Lucrările la drumul de mare viteză care va lega Piteștiul de Craiova au fost sistate pe anumite porțiuni, deoarece s-au descoperit mai multe schelete.
Muzeul Alba Iulia săpa de aproximativ două luni pe primul tronson al DE Craiova – Pitești. În urma săpăturilor, la sfârșitul acestei săptămâni, pe raza comunei Ghercești au descoperit mai multe schelete, monede și altele. După descoperire, scheletele nu se mută imediat, ci sunt păstrate în poziția în care au fost găsite pentru studiu, potrivit directorului Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
Într-o postare pe facebook, acesta a precizat că șantierul arheologic autorizat de Ministerul Culturii este coordonat de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
„Fotografiile sunt făcute într-un șantier arheologic autorizat de Ministerul Culturii, șantier coordonat de colegii arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, instituție care are contract cu constructorul italian al primului tronson al șoselei expres, pentru asigurarea asistenței arheologice. Muzeul Olteniei are un protocol de colaborare încheiat cu MNUAI, ca la sfârșitul lucrărilor arheologice, tot ce s-a descoperit, să fie predat muzeului craiovean. De ce face MNUAI săpături în locul respectiv? Pentru că a avut cea mai bună ofertă de asistență arheologică, agreeată de constructorul italian. Dar, așa cum MNUAI a câștigat să asigure asistența arheologică aici, în Dolj, și Muzeul Olteniei Craiova asigură asistența arheologică în Sibiu, la primul tronson al autostrăzii Sibiu-Pitești“.
Poliția s-a sesizat din oficiu
Oamenii legii din cadrul Secţiei 5 Poliție Rurală Pielești s-au sesizat din oficiu, în cursul acestei zile, ca urmare a unei postări pe o rețea de socializare, cu privire la faptul că pe raza comunei Ghercești, în şantierul organizat
pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află osemnite.
„La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că pe raza satului Gârleşti, comuna Gherceşti, a fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuarii lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia în baza autorizaţiei pentru
cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii.
În situl arheologic, pe o porțiune de aproximativ 1km, se gasesc mai multe gropi făcute de către arheolgii
Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar in unele gropi se găsesc oseminte. Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres“, potrivit unui comunicat al IPJ Dolj.