6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrimăria Craiova și-a luat țeapă cu șomajul tehnic

Primăria Craiova și-a luat țeapă cu șomajul tehnic

Primăria Craiova și-a luat țeapă cu șomajul tehnic. Starea de urgență decretată în România începând cu data de 16 martie a dus și la suspendarea activităților instituțiilor de cultură din subordinea autorităților locale și intrarea în șomaj tehnic a angajaților.

Pentru că spectacolele au fost interzise, instituții precum Opera Română Craiova, Filarmonica Oltenia sau Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, din subordinea Primăriei Craiova, au rămas fără obiectul muncii. Așa că majoritatea angajaților de aici au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic. Asta spre deosebire de bugetarii din Dolj, care și-au văzut mai departe de muncă (aceea care se mai putea presta în perioada pandemiei) sau de concediile de odihnă.

Potrivit datelor oferite la acea vreme de primărie, Ansamblul „Maria Tănase“ a trimis, până la 30 aprilie, 55 de angajați în șomaj tehnic, din totalul de 60, în timp ce Teatrul „Colibri“ a avut 23 de angajați în șomaj tehnic, restul de cinci rămânând la serviciu. În șomaj tehnic au intrat și mulți angajați de la filarmonică și Opera Română Craiova. La Filarmonica Oltenia au intrat în șomaj tehnic 134 de persoane, din 152 de angajați, în timp ce de la Operă 140 de angajați au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic, din totalul de 165.

Surprize, surprize la plata șomajului tehnic

Surpriza a venit însă atunci când primăria urma să primească de la stat cei 75% din salariul brut, adică plata șomajului tehnic pentru angajații respectivi. Primarul Mihail Genoiu a afirmat, ieri, că acești bani nu au mai venit de la Ministerul Muncii, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, și că a trebuit suportați din bugetul local.

„Am o amărăciune în suflet vizavi de șomajul tehnic. Știți bine că la un moment dat s-a spus că instituțiilor de cultură li se suspendă activitatea printr-o ordonanță militară. Am solicitat atunci Ministerului Muncii și am primit o adresă oficială prin care ni se spune că instituțiile de cultură, în speță Ansamblul «Maria Tănase», pentru că de acolo a plecat adresa, se pliază perfect pe Ordonanța Militară nr. 30 și că aceste cheltuieli cu șomajul tehnic vor fi suportate de Ministerul Muncii.

Ulterior, au început discuții la nivel național, pentru că la unele orașe s-a plătit șomajul tehnic din bugetul Ministerului Muncii, iar la altele nu. Sunt orașe unde s-au plătit acești bani, în speță Sfântu Gheorghe, Brașov, Arad, și orașe unde nu s-au plătit. Noi am primit, vinerea trecută, o adresă oficială prin care suntem informați că aceste cheltuieli cu șomajul tehnic nu vor fi suportate de Ministerul Muncii, ci de la bugetul local“, a precizat Genoiu.

Primăria Craiova și șomajul tehnic. Genoiu: Nu ni s-a dat vreo explicație de ce la unii s-a acceptat această plată și la alții nu

Edilul Craiovei a mai spus că nu a primit nicio explicație de la minister pentru situația creată. „Nu am înțeles această discriminare, de ce se face această diferențiere, de ce Ministerul Muncii poate să trimită două adrese diferite pentru aceeași problemă. Într-una spune că sunt eligibile cheltuielile de la cultură pentru a fi suportate de bugetul de stat, apoi același minister ne spune că nu sunt eligibile aceste cheltuieli.

Mai mult, ni se dau aceleași acte normative în subsidiar, și la răspunsul pozitiv, și la cel negativ. Am plătit șomajul tehnic de 75% din bugetul local, spre deosebire de alte orașe, care au primit banii din bugetul statului. Nu ni s-a dat vreo explicație de ce la unii s-a acceptat această plată și la alții nu. Am solicitat oficial Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe pe ce criterii se fac aceste plăți din bugetul statului“, a afirmat Mihail Genoiu.

Edilul Craiovei a specificat că, în primă fază, s-au făcut plăți de circa 700.000 de lei, reprezentând salariul net al angajaților trimiși în șomaj tehnic, urmând ca în faza a doua să se plătească pentru aceștia contribuțiile la stat, în sumă tot de circa 700.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS