Identificarea cauzelor reale de poluare din Craiova astfel încât sănătatea și siguranța cetățenilor să nu fie puse în pericol este o grea încercare pentru Agenţia şi Garda de Mediu Dolj.
Totuşi, în urma plângerilor venite de la craioveni, nu puţine la număr, dar şi a semnalelor de alarmă trase de GdS, cele două instituţii au descoperit, în cele din urmă, cine poluează Craiova.
Problemele vin de la Complexul Energetic Oltenia- Sucursala Electrocentrale II Craiova. Aceasta dacă ar fi să judecăm după ultima amendă dată de reprezentanţii Gărzii. Totodată, aparatele de monitorizare au depistat că pulberile materiale de suspensie pe fracţia PM10 au depăşit în repetate rânduri valorile limită.
Este cunoscut că particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Iar sursele care le produc sunt: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie şi el la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și din cauza arderilor incomplete.
Agenţia de Mediu a depistat, la sfârşitul lunii trecute, că la două din cele cinci staţii de monitorizare s-au depăşit valorile limită zilnice pe indicatorul PM10. Este vorba de staţia de monitorizare poluare trafic, de pe Calea Bucureşti, şi staţia mixtă industrială şi trafic de la Billa.
SE Craiova II amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei
A fost avarie, nu s-au depăşit parametrii
Reprezentanţii CEO spun că a fost doar o avarie. Limitele noxelor au fost în parametrii acceptaţi de normele în vigoare.
În ceea ce priveşte halda de cenuşă din Valea Mânăstirii, în acelaşi răspuns se precizează:
Dacă judecăm după miros, prea au fost avarii
În ultimele luni, sesizările cu privire la mirosul greu care persistă în oraş au tot curs. Craiovenii s-au plâns de mirosul de sulf, de praful de cărbune, de mirosul de dioxid de azot care tot persistă în aer, cu precădere pe perioada nopţii. Ceea ce ridică o întrebare: s-au ţinut avariile lanţ la SE Craiova II?
Valorile limită
PM 2.5: 25 ug/m3 – valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020.