6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljADI vrea altă taxă pentru gunoiul depozitat la Mofleni

ADI vrea altă taxă pentru gunoiul depozitat la Mofleni

Consiliul Judeţean Dolj a mandatat Autoritatea (ADI ECODOLJ) care se ocupă cu implementarea Masterplanului pe deşeuri în Dolj să negocieze cu depozitul de la Mofleni contractul pentru depozitarea gunoiului, inclusiv taxa. Aceasta din urmă este în valoare de 183,33 de lei/tonă, iar Asociaţia speră într-o diminuare a ei, ceea ce ar atrage şi o scădere a taxei pentru populaţie, deşi este greu de crezut că se va ajunge aici.

Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută, în cuprinsul căreia se spune:

„Să se acorde mandat special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ să elaboreze și să aprobe un studiu de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de delegare a gestiunii activității de administrare a depozitului de deșeuri pentru deșeurile provenite din unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociației„, se arată în hotărâre.

Tototdată, ADI trebuie: „Să elaboreze și să aprobe documentația de atribuire a contractului de delegare a gestiunii activității de administrare a depozitului de deșeuri pentru deșeurile provenite din unitățile administrativteritoriale membre ale asociației”, se spune în aceeaşi hotărâre.

Indicații ANRSC


Hotărârea a fost luată ca urmare a unei adrese transmise de către ANRSC. În data de 02.04.2021, aceasta a transmis adresa nr. 905006/01.04.202, prin care se precizează că:

„ANRSC nu va mai permite depozitarea deşeurilor în Depozitului Mofleni în lipsa unui contract de delegare a gestiunii activității de administrare a depozitului încheiat cu ADI ECODOLJ și solicită ca Asociația să procedeze de îndată la organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de delegare”.

Depozitul de deșeuri de la Mofleni/foto: Claudiu Tudor
Depozitul de deșeuri de la Mofleni – Celula 6 / Foto: Claudiu Tudor

ADI ECODOLJ demarează procedura de negociere

Faţă de decizia luată la sfârşitul lunii trecute în CJ, reprezentanţii ADI spun că este necesară delegarea gestiunii activităţii de administrare a depozitelor de deşeuri şi a instalaţiilor de eliminare a deșeurilor. 

„Vreau să le solicit să depună o ofertă şi să încercăm încheierea  unui contract de delegere, eventual cu refundamentarea tarifului. S-a decis în şedinţa de Consiliu Judeţean, am mandat să le trimit invitaţie, să le trimit o ofertă.

Este posibil ca ei să aibă altă părere. Noi asta încercăm, unul dintre punctajele pentru încheierea contractului cu Depozitul este tariful. Trebuie să le trimit invitaţia şi documentaţia. ANRSC ne-a spus să facem această procedură pentru încheierea unui contract. Depinde şi de oferta pe care o depun ei pe finaciar.

Eu le voi cere nişte condiţii, le pun la dispoziţie un proiect de contract şi urmează o porcedură de discuţii cu ei. Scopul nostru este să încercăm o refundamentare a tarifului. Tariful la acest moment este de 103,33 de lei fără TVA/tonă de deşeuri, plus 80 de lei taxa pentru economia circulară”, a declarat Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECODOLJ.

Depozitul de la Mofleni face ce zice ANRSC

Reprezentanţii depozitului de gunoi spun că orice solicitări vin din partea Asociaţiei acestea trebuie să respecte prevederile ANRSC  şi pe cele ale legislaţiei în domeniu.


„Tarifele se fac în baza Ordinului nr.109/2007privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitatile specifice serviciului de salubrizare a localitatilor, al ANRSC, pe bază de fişă de fundamentare, aşa funcţionează serviciul de salubritate, nu există alte modalităţi. Nu ni s-a solicitat nimic până la acest moment.

Există nişte condiţii legale şi dacă se întrunesc, aceasta este procedura, atunci se poate face o nouă fundamentare de tarif. Sunt condiţii, un tarif suferă modificări de-a lungul timpului, atâta timp cât se încadrează în nişte prevederi legale. Nu ştiu punctual ce va solicita ADI ECODOLJ, a declarat Roxana Manea, director executiv la SC ECO SUD SA.

Aceasta a mai spus:

De asemenea, există un principiu în lege, care spune că operatorul, indiferent că este cel de colectare sau depozitare, trebuie să-şi prindă în tarif toate costurile pe care le are”, a mai spus Roxana Manea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS