0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCraiova va avea 30 de kilometri de noi conducte de apă şi canalizare

Craiova va avea 30 de kilometri de noi conducte de apă şi canalizare

Compania de Apă Oltenia a semnat, astăzi, contractul privind reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din zona de Est a Municipiului Craiova. Contractul face parte din ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”.

Lucrările incluse în acest contract vor cuprinde cartierele Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Plaiul Vulcănești, Valea Roșie (unde se extinde rețeaua de alimentare cu apă a cartierului ANL), dar și în Craiovița Nouă, 1 Mai, zona de la Podul Consul până la Niela. Având în vedere că pe zona de Vest a Craiovei se lucrează deja, întreg municipiul va deveni un mare șantier.

Rețeaua de canalizare se va extinde pe o lungime de aproximativ 30.000 de metri și se vor construi 5 stații noi de pompare a apei uzate

Licitația a fost câștigată de asocierea S.C. DSE Consulting S.R.L. – S.C. Thermal Pipes Solutions S.R.L. – S.C. Utalim S.A., la o valoare de 82.611.548,26 lei, fără TVA. Lucrările aferente contractului „DJ-CL-01 Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Est a Municipiului Craiova”, cuprind extinderea rețelei de alimentare cu apă în cartierul ANL din Valea Roșie pe o lungime de 1.858 metri, reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime totală de 7.327 metri, extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 29.746 metri, incluzând 1.991 racorduri și 833 cămine de vizitare, reabilitarea rețelei de canalizare pe o lungime de 24.380 metri, incluzând 1.429 racorduri și 865 cămine de vizitare, dar și construcția unui număr de 5 stații noi de pompare a apei uzate (și conductele de refulare aferente), precum și reabilitarea stațiilor de pompare a apei uzate din Craiovița Nouă și 1 Mai.

Compania de Apă Oltenia, investiții din fonduri proprii pentru străzile care au ajuns în domeniul public după 2015

Alin Șuiu, directorul general al Companiei de Apă Oltenia, a explicat faptul că întârzierea cu care s-au semnat contractele pentru municipiul Craiova a fost generată de lipsa unor firme puternice, care să poată derula și finaliza aceste lucrări, licitațiile fiind reluate:

„La finalizarea lucrărilor prevăzute în cadrul proiectului, toată Craiova va fi conformată la canalizare. Pe străzile care au ajuns în domeniul public după anul 2015 și nu au canalizare, investițiile se vor face din fondurile proprii ale Companiei de Apă Oltenia, astfel că nu va rămâne nici o zonă neacoperită.

A durat ceva mai mult să semnăm cele două contracte pe Craiova pentru că am fost nevoiți să reluăm licitațiile.

În prima fază au lipsit firmele puternice, care să aibă toate documentele și experiența necesară unor lucrări de asemenea anvergură.

Acum sperăm ca, într-o lună, o lună și jumătate, după ce obțin toate autorizațiile, antreprenorii să demareze lucrările și pe partea de Vest. Ne-au dat asigurări că se va intra în forță, pe mai multe străzi, astfel încât să se finalizeze câte un cartier, pentru ca deranjul provocat cetățenilor să fie cât mai mic”, spune directorul Companiei de Apă Oltenia.

Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune a acestora, dar și remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție. Execuția lucrărilor și punerea în funcțiune a instalațiilor durează 36 de luni, iar perioada de garanție este de 36 de luni.

,,La finalul proiectului, întreg municipiul Craiova va beneficia de canalizare”

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este mulțumit de ritmul în care se lucrează pe partea de Vest a municipiului și așteaptă aceeași mobilizare din partea câștigătorilor licitației, fiind vorba despre aceeași asociere de firme:

„Deja se lucrează pe partea de Vest a municipiului, iar acum s-a semnat contractul pentru partea de Est, care cuprinde cartierele 1 Mai, Valea Roșie, Bariera Vâlcii, Aleile Șimnic, Plaiul Vulcănești, Drumul Muntenilor.

Practic, toate zonele care nu au canalizare. Mai sunt câteva străzi care nu au fost prinse în proiect pentru că nu erau în domeniul public în anul 2015, însă pe acestea Compania de Apă Oltenia va introduce canalizare cu forțe proprii, astfel ca, la finalul proiectului, întreg municipiul Craiova să beneficieze de canalizare”, spune Olguța Vasilescu.

Contractul de lucrări semnat în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020” în valoare totală de peste 445 de milioane euro nu este singurul care vizează Craiova. În această perioadă, se lucrează la alte două proiecte, unul care prevede montarea a peste 1000 cămine de apometru complet echipate și peste 22.000 de apometre cu citire la distanță, respectiv reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în zona de Est a municipiului Craiova. Peste 100 milioane de euro din fondurile proiectului merg către Craiova, pentru a asigura un grad cât mai mare de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată. Termenul de finalizare al lucrărilor este la sfârșitul anului 2023.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS