Ionuţ Pârvulescu şi-a început oficial, de ieri, mandatul de director general interimar la SC High-Tech Industry Park Craiova SA, al doilea parc industrial al municipiului.
Cu toate că societatea este deţinută de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, numirea lui Pârvulescu nu a avut nevoie de vreo aprobare din partea consilierilor judeţeni. Nu că aceştia s-ar fi opus numirii fostului jurnalist în această funcţie. Mai ales că el a fost şi este un apropiat al „greilor“ din PSD Dolj. Statutul SC High-Tech Industry Park prevede însă că deciziile în cadrul societăţii se iau de către Consiliul de Administraţie (CA).
Mai exact, de către cei cinci membrii cu calitatea de administratori, respectiv Gabriel Bunta, care este şi preşedintele CA, Dan Daşoveanu – director general (suspendat), Anda Nicolae – secretară interimară a CJ Dolj, Vasile Ghiţă şi Dan-Alexandru Triţă.
Ionuţ Pârvulescu – patru voturi pentru şi unul împotrivă
Şedinţa CA a avut loc la sfârşitul lunii trecute, iar numirea lui Ionuţ Pârvulescu în funcţia de director general interimar s-ar fi făcut la propunerea preşedintelui Consiliului, Gabriel Bunta. Cu patru voturi pentru şi unul împotrivă, Pârvulescu a primit dreptul de a conduce High-Tech Industry Park până la sfârşitul acestui an, începând cu data de ieri.
Cine este Ionuţ Pârvulescu
Ionuţ Pârvulescu este un apropiat al Liei Olguţa Vasilescu. În mandatul acesteia de primar el a ocupat funcţia de şef al Serviciului Imagine din cadrul Primăriei Craiova. Când Vasilescu a ajuns în guvern, Pârvulescu a ajuns şi el la Bucureşti, devenind funcţionar public la Parlamentul României.
A stat aproape şi de soţul Olguţei Vasilescu. Din 2017, când Claudiu Manda a fost instalat ca președinte al Comisiei Permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, Pârvulescu a devenit consultant parlamentar al lui Claudiu Manda.
Mai trebuie menţionat că Ionuţ Pârvulescu este martor în dosarul în care Olguţa Vasilescu era acuzată de DNA de luare de mită și spălare de bani în campania electorală din 2012. Este vorba de renumitul „Dosar faţada“, cu referire la perioada în care au fost renovate fațadele mai multor blocuri din Centrul Istoric al Craiovei.
Cum a ajuns Pârvulescu director la High-Tech Industry Park? El susţine că şi-a dorit să se întoarcă la Craiova, la familie, şi doar şi-a încercat norocul depunând un CV. Gurile rele spun că numirea sa a fost impusă de sus, de la partid.
În ceea ce priveşte salariul, Ionuţ Pârvulescu susţine că acesta nu ajunge la nivelul unui director din Primăria Craiova, spre exemplu. El ar avea, totuşi, un venit net lunar de circa 6.000 de lei.
Directorii, rotiţi pe bandă rulantă la High-Tech Park
High-Tech Industry Park Craiova SA nu a excelat până acum la capitolul „dezvoltare durabilă a zonei metropolitane de est a municipiului Craiova“, principalul obiectiv al societăţii. În schimb, a excelat la capitolul „directori schimbaţi“, mai ales pe partea de interimat.
Situaţia în care se află acum şi recent numitul Ionuţ Pârvulescu. Primul director al societăţii a fost Marin Nicoli (în prezent consilier local PSD). El îndeplinea încă de atunci şi funcţia de director general la SC Parc Industrial Craiova SA. În decembrie 2016, consilierii judeţeni au votat eliberarea din funcţie a lui Marin Nicoli şi desemnarea lui Dan Daşoveanu ca director general.
Fost viceprimar al Craiovei, Daşoveanu a ocupat această funcţie din ianuarie 2017 până în ianuarie 2018. Acesta şi-a suspendat postul şi s-a „transferat“ la Bucureşti, tot pe o funcţie de manager, dar la Teletrans.
Cum s-au perindat apoi directorii la High-Tech Industry Park? În 2018, administrarea societăţii s-a făcut în sistem unitar de către Consiliul de Administraţie, care a şi delegat conducerea firmei. De la 1 ianuarie 2018 până la 15 ianuarie 2018 director a fost tot Dan Daşoveanu. De la 16 ianuarie până la 15 februarie, director general interimar a fost Alina Nicoleta Rădulescu, juristă în cadrul CJ Dolj.
Ionuţ Pârvulescu a venit tare din spate
De pe 16 februarie 2018 până pe 31 decembrie 2018, director general interimar a fost numit Constantin Mitriță, fost manager la Compania de Apă Oltenia. Mitriţă a renunţat însă la mandat în data de 31 octombrie 2018, invocând motive personale. Aşa că de la 1 noiembrie până la sfârşitul anului 2018 interimatul a fost asigurat de cea pe care o înlocuise Mitriţă: jurista Alina Rădulescu.
Aceasta a fost desemnată de CA director general interimar şi de la 1 ianuarie 2019, cu mandat „pe toată durata anului fiscal 2019“. Nu a apucat însă să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, pentru că a venit tare din spate Ionuţ Pârvulescu.
Câţi bani se învârt la High-Tech Park
În 2018, SC High-Tech Industry Park Craiova SA a primit o sumă importantă de bani de la bugetul judeţului Dolj: 8,5 milioane de lei. Asta pentru „a crea facilitățile necesare investitorilor care s-au instalat aici“. Din acești bani, 4,5 milioane de lei au fost pentru rețele exterioare de utilități și drumurile de acces. Patru milioane de lei au reprezentat aport la capitalul societății.
La sfârşitul anului 2018, firma a raportat un profit de 160.143 de lei. Adică venituri de 1.358.293 de lei şi cheltuieli de 1.198.150 de lei.
Pentru anul 2019 au fost estimate venituri de 1.393.000 de lei şi cheltuieli de 1.369.000 de lei. Adică un venit de 24.000 de lei. În programul de investiţii pentru acest an s-au prevăzut cheltuieli în sumă de 7.425.000 de lei.
Investiţiile vor fi realizate din surse proprii şi atrase, în limita fondurilor existente, se mai arată în bugetul societăţii. Totalul programului de investiţii pentru perioada 2019-2020 la High-Tech Park este de 24.751.000 de lei.
Printre obiectivele care trebuie bifate în 2019 se numără realizarea reţelei interioare de utilităţi. Asta pe lângă ocuparea parcelelor de teren şi realizarea documentaţiei de extindere a acestui parc industrial.
Cine este High-Tech Industry Park Craiova
SC High-Tech Industry Park Craiova SA a fost înfiinţată în aprilie 2014 de Judeţul Dolj, prin Consiliul Judeţean. Scopul: pentru a gestiona şi administra infrastructura de afaceri din municipiul Craiova“. CJ Dolj este acţionarul majoritar al societăţii, deţinând 99,98% din acţiuni. Diferenţa aparţine unei alte societăţi deţinute de judeţul Dolj – Parc Industrial Craiova SA (primul parc industrial al Craiovei).
SC High-Tech Industry Park este al doilea parc industrial al Craiovei şi a obţinut oficial acest titlu în mai 2015, printr-un Ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Societatea deţine 29,85 ha de teren green-field. Aici s-au instalat până în prezent 34 de firme, conform datelor de pe site-ul High-Tech Park.
Parcul se află pe DN 65, exact la intrarea în Craiova. În prezent, capitalul subscris al societăţii este de 11.300.000 de lei, de la cei doi acţionari. 11.298.000 lei de la Judeţul Dolj şi 2.000 de lei de la Parc Industrial Craiova SA.