi pentru colocviul de mâine (de astăzi, de la Biblioteca „Aman”, n.r.). Într-o formulă rapidă, aş spune: Craiova spală ruşinea naţiei! În ce sens? Mă explic: Vintilă Horia este un mare scriitor, o autoritate pe plan internaţional, nu numai francez (în Franţa a scris cel mai mult). Este cu totul uimitor că nu există nicio manifestare naţională dedicată lui Vintilă Horia?! Pentru mine, care vin de acolo (Franţa, n.r.), este ceva care mă lasă perplex! O să vorbesc mai multe mâine (astăzi, la manifestările de la „Aman”, n.r.).”.
Acad. Basarab Nicolescu a adăugat că în 1946, Tribunalul Poporului din România l-a condamnat pe Vintilă Horia (pseudonimul lui Vintilă Caftangioglu) în contumacie la 25 ani muncă silnică, pentru crime de război, datoritǎ unei confuzii de nume cu Gheorghe Caftangioglu, vărul sǎu, care a fost legionar: „confuzia s-a menţinut şi până astăzi prin informaţiile eronate consemnate în pagina dedicată lui în wikipedia-România. Eu, fiind redactor la wikipedia, am schimat pagina!”.
Referindu-se la numărul revistei „Mozaicul” dedicat lui Vintilă Horia, Basarab Nicoloescu a spus că a trimis revista (în format pdf) în Spania, aceasta bucurându-se de aprecieri deosebite. De altfel, în cadrul manifestărilor dedicate omagierii lui Vintilă Horia în Spania (17-18 decembrie), criticul literar Mihaela Albu este invitat la Universitatea din orașul Alcala de Henares, unde este programată lansarea cărții „Eseistica lui Vintilă Horia – deschideri către transdisciplinaritate“ și revista „Mozaicul“.

Simpozion Vintilă Horia la Biblioteca Aman

În această dimineaţă, începând cu ora 9.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, sala „Dinu C. Giurescu”, debutează manifestările dedicate lui Vintilă Horia: simpozionul „Vintilă Horia: o sută de ani de la naștere”, lansări de cărți – între care și volumul inedit al scriitorului omagiat ( „Memoriile unui fost Săgetător”), vizionare de film, o masă rotundă. Iniţiatorul organizării evenimentului este Cristian Bădiliţă, doctor al Universităţii Paris IV – Sorbona, scriitor şi istoric al creştinismului timpuriu. Vor participa: acad. Basarab Nicolescu (Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare, Paris), jurnalista Marilena Rotaru (Televiziunea Română, București) , Florin Manolescu (Universitatea Ruhr, Bochum, Germania), Miruna Lepuş (Editura Vremea, Bucureşti), Georgeta Orian și Alexandru Gruian (Universitatea Alba-Iulia), Mihaela Albu și Dan Anghelescu (Universitatea Craiova/Bucureşti), Lucian Dîncă, Ioana Costa (Universitatea Bucureşti), Corin Braga (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca), Alina Costin (Université Paris Est, Créteil), Claudia Drăgănoiu (Freie Universitat, Berlin), Liviu Ilie (Universitatea Craiova), preot Cristian Langa, Silvia Colfescu (Editura „Vremea”).

Istoria acordării premiului “Goncourt” lui Vintilă Horia

În noiembrie 1960, lui Vintilă Horia pentru romanul  “Dieu est né en exil” (“Dumnezeu s-a născut în exil”) i s-a atribuit Premiul “Goncourt”. Autorul, stabilit la Paris (între 1960-1964), respinge oferta ambasadei române de a intra în rolul de reprezentant al scriitorimii României comuniste. Guvernul român, cu sprijinul comuniştilor francezi, începe o campanie de denigrare a scriitorului, atribuindu-i – printr-un dosar falsificat – un trecut de legionar .Sub presiunea acestei campanii, Vintilă Horia refuză premiul Goncourt. Dar, conform regulamentului Premiului Goncourt nu poate fi anulat. El rǎmâne atribuit dar nedecernat. Vintilă Horia se întoarce în Spania în 1964, unde continuă să scrie, în spaniolă şi în franceză (conform Wikipedia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS