0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj, împrumut bancar uriaş de circa 18 milioane de euro

CJ Dolj, împrumut bancar uriaş de circa 18 milioane de euro

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj va apela la un împrumut bancar uriaş, record pentru instituţie, pentru a avea banii necesari asigurării cofinanţării şi prefinanţării unor proiecte cu fonduri europene. Asta pentru că bugetul CJ Dolj „nu a fost prea generos anul acesta“ şi nici de la bugetul de stat „nu au existat prea mari speranţe“, după cum afirma chiar preşedintele Ion Prioteasa. Împrumutul va fi de maxim 83.770.866 lei, adică aproximativ 18 milioane de euro, cu o maturitate de până la 15 ani. În octombrie 2018, CJ Dolj a contractat un alt împrumut, de 19 milioane de lei, de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cu o maturitate de maximum 20 de ani.

CJ Dolj va contracta un împrumut bancar uriaş, de circa 18 milioane de euro. Aşa cum prezenta, recent, şi Gazeta de Sud, în urma proiectului european privind modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate, Consiliul Judeţean s-a trezit că trebuie să acopere din bugetul propriu o sumă imensă, drept cheltuială neeligibilă.

Cum vistieria judeţului a fost cam săracă anul acesta, iar pe bugetul de stat Doljul nu s-a putut baza (ca de altfel cam toate unităţile administrativ teritoriale din ţară), împrumutul a rămas singura variantă. Suma este însă una colosală, record pentru CJ Dolj: 83.770.866 de lei.

Hotărârea privind aprobarea contractării şi garantării unor finanţări rambursabile interne se va afla pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a CJ Dolj. Ea va urma să fie aprobată prin votul consilierilor judeţeni.

Executivul arată în hotărâre că banii sunt necesari pentru asigurarea cofinanţării şi prefinanţării proiectelor de interes judeţean. Toate finanţate din fonduri nerambursabile de la UE. De fapt, este vorba de mai multe împrumuturi, până la suma maximă de 83.770.866 de lei. Toate în vederea „asigurării fluxului de lichidităţi financiare“.

Garantarea împrumutului, din bugetul local al judeţului Dolj

Împrumutul bancar care va fi contractat de CJ Dolj va avea o maturitate de până la 15 ani. Instituţia a stabilit că va lua banii într-o perioadă de până la trei ani. În funcţie de necesităţile proprii şi de avizările Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

CJ Dolj va contracta un împrumut bancar uriaş, de circa 18 milioane de euro
CJ Dolj va contracta un împrumut bancar uriaş, de circa 18 milioane de euro

Graficul de tragere a banilor este unul flexibil, susţine CJ Dolj, iar costurile finanţării se vor aplica doar sumelor împrumutate efectiv. Garantarea împrumutului sau împrumuturilor se va face din veniturile bugetului local al judeţului Dolj.

Când a crescut valoarea drumului Craiova – Cetate cu aproape 12 milioane de euro, ne-am aşteptat ca de undeva să vină şi banii. Cum nu avem mari speranţe de bani de la bugetul de stat sau din altă parte, ne pregătim să luăm un credit pentru această sumă, dar şi pentru prefinanţări şi cofinanţări la alte proiecte (…) A fost un an în care nici bugetul nostru nu a fost foarte generos, explica, recent, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Unde se duc banii din împrumutul uriaş al CJ Dolj

Unde se duc, efectiv, banii din împrumutul uriaş al CJ Dolj? 3.675.204 lei ar fi finanţarea bancară necesară pentru proiectul de modernizare a DJ 561A Giurgiţa – Afumaţi – Băileşti – Moţăţei (intersecţia cu DN 56), tronson I. Un proiect european în valoare totală de 127.561.434 de lei (inclusiv TVA).

Alţi 2.378.182 de lei care vor fi împrumutaţi ar fi destinaţi pentru tronsonul II al aceluiaşi Drum Judeţean 561A, Moţăţei (intersecţia cu DN 56) – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi, proiect cu o valoare totală de 91.176.413 lei, TVA inclus.

În fine, alţi 8.460.371 de lei ar fi pentru proiectul european privind reabilitarea clădirii în care funcţionează Clinicile de Oncologie şi Dermatologie ale SJU Craiova. Valoarea totală a proiectului este de 13.222.317 lei. Cei 8,4 milioane de lei împrumutaţi ar asigura cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile.

Cei mai mulți bani sunt pentru drumul Craiova – Cetate

Din toţi banii care vor fi împrumutaţi în următorii trei ani de CJ Dolj, până la suma de 83.770.866 de lei, cei mai mulți sunt pentru proiectul de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate. Un contract a cărui valoare a crescut foarte mult, după o reactualizare a proiectului.

CJ Dolj, împrumut bancar uriaş. Din aceşti bani, circa 70 de milioane de lei sunt pentru asigurarea cofinanţării proiectului de modernizare a drumului Craiova - Cetate
CJ Dolj, împrumut bancar uriaş. Din aceşti bani, circa 70 de milioane de lei sunt pentru asigurarea cofinanţării proiectului de modernizare a drumului Craiova – Cetate

Consiliul Judeţean a avut la dispoziţie circa 37 de milioane de euro, fonduri europene, pentru modernizarea acestui drum de 67,5 km. Numai că la licitaţia lansată în luna februarie nu s-a prezentat nimeni, procedura fiind anulată. Motivul: suma pusă la bătaie ar fi fost insuficientă.

Devizul actualizat al investiţiei a fost cu circa 14 milioane de euro mai mult. Bani pe care CJ Dolj nu i-a avut. Contractul a ajuns la valoarea totală de 234.692.017 lei, din care cheltuieli neeligibile de 65.880.889 de lei. Pentru asta, Consiliul Judeţean va apela la un împrumut de 69.257.109 lei.

Licitaţia a fost reluată în această lună

CJ Dolj a şi reluat licitaţia pentru lucrările de modernizare DJ 552, Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vârtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771. Contractul are două loturi, drumul fiind împărţit în două tronsoane aproximativ egale ca lungime.

Tronsonul I (km 4+200 – km 31+850) a fost estimat la valoarea de 88.297.880,38 lei, fără TVA, iar tronsonul II (km 31+850 – km 71+771) la valoarea de 94.090.859,46 lei, fără TVA. Termenul limită de primire a ofertelor este 9 septembrie. Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“.

Lucrările presupun nu doar asfaltarea drumului, ci şi realizarea a 21 km de trotuare, 21 km de piste de biciclete, şapte intersecţii cu drumuri judeţene, şase intersecţii cu drumuri comunale şi 14 staţii de autobuz.

Modernizarea drumului Craiova - Cetate costă 50 de milioane de euro
Modernizarea drumului Craiova – Cetate costă 50 de milioane de euro

Lucrările mai presupun şi consolidarea drumului în zonele supuse pericolului de alunecare (6 km), ziduri de sprijin din beton pentru susţinerea parapetului pe o lungime de 12,5 km, modernizarea a nouă poduri, 31 de podeţe şi construirea a altor 11 podeţe noi.

Pe lângă modernizarea drumului, CJ Dolj a scos la licitaţie şi serviciile de supervizare a lucrărilor prin diriginți de șantier pentru acest proiect. Valoarea totală estimată a contractului este de 646.852 de lei.

CJ Dolj, împrumut şi de la MFP

Nu mai târziu de sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, CJ Dolj a apelat la un alt împrumut. De data asta nu de la o bancă, ci de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Este vorba de suma de 19.099.154 de lei, împrumut cu o maturitate de maximum 20 de ani.

Potrivit Hotărârii CJ de atunci, banii erau destinaţi pentru „finanţarea cheltuielilor necesare finalizării proiectelor cu fonduri de la Uniunea Europeană, din perioada de programare 2014-2020“. Cam pentru acelaşi lucru ca şi acum.

Să atârne atât de mult cheltuielile de funcţionare ale CJ Dolj, încât investiţiile majore să nu poată fi acoperite decât din împrumuturi pe termen lung? Sau şi bugetul de stat, unul fără „prea mari speranţe“, să fi împins judeţul Dolj spre contractarea acestui uriaş împrumut bancar?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS