0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Acasă Local Dolj Campania „Traficul de persoane poate fi prevenit”

Campania „Traficul de persoane poate fi prevenit”

0
Campania „Traficul de persoane poate fi prevenit”

Ministerul Afacerilor Interne a pornit campania ”Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit”, împotriva victimizării minorilor și evitarea implicării lor în traficul de persoane.
”Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit” este numele unui spot video în care apare ADDA și care caută să explice cât mai simplu de înețeles cum pot fi evitate situațiile risc.

Traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, o ameninţare asupra securităţii individului şi a valorilor sociale şi morale.

Traficul de persoane este un proces care are următoarele etape:

  • recrutarea,
  • transportarea,
  • transferarea,
  • adăpostirea sau primirea persoanelor (prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea persoanei de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane), cu scopul de a le exploata.

Traficul de persoane, un fenomen transnaţional

Creşterea cererii de servicii sexuale, de forţă de muncă ieftină, preocuparea/interesul crescut al mediului de afaceri/producţie pentru obţinerea de profit cu investiţii şi costuri minime, reprezintă factori care influenţează în mod direct intensificarea activităţii reţelelor de trafic de persoane. Actualitatea economică şi socială pe parcursul ultimilor ani a determinat creşterea vulnerabilităţii la trafic a anumitor grupuri sociale.

Traficul de persoane este un fenomen complex, transnaţional. De multe ori acesta presupune ţări sursă, ţări de tranzit şi ţări de destinaţie.
Cererea de servicii în statele de destinaţie ale victimelor traficului reprezintă una din principalele cauze ale acestui fenomen. Din păcate, vorbim despre o cerere tot mai mare de servicii sexuale sau de muncă foarte prost plătită ori neplătită.