1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se împart banii Doljului la ultima rectificare bugetară

Cum se împart banii Doljului la ultima rectificare bugetară

Consilierii doljeni vor fi chemaţi la începutul săptămânii viitoare să aprobe o nouă rectificare a bugetului judeţean. Cum se vor împărţi banii citiţi în cele de mai jos.

Consiliul Județean (CJ) Dolj are pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului pe anul 2020. Conform proiectului, bugetul se suplimentează cu suma de 3,4 milioane lei, programul actualizat fiind de aproape 660 milioane lei. Cheltuielile aprobate pentru tot anul se ridică la aproape 703 milioane lei. Din fondurile suplimentare, cei mai mulți bani se vor duce către asistența socială -1,8 milioane lei,în timp ce învățământul va primi 1,3 milioane lei. Astfel, vor fi alocați 258.000 lei pentru Școala Specială „Sfântul Mina“, 100.000 lei pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sfântul Vasile“ și 935.000 lei pentru Liceul Tehnologic Special „Beethoven“

Bani pentru biblioteca judeţeană şi catedrală

Alte capitole la care se vor aloca bani vor fi autoritățile publice – 5.000 lei, și „cultură, recreere, religie“ – 300.000 lei. La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ s-a solicitat diminuarea cheltuielilor de capital cu suma de 550.000 lei, alocată din excedentul anului 2019 pentru reabilitarea și mansardarea unor corpuri de clădire la Casa Dianu. Totodată însă, pentru reabilitarea unui corp de clădire la același obiectiv și pentru realizarea catedralei „Sf. Ioan Botezătorul“ se vor aloca 850.000 lei. În ce privește protecția mediului, se diminuează cu suma de 200.000 de lei fondurile alocate pentru diversele cheltuieli având în vedere economiile făcute. Banii vor fi alocaţi pentru reparația capitală a sediului central, din bulevardul Nicolae Titulescu.

Din cotele defalcate din TVA, vor veni 3,1 milioane lei, bani care se vor duce către protecția copilului – 1,3 milioane lei, centrele pentru persoane cu handicap – 684.000 lei și către copiii care frecventează învățământul special – 1,3 milioane lei.

Fonduri UE pentru dotarea spitalelor

Tot în ședința de săptămâna viitoare, se aprobă modificarea valorii proiectului privind gestionarea crizei de coronavirus, cu 2,5 milioane lei. Sumele necesare proiectului, până la rambursarea lor, vor fi asigurate din bugetele Spitalului „Așezămintele Brâncovenești“ din Dăbuleni și Spitalului de Pneumoftiziologie din Leamna.

Prin proiect se finanțează cheltuielile pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale: termometre cu infraroșu, pulsoximetre, monitoare de funcții vitale, injectomate, troliu medicamente, EKG-uri, defibrilatoare, ventilatoare portabile, laringoscoape, videolaringoscoape, autoclav și echipamente de protecție: măști medicale, mănuși medicale de unică folosință, viziere de protecție, ochelari de protecție, combinezoane, halate de unică folosință, botoși și bonete de unică folosință, biocide precum și soluții necesare asigurării igienei și dezinfecției. Pentru proiectele de acest gen, banii vor fi decontați integral din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Autorităţile vor fonduri UE pentru modernizarea unui drum

De asemenea, în şedinţa din 31 august, sunt supuse votului consilierilor şi două chestiuni legate de modernizarea unui drum judeţean (DJ 641), pe tronsonul cuprins între limita cu judeţul Olt şi DJ 65 C. Pentru modernizarea acestui drum, autorităţile intenţionează să obţină finanţare UE în perioada 2021-2027. Un tronson din DJ 641 va fi supratraversat de drumul expres Craiova-Piteşti. Drumul se va afla şi în proximitatea viitorului spital regional, prin urmare va avea o importanţă deosebită. Al doilea proiect care se referă la DJ641 priveşte aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiţie, estimată la 7,46 milioane lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS