-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Parcările rezidenţiale din Craiova au învrăjbit consiliul local. Marian Vasile: „Ați mirosit banii pe care îi fac parcagiii prin București?“

(VIDEO) Parcările rezidenţiale din Craiova au învrăjbit consiliul local. Marian Vasile: „Ați mirosit banii pe care îi fac parcagiii prin București?“

Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Craiova s-a transformat într-un veritabil scandal între consilierii locali din partea PNL, cei ai PSD şi executivul condus de primarul Mihail Genoiu. Subiectul: introducerea parcărilor rezidenţiale în municipiu. Liberalii au acuzat faptul că pentru Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al Craiovei, care urma să se modifice prin vot în această şedinţă, nu a existat o dezbatere pe tema parcărilor de reședință. Tonul l-a dat Marian Vasile, consilierul local PNL comparându-i pe cei care au introdus în regulament parcările rezidenţiale cu parcagiii din Bucureşti. „Ați mirosit banii pe care îi fac parcagiii prin București?“, s-a adresat acesta executivului. În replică, executivul a transmis că ideea parcărilor de reşedinţă a reieşit din dezbaterea de anul trecut privind parcările cu plată şi că nu mai era nevoie de o altă dezbatere pe această temă.

Consilierii locali din opoziţie au cerut, fără rezultat, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului care modifica Regulamentul privind aplicarea taxei de parcare pe domeniul public al Craiovei (Foto: Lucian Anghel)

Proiectul de modificarea, prin completare, a Hotărârii Consiliului Local (CL) Craiova nr. 31/2017 referitoare la instituirea de parcări supuse taxării pe domeniul public al municipiului şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al Craiovei, supus spre aprobare în şedinţa ordinară de joi a CL, a stârnit un imens scandal. Subiectul a fost prezentat pe larg în această săptămână şi de GdS, articolele publicate, vizualizate de peste 80.000 de persoane, adunând sute de comentarii. Nici consilierii din opoziţie nu s-au lăsat şi au atacat executivul pentru introducerea la vot a acestui proiect. Mai exact, pentru introducerea parcărilor rezidenţiale fără o dezbatere publică în rândul craiovenilor.

Tonul l-a dat Marian Vasile consilierul local PNL comparându-i pe cei care au introdus în regulament parcările rezidenţiale cu parcagii din Bucureşti. „Printr-un vot negativ la acest punct putem să prevenim un fenomen extrem de periculos pentru orașul nostru: apariția parcagiilor în Craiova. Dacă în București parcagiii sunt oameni fără casă, care îți indică unde să parchezi, la noi în oraș vor fi la sacou și cravată. Parcagii din Primăria Craiova vor să stea în birouri, să servească cafeluța și să încaseze banii. Poate mergând pe la ședințele PSD ați mirosit banii pe care îi fac parcagiii prin București. Știți cu toții că noi am pornit o dezbatere publică cu privire la parcările de reședință, ne dorim să avem un loc de parcare pentru fiecare apartament, dar maniera abruptă în care faceţi asta nu e în regulă“, a spus Vasile, care a acuzat primăria că „vrea doar să pună biruri pe craioveni“.

Consilierul local a mai subliniat că ideea unor parcări de reşedinţă a aparţinut PNL şi că el a lansat deja o dezbatere publică în acest sens. „În dezbaterile pe care noi le-am inițiat am primit sute de mesaje în care craiovenii chiar vin cu propuneri pertinente. Pe forumuri și pe site-uri au fost făcute sondaje și peste 70% au spus nu în forma aceasta, însă dumneavoastră continuați să nu țineți seama de miile de craioveni. Acest proiect este făcut pe genunchi, dar nu vă interesează. Nu v-ați gândit câte locuri de parcare sunt, dar v-ați gândit să le atribuiți clientelar şi ați venit cu cele două variante: primul venit, primul servit și licitație publică. Vreţi să oferiți locuri de parcare doar celor din bloc care lipesc afișe cu PSD?“, a afirmat Marian Vasile. „Ştiți ce rezolvă acest proiect de hotărâre pe care l-ați făcut în pripă? Rezolvă intrarea în legalitate, respectiv acea taxă de 41 de lei pentru parcări în Craiova. Conform legii, pentru orice taxă trebuie să beneficiezi de un serviciu. Noi luăm taxa, dar v-ați prins acum că craiovenii nu beneficiază de aceste servicii. Vreau să îmi spuneți și mie câte parcări sunt înregistrate cu carte funciară!“, a adăugat consilierul local PNL.

Mihail Genoiu: Dacă vorbim de parcagii, nu vrem decât să facem circ

Primarul Mihail Genoiu a venit în plenul şedinţei ordinare cu un set de dosare cu documentări privind parcările rezidenţiale din alte oraşe ale ţării (Foto: Lucian Anghel)

Din partea executivului, primul care a oferit un răspuns la acuzele liberalilor a fost Sorin Manda, managerul public al Craiovei. „Proiectul acesta a intrat în transparență decizională încă din luna aprilie a anului trecut. Am avut și o dezbatere publică în data de 5 octombrie 2018, la care și dumneavoastră, domnule Vasile, ați fost prezent. Nu ați avut atunci niciun punct de vedere referitor la parcările rezidențiale. Am făcut acest proiect de hotărâre care, în mare parte, transpune legislația în vigoare care ne dă posibilitatea să organizăm aceste parcări rezidențiale (…) Proiectul nu reglementează niciun loc de parcare rezidențial la acest moment, ci doar definește cadrul general în baza căruia noi, executivul, împreună cu aparatul primarului, să mergem să evidențiem locurile de parcare, să le trasăm, să le numerotăm, să avem discuții cu asociațiile de proprietari ca să individualizăm locuri în care putem să construim, pe viitor, o parcare. Nu este niciun bir, pentru că în proiect nu se vorbește de absolut nicio taxă, sunt pur și simplu dezinformări ale dumneavoastră. Eventual, de la începutul anului viitor să începem să atribuim aceste locuri de parcare“, a spus Manda.

În discuţie a intervenit şi primarul Mihail Genoiu. „Dacă vorbim de parcagii, cu navete și cu papioane, cu galoși sau fără galoși, nu vrem decât să facem circ cu papion sau cu gulere albe. S-a muncit enorm pentru a avea acest regulament. Echipe întregi din primărie au fost în toate orașele ţării, la Oradea, Cluj, Brașov, Timișoara și Constanța“, şi-a început edilul discursul, fluturând mai multe dosare în care susţinea că sunt regulamentele parcărilor din 16 oraşe din România. „Ce face acum acest regulament? Stabilește modul în care se vor gestiona aceste tipuri de parcări, în conformitate cu planul de mobilitate urbană și pe varianta optimă din toate variantele studiate din cele 16 orașe (…) Toate aceste lucruri nu se pot întâmpla decât începând cu anul 2020, în momentul în care se va constitui și taxa, la sfârșitul anului 2019. Taxa va trebui să o stabilim tot noi, de comun acord, în cadrul unei ședințe. Deci toți pașii vor începe din acest moment, dar o să avem un cadru de bază pe care să ne axăm atunci (…) Nu știu de ce o percepeți ca pe un bir, pentru că noi avem cele mai mici taxe din țară. Acest regulament este o solicitare a cetățenilor, care a venit în interiorul dezbaterii publice“, a adăugat Genoiu.

Marian Vasile: În dezbatere nu a existat noțiunea de parcări de reședință

Consilierul local PNL Marian Vasile a atacat executivul pentru introducerea parcărilor rezidenţiale fără o consultare publică a craiovenilor (Foto: Lucian Anghel)

Discuţiile au degenerat din nou, de data asta într-un dialog savuros între mai mulţi consilieri locali şi primarul Mihail Genoiu, dialog pe care vi-l prezentăm mai jos:

Marian Vasile: Ați făcut dezbatere pe ceva și acum ne băgați altceva pe sub mână!

Mihail Genoiu: Vreţi să băgăm în dezbatere acum şi solicitarea domnului Ciri Mayer de a desființa stația de taxi de la Casa Albă? Am făcut asta, dar dacă vreţi mai dezbatem o dată.

Flavius Sirop (PNL): Ieșiți în stradă și vorbiți cu cetățenii! Toți au aflat din presă de aceste parcări și de când s-a publicat ordinea de zi pe site-ul primăriei.

Marian Vasile: Îmi revin cu greu din discursul emoționant al domnului primar, aproape că mi-au dat lacrimile vizavi de grija sa față de craioveni. Însă atât domnul primar, cât și domnul administrator public au făcut referire la ceva parțial corect. Ne spuneți că de luni de zile acest proiect este în dezbatere, ceea ce e un lucru eronat. În dezbatere nu a existat noțiunea de parcări de reședință. Din dezbatere a reieșit ideea parcărilor de reședință, pe care o susținem și noi, însă nu a fost supus dezbaterii regulamentul cu cele două pagini la care s-a muncit atât de mult. În loc să îmi spuneți tot felul de prostii, spuneți-mi concret câte parcări au carte funciară în oraș? Zero.

Mihail Genoiu: Asta se va face. Abia acum dăm drumul la cadastrare. Trebuie să faci asta în baza a ceva, pentru că ani întregi nu s-a făcut cadastru în Craiova.Marian Vasile: Ne spuneți alte poezii și ce ne interesează, nu! Ştiți cum au făcut celelalte orașe? În primul rând, au făcut un serviciu de parcări, care s-a transformat ulterior în direcție, care a inventariat și cadastrat toate locurile de parcare. După care s-a acționat în zonele în care exista o corelare destul de bună între numărul de apartamente și locurile de parcare. S-a plecat cu un proiect-pilot, nu cu un regulament făcut pe genunchi, cu copy-paste.

Gheorghe Nedelescu (PSD): Mi-e rușine că se uită cetățenii la noi, la ce se întâmplă în această sală. Consider că s-au epuizat discuțiile la acest punct și propun trecerea la vot. Vă rog să votați, pentru că asta înseamnă democrație: votul.

Marinel Florescu (PNL): Democraţia înseamnă dezbatere, asta e dictatură!

Gheorghe Nedelescu: Domnule consilier, ar trebui să îți fie rușine să îmi spui mie dictator. Vezi că îți spun eu mai multe după ședință!

Flavius Sirop: Dă-l dracu de vot, vă rog frumos să-mi dați cuvântul, eu trebuie să vorbesc. Ce Dumnezeu facem aici?

Radu Marinescu (PSD): Dumneavoastră vorbiți o oră încontinuu, ce să facem aici, un circ? Haideți să fim civilizați, fiecare își expune ideile rezonabil.

Adriana Ungureanu (PNL): Vreau să vă rog să aveți grijă (…) Fiind doar 29.000 de locuri de parcare și 140.000 de mașini, pentru celelalte unde vin oamenii să le pună? În fața primăriei? Toată ziua trebuie să jecmănim acești craioveni și cu banii lor nu facem nimic bun.

Flavius Sirop: S-a încercat mușamalizarea pentru că vă era frică de faptul că acest proiect învrăjbește cetățenii, întrucât sunt oameni cu posibilități şi oameni cu mai puține posibilități. O să creați un haos în acest oraș.

Cel care a pus capăt discuţiilor a fost Ovidiu Mischianu, directorul executiv al Direcţiei Juridice, care a avut rol de secretar de şedinţă. „Nu am făcut altceva decât să corespundem, în regulamentul de organizare și funcționare al parcărilor rezidenţiale, textul pe care legiuitorul ni-l dă“, a spus Mischianu.

Proiectul de hotărâre a fost apoi supus la vot şi a trecut având în vedere majoritatea deţinută de PSD în consiliul local. La rândul lor, reprezentanţii USR Dolj au anunţat că vor cere Prefecturii Dolj să constate că hotărârea privind taxa pentru parcările dintre blocuri adoptată joi de Primăria Craiova este ilegală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS