2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCeartă pe detectoare

Ceartă pe detectoare

Proprietarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Brazda lui Novac se scandalizează de mai mult de un an, din cauza detectoarelor de gaze. Discuţii aprinse s-au iscat atât între locatari, cât şi între locatari şi asociaţie.
După ce au avut probleme cu coloana comună de gaze s-au văzut nevoiţi să respecte reglementările în domeniu şi să-şi monteze detectoare de gaze.

Să vă spun cum au stat lucrurile. Prin august 2018 s-au depistat scăpări de gaze la un apartament. Proprietarul ne-a anunţat să rezolvăm problema, fiindcă este fisurată coloana comună. El nu avea nici un interes, avea centrală. Până la urmă a chemat Distrigazul şi a lăsat blocul fără gaze. Atunci am hotărât, aşa cum spune şi legea, să punem detectoare. Locatarii au fost de acord. Am făcut contract cu o firmă Smart Eco Plus şi am achiziţionat 20 de detectoare“,

spune preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 16 Brazda lui Novac, Ion Cloanţă.

Coloana de gaze


Pentru cele 20 de detectoare plus taxa de revizie, reparaţiile făcute la coloana comună, proiectul şi verificarea costurile au fost de 9.259 de lei. Fiecărui apartament i-au revenit 462 de lei şi câţiva bănuţi. Problema începe însă de aici. Din cele 20 de apartamente, trei au centrală şi nu au fost puse la plată. Mai mult, proprietarii au refuzat montarea detectoarelor pe coloana comună care le traversează apartamentele.

Noi în bloc avem 20 de apartamente, trei sunt cu centrale. Cei de la asociaţie au făcut contract cu firma pentru 20 de bucăţi, dar au pus la plată decât 17 proprietari. Adică noi suntem obligaţi să plătim şi pentru vecinii noştri. Mai mult, au luat aceste detectoare, dar cele trei stau la asociaţie. Nu ştiu dacă acum, după lungi discuţii, au fost montate măcar două. Proprietarii cu centrală nici nu plătesc, dar şi refuză să le monteze. Spun că, dacă nu ne convine, să scoatem conducta afară din bloc. Pe mine şi alţi vecini asta mă nemulţumeşte. De ce să le plătim noi? Şi dacă au fost cumpărate, de ce nu le montează?

întreabă Doru Enceanu, proprietar în blocul D7, scara 1.

Detector de gaze


În replică, preşedintele asociaţiei de proprietari susţine că proprietarii care au centrale au refuzat să plătească detectoarele pe motiv că ei au propriiile detectoare. Aceştia nu folosesc coloana comună de gaze pe care ar urma să se monteze acele detectoare. Acesta a mai precizat că, în cele din urmă, doi proprietari au acceptat să se monteze detectoare pe coloana de gaze care le traversează apartamentul.

Nu au participat la plata detectoarelor cei trei proprietari. Costurile le-au suportat doar apartamentele fără centrale. La acest moment, un singur proprietar refuză montarea unui astfel de detector,

a precizat Ion Cloanţă.

Apartamentele cu centrale trebuie să monteze detectoare şi pe coloana comună

Plecând de la această situaţie se pune următoarea înterbare. Sunt obligaţi proprietarii cu centrale de apartament să-şi monteze pe lângă detectoarele de gaze de la centrală detectoare de gaze şi pe coloana comună care le traversează apartamentul?

Montaj detector de gaze şi electrovană/foto, sursa:https://victoserv.ro


Începând cu 5.06.2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2), precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.
Pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale în camerele din apartamentele contorizate individual.

Detectoarele acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații. Detectoare se pun şi în apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate,

a declarat pentru GdS, Daiana Cerban, reprezentant Gaz Power CDG SRL.

Legea-i lege

Totodată, Legea asociaţiilor de proprietari precizează:

Dispozitiv

Nici un proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună,

art.75 (4)/Legea nr. 196/2018.

Tot legea spune că:

Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept,

art. 75

La art. 84 (2) se precizează:

Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS