Muzeul de Artă din Craiova a găzduit, joi seară, gala premiilor de excelenţă „10 pentru Craiova“, eveniment aflat la cea de a patra ediţie, unde au fost premiate zece personalități și instituții ale Băniei. A fost o seară a excelenței, a premierii personalităților anului 2019, eveniment organizat de Academia Internațională „Mihai Eminescu“. Gazeta de Sud a primit Premiul de excelență pentru Mass-Media al ediției din acest an.
În cadrul evenimentului au fost onorate zece personalități ale Băniei, din diverse domenii de activitate, care au performat în acest an în ciuda unor obstacole și adversități, generate de indiferență și o birocrație tot mai apăsătoare, inoportune implementării de noi soluții economice, științifice, sociale, de tehnologii ale viitorului.
Juriul care a avut greaua misiune de a alege 10 persoane și instituții care să fie premiate a fost format din: Toni Bold, președintele patronatului român, şi Cristi Berceanu, manager general al Academiei „Mihai Eminescu“. „Cele 10 personalități, elite ale Craiovei, sunt oameni obișnuiți, dar care posedă ceva în plus față de noi toți. Ei văd invizibilul și pot imposibilul“, a declarat prof.univ.dr. Ion Deaconescu.
Cele 10 personalităţi care au fost premiate în cadrul celei de-a patra ediţii a Premiilor de excelenţă „10 pentru Craiova“:
Premiul de excelență pentru Antreprenoriat social a fost acordat prof.univ.dr. Leonardo-Geo Mănescu, creatorul unei altfel de instituţii de cercetare, INCESA, ceea ce înseamnă implicarea studentului în cercetare, dar mai ales în inovare şi antreprenoriat social.
Premiul de excelență pentru Medicină inovativă a fost acordat doctorului Gabriel Mogos, pentru performanţa tratării bolnavilor prin reuşite ştiinţifice pe plan mondial, dar şi la standarde internaţionale dintre cele mai înalte. Acesta urmează tradiţia familiei, a tatălui său, dr. Dan Gabriel Mogoş, fondatorul clinicii Mogoş Med, prima clinică de chirurgie cu spitalizare continuă din Oltenia, care implementează numeroase specialităţi chirurgicale, dar şi metode noi, în premieră.
Premiul de excelență pentru Management artistic a fost acordat arhitectului Emilian Ştefârţă, managerul Muzeului de Artă din Craiova. Acesta este arhitectul marilor întâlniri artistice organizate la Muzeul de Artă din Craiova. Menţionăm dintre ele vernisajul expoziţiei „Legături de sânge“; cu lucrări reprezentative realizate de Florentina Voichi, expoziţia „Tăceri articulate“; ce ne-a reamintit de vitraliul gotic şi fresca bizantină prin inspiraţia lui Marcel Bunea, expoziţia „Colecţia de artă europeană“; cu picturi apaţinând şcolilor italiană, franceză, flamandă şi olandeză din secolele XVI-XIX. Muzeul de Artă a participat la diverse expoziţii în afara ţării, cum ar fi cea de la Bruxelles, cu lucrări brâncuşiene.
Premiul de excelență pentru Mass-Media i-a fost acordat lui Marius Seinea, directorul Gazetei de Sud, pentru puterea jurnaliştilor de a reuşi să fie o tribună a adevărului, a opiniilor şi a informaţiilor netrunchiate, dovedind un nivel înalt de responsabilitate faţă de cititori prin abordarea realităţii craiovene şi regionale, dar şi prin modul original şi creativ de promovare a valorilor locale şi naţionale. Gazeta de Sud este un model de presă independentă şi responsabilă, o voce sigură şi respectată în spaţiul mediatic craiovean şi nu numai, este poziţionată departe de proximitatea şi reflectarea ideologică.
Premiul de excelență în Artă teatrală a fost acordat actorului Emil Boroghină, creatorul şi directorul Festivalului Internaţional Shakespeare. Acesta este un simbol, un model, o provocare în teatrul craiovean, naţional şi internaţional. Acesta a fost director al Teatrului Naţional din Craiova într-o perioadă deloc confortabilă din toate punctele de vedere. Sub conducerea sa colectivul artistic al acestui aşezământ de cultură a reuşit să obţină numeroase succese profesionale. Teatrul Naţional din Craiova a fost considerat unul dintre cele mai importante teatre ale Europei.
Premiul de excelență în Educație performativă a fost acordat prof. Carmen Lucia Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“. Aceasta este un dascăl care, în ciuda unor dificultăţi generate de un sistem educaţional sincopat; a reuşit să aducă strălucire şi glorie acestui prestigios lăcaş de cultură.
Iată care sunt celelalte patru premii acordate în cadrul galei:
- Mihail Genoiu, primarul Craiovei – Premiul de excelență pentru Management modern în administrație
- Cosmin Crețan, managerul companiei Eurogenetic – Premiul de excelență pentru Inovație în business
- Dr. Michael Schenker, proprietarul Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie“ din Craiova – Premiul de excelență pentru Politici și strategii vizând îmbunătățirea calității vieții
- Părintele Ionuț Pătularu, director Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova – Premiul de excelență pentru Promovarea valorilor ortodoxiei