Comuna doljeană Bistreț este una din cele cinci zone-pilot incluse într-un proiect de anvergură internațională, Danube FloodPlain.
Zona-pilot a proiectului din Bistreț a fost vizitată, ieri, de către reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, Administrației Bazinale de Apă Jiu și de ceilalți parteneri implicați. Organizatorii proiectului își doresc să reabiliteze zona luncii de-a lungul Dunării, ca astfel să fie redus riscul de inundații din zonă.
Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea managementului apelor transfrontaliere și prevenirea riscului la inundații, maximizând pe biodiversitate.
„Proiectul Danube FloodPlain este un proiect început în anul 2018. Avem 17 parteneri la nivelul bazinului Dunării, vorbim de toate țările prin care Dunărea trece. Am încercat să atingem obiectivele proiectului orientate către managementul riscului de inundații, pe de-o parte, și pe de altă parte, către serviciile de ecosistem. Analiza a fost făcută pe tot fluxul Dunării și astăzi suntem la Bistreț, pentru că la nivelul proiectului au fost alese cinci zone-pilot. Zona-pilot Bistreț a fost selectată tocmai prin prisma evenimentelor care s-au întâmplat în 2006 și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru consolidarea lucrărilor existente. După o mică oprire la Primăria Bistret, am plecat spre a vedea zona și a face o vizită pe teren”, spune Sorin Rîndașu-Beuran, director Departamentul pentru Situații de Urgență, Administrația Națională a Apelor Române.