În curtea Bisericii ,,Toți Sfinții” din Craiova a fost sfințit și înălțat, sub privirile autorităților locale și a cetățenilor, cel dintâi drapel pus în curtea unui biserici din țară, la inițiativa Academiei ,,Mihai Eminescu”. Arborarea tricolorului reprezintă un gest de recunoștință și cinstire a eroilor care s-au jertfit pentru patrie, strânsa legătură dintre biserică și armată, dar este și un simbol al dragostei de țară și libertate.
Mulți bunici și părinți au venit împreună cu copiii și nepoții la slujba de sfințire și înălțare a primului steag în curtea Bisericii ,,Toți Sfinții din Craiova”, care are o însemnătate aparte în Săptămâna Mare a Sfintelor Paști. Drapelul ridicat în curtea bisericii a fost sfințit și de stropii de ploaie care nu mai conteneau să cadă, pe tot parcursul evenimentului.
Arborarea drapelului, floare rară a recunoștinței pentru jertfa eroilor
Părintele Bisericii ,,Toți Sfinții” din Craiova, Ion Drăgușin, este recunoscător autorităților și Fundației ,,Mihai Eminescu” pentru că parohia a putut realiza un eveniment atât de deosebit.
Cristi Berceanu, epitropul bisericii și sufletul tuturor proiectelor de binefacere, de bucurie și de înfrumusețare a sfântului lăcaș se bucură de această inițiativă și își dorește să vadă pe cât mai multe biserici tricolorul fluturând.
,,Pe toate bisericile românești ar trebui să fie drapelul nostru, ca un simbol al dragostei de țară și de neam”
Prezent la eveniment, prof. Ioan Deaconescu, președintele Fundației Internaționale ,,Mihai Eminescu” și consul onorific al Muntenegrului la Craiova, a împărtășit aceeași dorință ca și Cristi Berceanu: ridicarea tricolorului pe toate bisericile românești.
Biserica și armata cinstesc împreună eroii patriei
Legătura strașnică pe care biserica și armata au avut-o de lungul timpului a fost evidențiată de colonelul Gheorghe Boboc. ,,De-a lungul istoriei poporului român, armata și biserica au participat împreună la marile bătălii care s-au dat, având ca stindard drapelul de luptă, drapelul național. Cinste și onoare poporului român”, a spus colonelul Gheorghe Boboc.
Ayan Dindirică, elev la Liceul Militar din Craiova, s-a simțit onorat să țină un discurs la evenimentul de înălțarea a drapelului românesc în curtea Bisericii ,,Toți Sfinții”. ,,Este o zi specială și un moment unic pentru noi toți, cei care ne-am adunat aici la acest eveniment patriotic pentru comunitatea noastră. Simt că patriotismul este o obligație pe care ar trebui să o aibă orice om față de țara sa. Acum, la 13 ani și jumătate, înțeleg de ce părinții mei mă puneau să mă închin când trec prin fața unei biserici și să duc mâna la inimă când aud imnul național sau văd tricolorul. Biserica Ortodoxă Română este maica neamului românesc, așa cum a spus marele Mihai Eminescu. Tricolorul armata și biserica trebuie să rămână, orice ar fi, unite peste veacuri”.
Biserica ,,Toți Sfinții” este prima biserică care a fost renovată prin fonduri europene, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei și CJ Dolj. În anul 2016 a primit veșmântul Sfintei Filofteia, prilej cu care i s-a pus cel de-al doilea hram (Sf. Muceniță Filofteia), pe lângă cel istoric al tuturor sfinților.
La eveniment au fost prezente persoane din administrația locală, preoți și Grupul Coral al Facultății de Teologie îndrumat de profesorul Victor Șapcă, iar pe parcurs s-a auzit muzica militară a Garnizoanei Craiova.
Marina Andrei