Lucrările de reabilitare la podul suspendat din Parcul „Romanescu“ au intrat pe ultima sută de metri. Constructorul mai are la dispoziţie două luni şi jumătate ca să finalizeze lucrările în valoare de 5.102.000 lei inclusiv TVA.
Lucrările constau în curățare prin abraziune cu jet de particule minerale, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii podului, corecție cromatică, tratament hidrofob.
De asemenea, mai sunt lucrări de refacere a hidroizolaţiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capătul podului, precum și de realizare a unui sistem arhitectural de iluminat pe timp de noapte.
La peste o jumătate de an de la începerea lucrărilor, constructorul lucrează la portalurile cu turnuri crenelate de la capătul podului. Urmează curăţarea şi vopsirea parapeţilor metalici.
La final, calea de traversare (podina) din lemn va trebui refăcută complet și se va realiza cu lemn de stejar tratat antimucegai, anticarii, antifungic, insecticid și ignifug, căruia i se va aplica și un tratament de hidrofugare.
25 noiembrie – termenul de finalizare a lucrărilor la podul suspendat
Prin urmare, craiovenii vor păşi pe podul proaspăt reabilitat cu bani europeni abia la începutul acestei ierni.
Reprezentanţii administraţiei locale craiovene, beneficiarul lucrărilor de reabilitare, susţin că au angajamentul constructorului că lucrările se vor încheia la timp.
Termenul final este 25 noiembrie 2019.
Primăria spune că nu există întârzieri ale lucrărilor şi că constructorul, Antriter Manual Art SRL, şi-a luat angajamentul că se va încadra în termenul din contract.
a declarat pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.
Podul suspendat, reabilitat cu fonduri europene
Lucrările de reabilitare la podul suspendat din Parcul „Romanescu“ din Craiova au demarat la începutul acestui an. Pe 25 februarie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Acestea se fac cu fonduri europene pe o perioadă de nouă luni, adică până la 25 noiembrie.
Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 5.102.000 lei inclusiv TVA. Acestea constau în reabilitarea propriu-zisă a podului, care este monument istoric, plus alte câteva lucrări din jurul lui.
Reabilitarea podului nu a fost prinsă în proiectul european de modernizare a parcului, în valoare de 11 milioane de euro, demarat în octombrie 2015 și finalizat în mai 2017.
Lucrările atrag acum, din fonduri europene, pe lângă banii necesari acestei investiții, și toți banii cheltuiți cu reabilitarea Parcului „Romanescu“. Sume care au venit la acel moment de la bugetul local.
În aprilie 2018, Primăria Craiova a lansat licitația pentru reabilitarea podului suspendat din parc în aprilie 2018.
Costul total al proiectului tehnic și lucrărilor este estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Lucrarea a fost atribuită firmei Antriter Manual Art SRL, din București, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA. Adică circa 4,3 milioane de lei.
Ce spunea primarul Mihail Genoiu la demararea lucrărilor
La momentul demarării lucrărilor, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, făcea următoarea declaraţie: