4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrefectul judeţului Dolj: „Facem apel la calm în rândul cetăţenilor cu privire la virusul pestei porcine!“

Prefectul judeţului Dolj: „Facem apel la calm în rândul cetăţenilor cu privire la virusul pestei porcine!“

Apariţia virusului pestei porcine africane în judeţul Dolj a creat panică în rândul oamenilor. După ce iniţial localnicii din satul Comănicea, comuna Secu, au refuzat să colaboreze cu autorităţile, ulterior au ales să îşi sacrifice animalele la adăpostul nopţii pentru a nu rămâne fără provizii de Crăciun. Acest lucru nu s-a întâmplat numai în comuna Secu, ci şi în celelalte localităţi ale judeţului. Aproape că nu există comună din Dolj în care oamenii să nu îşi sacrifice animalele de teama virusului. Având în vedere isteria creată de acest subiect, mai-marii judeţului au convocat vineri o şedinţă la care au fost invitaţi să participe toţi primarii din Dolj. Prefectul Dan Narcis Purcărescu a făcut un apel la calm în rândul tuturor cetăţenilor şi a spus că nu mai există suspiciunea virusului în nici una dintre localităţile judeţului nostru. „Dorim ca, prin intermediul dumneavoastră, să facem apel la calm în rândul tuturor cetăţenilor cu privire la virusul pestei porcine africane. Din nefericire, şi în judeţul nostru am avut un focar, care a fost lichidat şi în acest moment vă putem da toate asigurările că nu mai există nici o suspiciune a virusului în nici una dintre localităţile judeţului nostru. S-a luat măsura extremă în Comănicea, în sensul că s-au sacrificat suinele din acea localitate şi s-a tăiat răul de la rădăcină, deci nu trebuie să mai existe nici un motiv de panică. Vă rog să ne ajutaţi să liniştim populaţia pentru că deja s-a creat o isterie, deja toţi îşi sacrifică animalele fără motiv. Ieri, în Filiaşi, nu mai erau la vânzare lăzi frigorifice, alaltăieri la Ţuglui se tăiau porci la ora 3.00 noaptea. M-au sunat prieteni inclusiv din Vânju Mare, de la Mehedinţi, să mă întrebe dacă e cazul să îşi taie animalele, deci e o isterie generală“, a spus vineri Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.

„Nu avem suspiciuni, nu avem probe în lucru şi nici mortalitate crescută în judeţ“

Asigurări că în acest moment nu mai există suspiciuni de pestă porcină în judeţ au venit şi din partea directorului DSVSA Dolj, Andrei Butaru. Totodată, acesta a precizat că inspecţiile generale pe care medicii veterinari le desfăşoară în această perioadă nu sunt cauzate de prezenţa virusului pestei porcine, aşa cum sunt tentaţi să creadă oamenii. „Toţi colegii mei din teritoriu au trecut la inspectarea gospodăriilor. Nu fac acest lucru din cauza pestei porcine africane, sunt inspecţiile anuale pe care le facem de obicei toamna. Faptul că se crotaliază animalele în această perioadă e un lucru bun şi nimeni nu îi împiedică pe oameni să îşi sacrifice animalele dacă vor. Acolo unde nu sunt restricţii, fiecare îşi poate sacrifica animalul cum vrea şi când vrea. Serviciile veterinare nu au impus restricţii decât în zona de supraveghere. În mod normal, în momentul în care se declară un focar de boală, se stabilesc o zonă de protecţie, care este pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, şi o zonă de supraveghere, care este pe o rază de 10 kilometri. Aici apar anumite restricţii, nu există nicăieri stipulat altceva. În judeţul Dolj, la ora actuală nu avem suspiciuni, nu avem probe în lucru şi nici mortalitate crescută în localităţi“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

„S-au făcut tăieri pe ascuns şi nu s-au mai făcut analize de trichineloză“

Primarul din Vela, Gheorghe Cîmpeanu, a spus însă că în comuna pe care o administrează, oamenii au fost informaţi chiar de către veterinar că animalele sunt crotaliate pentru că, în caz contrar, ei nu pot fi despăgubiţi dacă se declanşează un focar. Directorul DSVSA Dolj a dat asigurări că acestea sunt dezinformări şi a făcut precizări legate de legătura între crotaliere şi despăgubire. „În momentul în care se declară o boală, una din decizii se dă pentru stabilirea unei comisii de evaluare şi se acordă despăgubiri la preţul pieţei, pe care această comisie îl stabileşte în zona respectivă. În mod normal, oamenii nu sunt despăgubiţi dacă animalele nu sunt crotaliate, dar s-a obţinut o derogare şi s-a stabilit că porcul poate fi crotaliat înainte, lucru care s-a practicat, şi oamenii nu pierd bani“, a spus Butaru.
Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să mai taie porcii noaptea, pe ascuns, fără să le facă analiza de trichineloză pentru că se supun altui pericol. „S-au făcut tăieri pe ascuns şi nu s-au mai făcut analize de trichineloză, ceea ce e un lucru mult mai grav. Oamenii nu mai trebuie să îşi taie animalele pe ascuns şi trebuie să le facă analize“, atrage atenţia Dan Narcis Purcărescu.
Un alt motiv de alarmare a fost şi exerciţiul de simulare a combaterii pestei micilor rumegătoare, o boală care afectează caprinele şi ovinele. Acesta s-a desfăşurat vineri, 2 noiembrie, în comuna Bucovăţ, iar reprezentanţii DSVSA Dolj dau asigurări că boala nu evoluează în ţara noastră. „Când conducerea Autorităţii Naţionale a stabilit că va avea loc acest exeriţiu, cu trei săptămâni în urmă, nu aveam nici o problemă cu pesta porcină africană. Exerciţul a fost planificat şi a trebuit să se efectueze azi (vineri – n.r.). Pesta rumegătoarelor mici nu evoluează în România“, a spus Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS