5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Conferința itinerantă „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”

Craiova: Conferința itinerantă „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”

   

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a fost, sâmbătă, gazda celei de-a treia conferințe din seria cu titlul „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”.
În cadrul manifestării moderată de prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, au susținut comunicări dr. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universității din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea Politehnică din București și lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, prodecan al Facultății de Științe Sociale din Craiova. În cea de-a doua parte a conferinței a fost difuzat filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Cristina Liberis și produs de Trinitas TV. Vizionarea filmului documentar a fost prefațată de prezentările susținute de Cristina Liberis și Petru Mihalea, redactor-șef Trinitas TV. Pe întreaga desfășurare a evenimentului, cei prezenți în catedrală au vizitat expoziția de postere alcătuită din imaginile lăsate posterității de Samoilă Mârza, fotograful Unirii.
Comunicările susținute s-au pliat pe cunoașterea și înțelegerea contextului intern și internațional din primul deceniu interbelic, dar și în direcția lămuririi problematicii Marelui Război, respectiv Marii Uniri din 1918. Astfel, Lucian Dindirică a evidențiat atât rolul asumat de ierarhii români în desfășurarea Marelui Război, precum și contribuția pe care oamenii Bisericii au adus-o în direcția realizării Unirii de la 1918. La capătul prelegerilor cu conținut istoric, susținute de profesorii Gheorghe Onișoru și Ionuț Cojocaru, Nicu Panea și Constantin Crăițoiu au abordat chestiunile anonimilor care au făcut războiul, respectiv semnificația perenă și plină de rosturi a Unirilor din 1918.

La eveniment au participat peste 100 de elevi și profesori de la Colegiile Naționale „Carol I”, „Ștefan Velovan”, „Ștefan Odobleja”, respectiv Liceul de Arte „Marin Sorescu” și Liceul „Charles Laugier”.
Obiectivul proiectului a constat în promovarea semnificațiilor, profunde și diverse, ale anului astral 1918. Comunitățile de români din Salonic și Paris, în mod deosebit, dar și locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferințe, au avut posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităților de proiect, evenimentele și personalitățile care au „făcut Unirea”. Seria de comunicări științifice, expoziția de postere, dar și filmul documentar au avut menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 – Centenarul Unirii de la 1918.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS