6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum se tratează la ţară isteria creată de coronavirus: cu „Vulpiţa“ şi Viorel

Cum se tratează la ţară isteria creată de coronavirus: cu „Vulpiţa“ şi Viorel

Primarii din judeţul Dolj au fost sfătuiţi, ieri, de autorităţile judeţene, cum să „trateze“ coronavirusul. S-a ajuns însă cu greu la un numitor comun, pentru că fiecare edil vorbea pe limba lui. Concluzia a fost că şi informaţiile prezentate la TV produc isterie în rândul populaţiei. Un primar a venit însă cu soluţia: oamenii să lase coronavirusul şi să se uite mai mult la „Vulpiţa“ şi Viorel.

Isteria creată de coronavirus a ajuns până la Prefectura Dolj, unde s-a adus în discuție inclusiv telenovela cu „Vulpiţa“ şi Viorel.

Primarii din judeţul Dolj au fost convocaţi, ieri, în sala mare a Prefecturii, pentru a fi puşi la curent cu ultimele decizii legate de coronavirus. Prefectul Dan Narcis Purcărescu, subprefectul de Dolj, Daniela Dobrin, şi şefii de la ISU, Poliţie şi Jandarmerie au stat faţă în faţă cu edilii localităţilor din Dolj, pentru a găsi soluţii în problema virusului „made in China“.

Până la soluţii, s-a lăsat cu discuţii. Unele fără rost. În plus, nu toţi primarii păreau interesaţi de tema întâlnirii. Unii erau ocupaţi cu telefoanele mobile, alţii dădeau indicaţii la telefon pentru rezolvarea unor probleme locale, în timp ce alţii păreau cu totul pe dinafară. Şi mai erau şi câţiva care făceau haz de necaz.

Isteria creată de coronavirus a încins spiritele la Prefectura Dolj

Aşa că în sală era mai mult un nonsens, decât un consens. „Noi vrem să vă prezentăm situaţia exactă şi să nu alarmăm populaţia. De aceea sunteţi aici, să ştiţi despre ce e vorba, direct de la noi“, a încercat să explice subprefectul de Dolj, Daniela Dobrin. Nu a apucat să spună mai multe, că a fost luată la rost din sală. „Cine sunteţi? Cu cine vorbim?“, au întrebat în gura mare câţiva primari.

Abia după intervenţia prefectului, care a prezentat-o pe Daniela Dobrin, cea care a fost numită subprefect de Dolj la sfârşitul lunii trecute, situaţia s-a calmat. Dobrin le-a cerut primarilor „să folosească doar informaţiile primite de la autorităţile judeţene, care sunt şi cele oficiale, şi nu cele răspândite în presă şi rostogolite pe reţelele de socializare“.

„Babele mele se uită mai mult la «Vulpiţa» şi Viorel“

De asemenea, subprefectul le-a solicitat edililor să calmeze populaţia. Nu a reuşit însă să-i convingă prea mult. „Păi cum să facem asta. Spuneţi-ne cum!“, au spus unii primari. „Să vă învăţ eu ce să spuneţi?“, a întrebat Daniela Dobrin.

Solicitările ciudate ale unor primari au continuat. „Vorbiţi dumneavoastră la minister să nu se mai facă emisiuni pe la TV, să nu mai apară tot felul de informaţii despre coronavirusul ăsta!“, a fost una dintre solicitări. „Păi nu se poate, pentru că presa e liberă să scrie şi să spună ce vrea“, a răspuns subprefectul de Dolj. „Măcar să nu mai vedem pe la televizor cum scrie pe bandă «virusul ucigaş». Să nu i se mai spună aşa“, a cerut un alt edil.

„Nu putem face asta, dar e treaba dumneavoastră să vorbiţi cu oamenii acolo, în comunitatea dumneavoastră, şi să îi liniştiţi“, le-a răspuns Daniela Dobrin.

„Babele mele se uită mai mult la «Vulpiţa» şi Viorel, nu la coronavirus“, a fost replica genială a unui primar, care, fără să vrea, a oferit poate soluţia ideală de a trata isteria de la ţară creată de coronavirus.

Isteria creată de coronavirus a ajuns până la Prefectura Dolj, unde s-a adus în discuție inclusiv telenovela cu „Vulpiţa“ şi Viorel.
Isteria creată de coronavirus a ajuns până la Prefectura Dolj, unde s-a adus în discuție inclusiv telenovela cu „Vulpiţa“ şi Viorel (Sursa foto: cancan.ro))

De ce anume s-au mai plâns primarii din Dolj

Primarii s-au mai plâns şi că nu îi ascultă medicii de familie şi că aceştia nu sunt informaţi de ceea ce trebuie să facă. Afirmaţie contrazisă de reprezentanţii DSP Dolj.

Până la urmă, vocile au ajuns la un numitor comun, însă abia după intervenţia prefectului. Acesta le-a explicat primarilor că vor primi câte un material oficial de la DSP şi Prefectură cu tot ceea ce ar trebui făcut în situaţia de faţă. În plus, va exista o „voce unică“ la aceste instituţii cu care să ţină legătura.

Un lucru care i-a mai liniştit pe edilii din Dolj. „Acum vorbim pe aceeaşi limbă, în sfârşit“, a conchis prefectul Dan Narcis Purcărescu, pe final de întâlnire.

Ce sfaturi în privința coronavirusului oferă DSP Dolj

Reprezentanta DSP Dolj, Liliana Mica, a explicat pentru GdS care este diferenţa dintre carantină şi izolare. Și de ce este important ca oamenii să înţeleagă că trebuie să respecte regulile impuse, astfel încât virusul să nu se răspândească. În carantină, persoanele în cauză nu au voie să părăsească locul în care sunt cazate. În cazul Doljului este vorba despre campusul școlar din Bechet şi hostelul Griffon din Craiova.

În cazul izolării (la domiciliu), persoanele pot părăsi locul, dar trebuie să evite contactul atât cu cei apropiaţi, cât şi cu alte persoane. Or tocmai aici este marea problemă, iar doctorul Mica recunoaşte acest lucru. „Altă soluţie nu există, nu putem să-i închidem dacă nu provin din zone contaminate. Într-adevăr, ei pot să iasă din casă, pot să aibă virusul şi să nu prezinte încă simptomele specifice coronavirusului, dar nu avem ce să facem. La fel se procedează în toată lumea. Se lucrează pe baza procedurilor elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii“, a explicat Liliana Mica.

Liliana Mica: Isteria creată de coronavirus nu aduce nimic bun

Medicul a precizat că isteria legată de coronavirus nu aduce nimic bun. Mai ales că în spaţiul public apar foarte multe informaţii alarmante care nu sunt adevărate.

„Gripa este la fel de periculoasă ca acest coronavirus. Situaţia se poate agrava pe fondul unor probleme medicale preexistente. Dar coronavirusul se tratează ca gripa. Este important să ne spălăm pe mâini, să nu băgăm mâinile în gură. În felul acesta putem reduce rata de răspândire“, a mai spus Mica.

Reprezentanta DSP Dolj a mai precizat că persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă trebuie să sune la 112 pentru a fi preluate de o ambulanță. În niciun caz nu ar trebui să se ducă singure la spital. Medicul de pe ambulanță va decide la ce spital transportă pacientul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS