5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Elevă de la Şcoala „Mircea Eliade”, premiantă la Olimpiada Internaţională de Lectură

Craiova: Elevă de la Şcoala „Mircea Eliade”, premiantă la Olimpiada Internaţională de Lectură

Pentru prima dată în istoria Olimpiadei Internaţionale de Lectură, Doljul nu numai că a avut un reprezentant, ci şi a obţinut unul dintre premiile Olimpiadei Internaţionale de Lectură, desfăşurată la Constanţa în perioada 1-5 septembrie.

Este vorba despre pe eleva Maria Dincă de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova, care – sub îndrumarea prof. Constantin Matei – a obţinut în acest an şi alte rezultate remarcabile: la Olimpiada de Limba şi Literatura Română (la etapa judeţeană – premiul I, la etapa naţională – premiul I), la Olimpiada de Lingvistică (la etapa judeţeană – premiul I, la etapa naţională – menţiune acordată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi premiul special acordat de Universitatea din Bucureşti pentru cea mai bună rezolvare a subiectului al treilea), iar sub îndrumarea prof. Zinca Pirtea – premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică (nu a putut participa şi la faza naţională, întrucât proba scrisă la Olimpiada de Fizică s-a desfăşurat în oraşe diferite în aceeaşi zi cu cea de la Olimpiada de Lingvistică). De asemenea, Maria Dincă a fost singura elevă din Dolj şi una dintre cei şapte elevi din ţară care au reuşit să obţină media zece la simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a.

Din toamna acestui an, Maria Dincă este elevă a prestigiosului Colegiu Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

A treia ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Lectură a fost o competiţie iniţiată şi organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România (prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în parteneriat cu universităţi din ţară şi din afara ţării, cu edituri, organizaţii nonguvernamentale naţionale şi internaţionale, structuri asociative locale, instituţii de cultură etc.).
Aceasta a vizat abordarea lecturii de către elevi ca abilitate de viaţă, prin intermediul textului ficţional, nonficţional şi multimodal.

La această ediţie, au participat 65 de elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, lectori experimentaţi, pasionaţi de lectură. Dintre aceştia, 43 au fost din România – câştigătorii locurilor I, II şi III la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română şi a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă, iar 22 din Cipru, Ucraina, Republica Moldova – selectaţi la nivel naţional dintre cei mai buni elevi care au studiat literatura comparată formal sau nonformal.

Cu toţii au avut ocazia să-şi dovedească abilitatea de a folosi lectura în vederea dezvoltării personale, prin înţelegerea textelor, prin capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii, în scris sau în cadrul unei prezentări orale sau a unei dezbateri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS