Eco Sud SA, societatea care administrează groapa de gunoi de la Mofleni, şi SC Salubritate Craiova SRL, firma care colectează deşeurile menajere din Bănie, au căzut temporar la pace. După ce a mărit peste noapte tariful de depozitare a gunoiului, punând Primăria Craiova în faţa faptului împlinit, Eco Sud a revenit, vineri la prânz, asupra deciziei. A depozitat gunoiul la preţul din contract, de 21 de euro/tonă cu TVA, după ce îl majorase la 26,07 euro+TVA/tonă, dar aşteaptă un răspuns oficial de la autorităţile locale la propunerea de modificare de tarif înaintată încă de anul trecut.
După două zile de acuze şi scandal, care îi puteau aduce pe craioveni din nou în pragul unei crize a deşeurilor, cum s-a întâmplat în toamna anului trecut, lucrurile s-au mai liniştit puţin. Eco Sud SA, societatea care administrează groapa de gunoi de la Mofleni, şi SC Salubritate Craiova SRL, firma care colectează deşeurile menajere din Bănie, au căzut la pace, vineri la prânz, dar totul este temporar până când Primăria Craiova va oferi un răspuns oficial la propunerea de modificare de tarif înaintată de Eco Sud încă de anul trecut, după cum susţine societatea.
Ce s-a întâmplat în ultimele zile? Gazeta de Sud a prezentat în ediţia de vineri, în articolul „Eco Sud măreşte pe furiş tariful de depozitare a gunoiului cu 50%”, filmul evenimentelor, relatând modul cum societatea a trecut, fără să anunţe pe nimeni, un alt tarif pe fiecare tichet de cântar pe care îl primesc maşinile care aduc gunoiul la depozitul de la Mofleni, respectiv 26,07 euro+TVA/tonă, faţă de cel din contract existent încă din anul 2008, şi anume 21 de euro pe tonă, TVA inclus. Profitând de faptul că contractul cu Salubritatea a expirat la 31 martie şi că primăria a ignorat fundamentarea noului tarif solicitat, Eco Sud a considerat că municipalitatea a aprobat tacit acest tarif şi l-a pus în practică.
Joi dimineaţa, când lucrătorii Secţiei Transport Deşeuri, din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, au observat că pe tichetele de cântar emise de operatorul Depozitului Ecologic Mofleni era înscris un alt tarif de depozitare, nu au mai intrat la depozit. „Accesul autocompactoarelor noastre a fost restricţionat în momentul în care lucrătorii SC Salubritate au dorit să scrie pe tichete faptul că acceptă cantitatea înscrisă în aceste documente şi a fost deblocat când menţiunea nu a mai fost făcută. Precizăm însă faptul că semnarea tichetelor de cântar confirmă cantitatea depusă în rampă, nu şi preţul”, explica SC Salubritate SRL, într-un comunicat emis joi după-amiază.
„Eco Sud nu a restricţionat accesul maşinilor la depozit”
Vineri dimineaţa situaţia era la fel. Pe tichete era trecut acelaşi tarif majorat, iar autogunoierele aşteptau la poarta depozitului. SC Salubritate anunţa că Eco Sud „a condiţionat accesul în rampă de semnarea facturilor emise în baza fiecărui tichet de cântar eliberat astăzi, 7 aprilie”. „Precizăm faptul că tariful de facturare este diferit de cel aprobat prin Contractul de asociere nr. 17/2002, cu acte adiţionale, încheiat între autoritatea locală şi SC Eco Sud SA”, mai anunţa Salubritatea.
„Eco Sud nu a restricţionat accesul maşinilor Salubrităţii la depozit, Salubritatea a luat decizia de a nu mai intra maşinile. Noi nu am blocat pe nimeni. Tichetele de cântar sunt documente de intrare care se trimit către validare atunci când se facturează cantitatea de gunoi adusă la depozit, iar în baza lor se face şi raportarea către Agenţia de Mediu”, răspundea Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud, contactat vineri de GdS. Problema invocată de Eco Sud a fost că Primăria Craiova nu a dat curs, în vreun fel sau altul, solicitării sale de creştere a tarifului. „Am dus la primărie trei maşini cu acte contabile care să justifice creşterea tarifului. Vrem ca în tariful pe care îl percepem să fie acceptate toate costurile, pentru că cifrele reies din datele contabile. Vrem să existe un echilibru contractual. Nu am primit nici un răspuns. Am primit joi seară o notificare de la Salubritate, cum că societatea este restricţionată, atât. Păi, noi nu vrem să blocăm nici un acces la depozit, dar dă tu, primărie, un răspuns, nu Salubritatea, cu care noi nu mai avem contract. Nu ni s-a spus ce nu e în regulă la acest tarif, şi mă refer aici la un răspus în scris şi bine fundamentat”, a adăugat Dan Stănoaia.
Singurul răspuns al Primăriei Craiova a venit joi seară. „Precizăm faptul că Primăria Municipiului Craiova a respins majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor, solicitat de către SC Eco Sud SA, la 26,07 euro/tonă fără TVA (…) În toată această perioadă, ianuarie – martie 2017, a existat o permanentă relaţie de colaborare şi comunicare între reprezentanţii Primăriei Craiova şi SC Eco Sud SA, atât prin corespondenţă electronică, dar şi prin întâlniri la sediul autorităţii locale, pe parcursul cărora reprezentanţii SC Eco Sud SA nu au putut justifica diverse cheltuieli ale companiei în calculul modificărilor de tarif solicitate. Primăria Municipiului Craiova consideră că SC Eco Sud SA, prin măsura adoptată în cursul zilei de joi, 6 aprilie 2017, se face răspunzătoare de tot disconfortul creat cetăţenilor în mod abuziv, prin obstrucţionarea depozitării deşeurilor de către SC Salubritate SRL”, a fost punctul de vedere al primăriei.
Vineri la prânz, situaţia s-a detensionat. Temporar
Vineri, după ora 12.00, depozitarea gunoiului la Mofleni a început să se facă la tariful din contract, pe tichetele de cântar apărând trecută cu pixul suma de 17,65 euro + TVA / tonă, adică 21 de euro pe tonă. Tariful majorat era şters, iar peste el era trecut cel contractual, iar sub el apărea ştampila Eco Sud. „Se intră acum în ritmul normal. Cum iese o maşină cum intră următoarea. Durează mai mult până mută ei gunoiul şi îl urcă la celulă. Nu sunt probleme cu gunoi neridicat prin cartiere, cum s-a întâmplat anul trecut”, susţineau angajaţii Salubrităţii.
La scurt timp, SC Salubritate Craiova SRL a revenit cu un comunicat prin care anunţa că s-a ajuns la un acord temporar cu Eco Sud SA. „În vederea deblocării situaţiei create la Depozitul Ecologic Mofleni, în cursul zilei de 7 aprilie 2017, reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL şi SC Eco Sud SA au purtat discuţii şi au ajuns la o înţelegere privind modalitatea de facturare a deşeurilor depuse în rampă, respectiv menţinerea în facturile emise de operatorul Depozitului Ecologic Mofleni a singurului tarif aprobat (17,65 euro+TVA/tonă), până la momentul în care SC Eco Sud va primi un răspuns la propunerea de modificare de tarif înaintată autorităţilor locale”, se preciza în comunicat. Rămâne de văzut cât va dura această situaţie temporară şi ce decizie va lua până la urmă Primăria Craiova.
Cum vede Eco Sud procesul pierdut cu Primăria Craiova
Într-un comunicat emis vineri şi semnat de directorul general al Eco Sud, Adrian Scarlat, societatea care administrează depozitul de deşuri de la Mofleni a venit cu noi precizări privind procesul pierdut cu Primăria Craiova, după ce Tribunalul Bucureşti îi admisese cererea de majorare a tarifului. Eco Sud susţine că procesul pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucureşti nu s-a referit la tarif, ci a avut doar „aspecte pur procedurale”. „Faţă de lipsa oricărui răspuns al autorităţii publice la această cerere (de majorare a tarifului de depozitare, n.r.), Eco Sud SA a acţionat în judecată Consiliului Local al Municipiului Craiova. Tribunalul Bucureşti, în urma efectuării unei expertize contabile la care au participat experţi consilieri ai ambelor părti, a admis cererea Eco Sud şi a obligat Consiliul Local al Municipiului Craiova la adoptarea unei hotărâri prin care să dispună majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor menajere şi stradale la Depozitul Ecologic Mofleni până la concurenţa sumei de 29,74 euro + TVA/tona de deşeuri depozitate, pentru primele 91.800 tone depozitate calculate de la data intrării în vigoare a majorării, respectiv până la concurenţa sumei de 25,91 euro + TVA/tona, ulterior epuizării celor 91.800 tone, cu consecinţa modificării corespunzătoare a Contractului de asociere nr. 17/2002 (…) Nemulţumit de hotărârea Tribunalului Bucureşti, Consiliul Local al Municipiului Craiova a formulat recurs. Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul autorităţii, pentru aspecte pur procedurale, însă fără a aprecia în vreun fel că tariful de depozitare majorat, aşa cum fusese calculat, este unul eronat sau necuvenit societăţii Eco Sud SA. Din contră, singurul argument care a stat la baza deciziei Curţii de Apel a avut în vedere faptul că autoritatea publică „nu a exprimat un refuz de a soluţiona cererea reclamantei, refuz care să poată fi cenzurat prin obligarea la adoptarea unei hotărâri prin care să dispună majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor menajere şi stradale” (…) În aceste condiţii, în cursul lunii august 2016, Eco Sud SA a formulat o nouă cerere de majorare a tarifului de depozitare, însoţită de actele depuse în susţinerea solicitării. Pentru a evita soluţionarea acestei cereri (pozitiv sau negativ), Consiliului Local a identificat în permanenţă pretexte pentru a determina o amânare a unui răspuns (…)”, se precizează în comunicatul Eco Sud SA.
Astfel, mergând pe ideea că nu a primit nici un răspuns de la primărie, Eco Sud a tras concluzia că autorităţile au fost de acord cu creşterea tarifului, aprobarea lui urmând „să devină o simplă formalitate”. „Până la această dată, Consiliul Local al Municipiului Craiova nu ne-a comunicat faptul că cererea pe care am formulat-o ar fi fost una nefondată, după cum nu ne-a comunicat un refuz explicit de soluţionare a cererii noastre, astfel încât, odată expirat termenul de 60 de zile în care aceasta avea obligaţia de a soluţiona cererea noastră, apreciem că cererea pe care am formulat-o în faţa autorităţii publice locale este una “fondată”, aprobarea rămânând o simplă formalitate ce urmează a fi realizată de către autoritatea publică locală”, este explicaţia Eco Sud SA cu privire la majorarea peste noapte a tarifului de depozitare.
Garda de Mediu decide luni dacă va interveni
Întrebat dacă Garda de Mediu Dolj va interveni în vreun fel în acest nou război al deşeurilor declanşat în Bănie, comisarul-şef al instituţiei, Gheorghe Călinoiu, a precizat că, până în prezent, toată situaţia a fost una de natură economică şi că luni se va lua o decizie în privinţa implicării în acest scandal. „Situaţia dintre Eco Sud şi Primăria Craiova este una economică, în care Garda de Mediu nu are competenţa să intervină. Am primit, însă, vineri o adresă de la Salubritate, a rămas în analiză, şi vom vedea luni dacă se impune o verificare din partea noastră, dacă prin situaţia actuală se încalcă legislaţia mediului”, a afirmat Călinoiu.