2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBarieră pentru colectarea deşeurilor, montată pe Jiu la Işalniţa

Barieră pentru colectarea deşeurilor, montată pe Jiu la Işalniţa

Membri ai Asociaţiei MaiMultVerde au montat, pe râul Jiu, pe lacul de acumulare al barajului Işalniţa, judeţul Dolj, o barieră plutitoare pentru a opri şi colecta deşeurile aduse de apă.

https://www.facebook.com/watch/?t=4&v=678494572972603

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei, bariera a fost instalată, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, pe lacul de acumulare al barajului Işalniţa, care se află la aproximativ 12 km de municipiul Craiova şi care asigură alimentarea cu apă a oraşului şi a Termocentralei Işalniţa.

Achiziţionată de la un producător din Finlanda, cu i lungime de 90 de metri şi formată din cilindri din poliuretan care îi asigură flotabilitatea, bariera va rămâne pe Jiu cel puţin un an, timp în care se estimează că va opri 20 de tone de deşeuri de plastic, ce vor fi colectate şi trimise la reciclat. În urma monitorizărilor şi a analizării primelor rezultate, va fi luată în considerare mutarea sau replicarea pe alte râuri.

Acţiunea a fost susţinută şi de Asociaţia Ape fără Plastic, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu şi Lidl România şi face parte din programul “Cu Apele Curate”, iniţiat în 2019, ca un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile riverane.

“După amenajări, activităţi şi evenimente organizate pe malurile Dunării, proiectul se extinde şi pe afluenţi, cu scopul de a împiedica deversările de deşeuri în fluviu şi, ulterior, în Marea Neagră. ‘Cu Apele Curate’ este un program susţinut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acţiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea design-ului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu”, precizează asociația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS