9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda de Mediu a amendat CET II pentru că poluează. Conducerea CET, în urmă cu 2 săptămâni: „Nu ne permitem să evacuăm noxe care să polueze”

Garda de Mediu a amendat CET II pentru că poluează. Conducerea CET, în urmă cu 2 săptămâni: „Nu ne permitem să evacuăm noxe care să polueze”

CET II Bariera Vâlcii a primit amendă de la Garda de Mediu (GNM) Dolj în urma controlului desfășurat în perioada 7-11.12.2020, ca urmare a numeroaselor sesizări privind poluarea din Craiova. În urmă cu două săptămâni, când GdS a contactat conducerea SE II pentru a lămuri dacă sunt probleme la grupul energetic din Barieră, unde un senzor de monitorizare a aerului a atins valori-record ale emisiilor poluante, directorul Dan Vasile spunea că măsurătorile companiei arată că valorile sunt în limite și că există instalații care rețin 99% din particule. Cu toate astea, constatările GNM contrazic spusele acestuia.

În timpul deselor manevre de pornire-oprire, instalația de poluare nu funcționează

În urma verificărilor, Garda de Mediu Dolj a constatat că unele măsuri de remediere dispuse la controlul precedent, din vară, nu au fost realizate și a confirmat că desele manevre de pornire –oprire a celor două blocuri energetice produce poluare, pentru că în timpul acestora „instalația de poluare aferentă blocurilor energetice nu funcționează” și gazele sunt evacuate pe coșul vechi.

La începutul lunii decembrie, când directorul SE II, Dan Vasile, a fost întrebat de GdS dacă sunt probleme la grupul din Bariera Vâlcii, acesta spunea că „fum iese pe coș doar la pornirea instalației, timp de circa 3 ore, sau în cazul unei avarii, iar măsurătorile companiei arată că valorile sunt în limite.” Acesta a mai transmis și că filtrele opresc 99% dintre particule.

Garda contrazice conducerea CET II

Directorul CET II spunea înainte de controlul GNM că fumul negru iese pe coșul vechi în limita acceptată de mediu și că se respectă normele:

„Niciodată nu iese fum negru, decât la pornire, în limita acceptată de Mediu în autorizație. Avem trei-patru ore în situații tranzitorii, că așa este prevăzut. Fumul negru este doar la pornire, maxim trei ore, dar nu ne permitem să evacuăm în atmosferă noxe care să polueze, așa cum se tot spune”, preciza Dan Vasile, director SE II Craiova.

Comisariatul județean al Gărzii de Mediu îl contrazice, însă pe manager.

„Ca urmare a deselor manevre de pornire –oprire a celor două blocuri energetice. În intervalul de timp în care se repetau aceste manevre, instalația de poluare aferentă blocurilor energetice nu funcționează și evacuarea gazelor de ardere pe coșul vechi produce poluare”, transmite GNM în urma controlului de la CET II Bariera Vâlcii, sancționată cu 100.000 lei pentru neconformitățile constatate.

Instalația pentru reducerea emisiilor oxizilor de azot, nerealizată

La controlul din 17 iulie 2020, Garda de Mediu a solicitat CET II realizarea instalației SNCR în vederea conformării VLE (mg/Nm3) pentru NOX conform Legii 278/2013, anexa 5. Instalația pentru conformarea la valorile limită privind emisiile oxizilor de azot nu a fost, însă, realizată până la momentul noului control.

GNM precizează că a fost încheiat, totuși, un contract pentru conformarea grupurilor energetice „la cerințele impuse de Decizia de punere în aplicare UE 2017/1442 a Comisiei Europene din 31.07.2017 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului” La data prezentă, contractul este în derulare.

Ordinul de începere a elaborării lucrărilor de proiectare a instalației de reducere a emisiilor de NOX, de tip sistem noncatalitic de reducere a emisiilor (SNCR), aferent blocului energetic nr. 1 a fost dat abia în data de 12.10.2020, conform informațiilor transmise de GNM Dolj.

Depozitul de cenușă, altă problemă nerezolvată

O altă măsură nerealizată, dintre cele impuse în vară, este finalizarea placării cu pământ vegetal a zonei rămase neacoperite din celula C2.

GNM menționează că a fost încheiat însă un acord cadru pentru „placarea cu pământ vegetal pe depozitul de cenușă Valea Mănăstirii nr 1528/28.08.2020, pe o perioadă de 2 ani, în vederea finalizării placării pe întreaga suprafață a celulei 2, care se va derula eșalonat începând cu suprafețele de cenușă cele mai expuse spulberărilor, în funcție de condițiile din teren și stadiul de exploatare, și a fost întocmit Raportul de necesitate și oportunitate, transmis către CEO Târgu Jiu în vederea îndeplinirii măsurii impuse în data de 17.07.2020”.

7 măsuri de remediere

În urma finalizării controlului CET II Bariera Valcii a fost sancționată cu amendă de 100 000 lei și au fost impuse următoarele șapte măsuri de remediere:

  • Se vor lua toate măsurile necesare în vederea conformării VLE (mg/Nm3) pentru NOX conform legii privind emisiile industriale
  • Finalizarea placării cu pământ vegetal a zonei rămase neacoperite în celula C2
  • Se va avea în vedere ca în procedura de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu să se includă în aceasta metode de colectare a probelor privind pulberile sedimentabile
  • Notificarea APM Dolj și GNM CJ Dolj în momentul producerii oricăror emisii apărute incidental, accidental sau ca urmare a unui accident major
  • Întocmirea planului de gestionare a disconfortului olfactiv
  • Obligativitatea adoptării de tehnologii de exploatare a instalațiilor de ardere și a depozitului de zgură și cenușă pentru reducerea la minim a poluării
  • Transmiterea soluționării măsurilor stabilite la sediul GNM Craiova.

Poluare ridicată marți în Craiova

Marți dimineața, senzorii de monitorizare din rețeaua URADmonitor arătau din nou un nivel crescut al poluării, în mai multe zone din Craiova. După perioada în care aerul din oraș a fost irespirabil, iar reclamațiile cu privire la poluare au curs, mai mulți cetățeni au decis să achiziționeze senzori cu fonduri proprii, pentru a contribui la o mai bună monitorizare a calității aerului din Craiova. Harta privind calitatea aerului din oraș este accesibilă la adresa: www.uradmonitor.com/craiova.

Un pas important este ca autoritățile să recunoască valorile înregistrate de senzorii independenți și să facă verificări în zonele unde aceștia indică un nivel crescut al poluării. În diminețile precum cea de marți, când aerul are un miros greu, cu siguranță instituțiile abilitate se află în timpul orelor de program, așa că logistica e mai puțin limitată decât în cursul nopții, cum ne-a dat de înțeles Garda de Mediu Dolj, când ne-a răspuns că „a efectuat verificări după orele de program, atât cât ne permite logistica”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS