Rezervorul cu apă pentru incendii, care deservește Casa de Cultură a Studenților din Craiova, a fost golit pe carosabil. Din cauza temperaturilor scăzute, arterele de circulație din vecinătate s-au transformat într-un veritabil patinoar, ducând în cele din urmă la tamponarea a cinci autoturisme.
Sute de metri cubi de apă au fost goliți zilele trecute pe carosabil din rezervorul cu apă pentru incendii care deservește Casa de Cultură a Studenților din Craiova, deși există un Regulament al operatorului local de apă și canal care spune că deversarea apelor uzate provenite de la utilizatori se face doar în rețeaua de canalizare a orașului. Cum au stat lucrurile concret a explicat chiar directorul Casei de Cultură a Studenților. „Am făcut verificări la sistemul de umplere și golire al rezervorului în care stocăm apă pentru incendii. Este un bazin vechi, făcut în anii ‘80. Cred că are o capacitate de câteva sute de metri cubi și aveam ceva probleme cu el, Rezervorul a fost golit, dar, din câte ştiu eu, deversarea apei trebuia să se facă la canalizare. Golirea a fost necesară pentru că au avut loc niște intervenții, lucrările s-au făcut cu întârziere pentru că acum au venit banii de la Minister (Ministerul Tineretului și Sportului)“, a precizat Silviu Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenților din Craiova. Mii de litri de apă s-au scurs ore în șir pe strada Eugeniu Carada, apoi pe strada C.D. Fortunescu, până la intersecția cu strada Frații Buzești, ajungând până pe străzile Simion Bărnuțiu și Calea Unirii. Cum temperaturile au fost scăzute, apa rămasă în cursul nopții pe carosabil a înghețat, formând pe asfalt un strat de polei. Șoferii care au trecut prin zonă au fost luați prin surprindere și cinci dintre ei și-au tamponat mașinile la intersecția străzii Simion Bărnuțiu cu Calea Unirii. „Pe 17 decembrie, au avut loc la intersecția străzilor Unirii cu Simion Bărnuțiu cinci tamponări, carosabilul fiind acoperit cu gheață din cauza unei deversări de apă. În cazul unui autoturism, lucrătorii de la Biroul Rutier au întocmit proces-verbal de constatare și s-a eliberat o autorizație de reparație, celelalte patru autoturisme implicate în tamponare s-au înțeles pe cale amiabilă“, a declarat Alin Apostol, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.
Abia la momentul producerii tamponărilor au fost luate și măsurile de „combatere a poleiului și menținere în funcțiune a căilor publice“. „Lucrători angrenați în activitatea de combatere a poleiului și menținere în funcțiune a căilor publice din municipiul Craiova au împrăștiat material antiderapant în perimetrul respectiv. Anterior, responsabilul zonal din cadrul Secției Salubrizare Stradală constatase că o cantitate mare de apă s-a scurs pe carosabil, cel mai probabil în urma unei avarii care nu ne-a fost adusă la cunoștință, și a înghețat.
Precizăm că, la momentul respectiv, carosabilul pe toate arterele și străzile secundare din municipiu a fost uscat și nu au fost condiții meteorologice care să favorizeze producerea poleiului“, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.
Deversarea apei pe carosabil constituie contravenție
Cu privire la crearea unor astfel de situații, reprezentanții CAO fac trimitere la Regulamentul Serviciilor de Alimentare cu apă și Canalizare aprobat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, care stă la baza contractelor încheiate cu abonații și în care se spune clar că apele uzate se deversează la rețeaua de canalizare. Persoanele fizice sau juridice care nu respectă prevederile acestui regulament pot fi sancționate pentru comiterea de contravenții.
„În această situație se aplică Regulamentul Serviciilor de Alimentare cu apă și Canalizare asigurate de SC Compania de Apă Oltenia SA, aprobat prin Hotărârea nr.11/2015 de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia. La art.153 (1) se spune că, în zonele în care există un sistem public de canalizare, toți utilizatorii care au contract de furnizare a apei, indiferent dacă au sau nu branșament propriu, au obligația de a deversa apele uzate provenite din activitățile specifice fiecăruia numai în rețeaua de canalizare, cu respectarea prevederilor prezentului regulament. Regulamentul prevede și sancțiuni, astfel de situații fiind catalogate drept contravenții. În acest caz, Compania nu poate lua măsuri deoarece apa a fost deversată pe domeniul public, iar sarcina le revine organelor administrației locale“, au precizat reprezentanții CAO.