-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaProiect cultural național care a luat naștere la Craiova

Proiect cultural național care a luat naștere la Craiova

Casa de Cultură a Studenților din Craiova, împreună cu alte șapte instituții de același profil din țară, pregătește, în această perioadă, un proiect cultural național. În cadrul acestui proiect organizatorii doresc să realizeze un spectacol online de teatru după piesa Dawn Way de Oleg Bogaev, dramaturg contemporan rus. Spectacolul va fi o premieră națională, realizată prin colaborarea a opt trupe studențești de teatru și reprezintă o ocazie unică prin care instituțiile pot colabora și, totodată, oferă o posibilitate de a crea o comunitate culturală studențească.

Proiectul a luat naștere la inițiativa Casei de Cultură a Studenților din Craiova, de la Departamentul Cultural, prin intermediul referentului cultural Mirela Dișa și a venit ca un răspuns la nevoia de a produce un spectacol și de a se exprima artistic printr-o altă metodă, alta decât cea pe care o știau până acum un an.

Toate întâlnirile se desfăşoară pe ZOOM

,,Mi-am dorit să implic toate casele de cultură din țară (cele participante) pentru a vedea cum lucrează ceilalți și pentru a avea o legătură și o conexiune mult mai bună. Să ne identificăm între noi, să știm exact ce poate fiecare și cum ne putem ajuta pe viitor să creăm lucruri împreună.

Mi s-a părut că tocmai această conjunctură care ne obligă să facem online lucrurile a fost o metodă foarte bună de a lucra cu cei din țară pentru că e una mai rapidă și eficientă, toate întâlnirile noastre desfășurându-se pe Zoom. Așa demonstrăm că și noi lucrăm și că facem lucruri frumoase, în condițiile grele pe care le avem, fără un prea mare buget, pentru că asta este o problemă majoră, nu neapărat pentru Casele de Cultură, dar și în general. Facem ce putem, cu ce putem și cum putem, dar rezultatul, zic eu, va fi unul foarte bun și inedit”, spune Mirela Dișa, organizatorul proiectului.

Nu există nicio obligativitate din partea participanților de a respecta ceva anume sau de a fi dependenți de alte case de cultură.

Fiecare Casă de Cultură își regizează momentul

Colaborarea a fost gândită în cel mai simplu mod posibil. Fiecare Casă de Cultură își regizează momentul, cu viziunea pe care o are, cu dorința de a exprima mesajul, indiferent de resurse și fără nicio obligație. Scenele sunt independente, cu o acțiune diferită și personaje diferite, dar care se focusează pe un singur element comun.

Este vorba de un înger, cum este el definit în text, care ia diferite forme și pe care personajele ar trebui sau încearcă să-l salveze, sau nu și să scape cât mai repede fără să fie văzute de cineva. Îngerul are multe simboluri și ne arată cum acționează oameni diferiți în situații diferite. Spectacolul îndeamnă la o retrospectivă asupra propriului suflet și moralități.

Omul contemporan, portretizat în spectacolul Dawn Way își pune întrebări, dar nu caută și nici nu oferă răspunsuri. Spectacolul dispune de o puternică încărcătură emoțională, dar și de momente comice, fiind o posibilă oglindă a zilelor noastre. Dawn Way este un fel de comedie cu gust amar în cadrul căreia accentul cade pe tendința universală a umanității de a alege calea nedreaptă.

Casa de Cultură a Studenților din Craiova are 13 participanți, de vârste diferite

Participanții sunt tineri care activează în trupele de teatru sau în acest mediu artistic. Majoritatea nu sunt actori și nici studenți la teatru. Mirela Dișa spune că tocmai asta este și frumusețea acestei inițiative, să vezi oameni obișnuiți pasionați de teatru.

,,E frumos să vezi că ei încearcă să se redescopere, că încearcă să iasă din zona de confort și să facă ceva pentru ei. În momentul de față eu am 13 participanți, de la vârsta de 14 ani până la 40 de ani. Sunt toate generațiile, pentru că am hotărât că vârsta nu e o piedică, ba din contră. Fiind casă de cultură a studenților, e normal să ne adresăm studenților, dar dacă avem tineri liceeni, viitorii studenți, ar fi complicat pentru noi să-i refuzăm pentru că cu ei vom lucra pe viitor. Cu cei mai în vârstă, sincer, eu mi-am dorit să-i păstrez și să fie alături noi pentru că avem de învățat și din această parte și e un schimb de experiență foarte interesant. Ei să lucreze cu tineri, eu să lucrez cu toate categoriile de vârstă”, spune Mirela.

Rezultatul final poate fi văzut online, în luna mai

Casele de Cultură ale Studenților și-au propus ca spectacolul să fie gata până în luna mai, dar până atunci discuțiile se poartă zilnic pentru că trebuie puse la punct detalii legate de text, scene sau montaj.

,,Am hotărât cu toții că va fi un timp suficient pentru lucru și pentru a finaliza tot acest proces. Până atunci noi avem de lucru la scene și la discuțiile care intervin pe parcurs. Foarte multe discuții au fost legate de afiș. Noi am conceput afișul aici, la Craiova, și evident că a trebuit să fie transmis, totul să fie în regulă, să fie toate siglele. Multe discuții și alt feedback”, adaugă Mirela Dișa, organizatorul proiectului.

Producția va fi difuzată în mediul online, prin intermediul canalelor media ale fiecărei instituții, cu titlu gratuit pentru public. Alături de Casa de Cultură a Studenților din Craiova în realizarea spectacolului vor fi implicate Casele de Cultură ale Studenților din Ploiești, Sibiu, Brașov, Iași, Cluj-Napoca, București și Timișoara.

Marina Andrei, student anul 3 la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS