A șasea ediție a programului Capitala Tineretului din România aduce un număr de șase orașe aplicante pentru titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2023. Craiova, Satu Mare, Târgu-Jiu, Târgu Neamț, Târgu Secuiesc și Vaslui sunt orașele care vor să transforme propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concretă cu participarea activă a tinerilor.
Un juriu independent, format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai sectorului public și ai mediului privat, va evalua fiecare candidatură.
Evaluarea se face pe baza:
- motivației candidaturii,
- situației curente a orașului,
- coerenței conceptului propus,
- respectării transparenței decizionale,
- a drepturilor omului și nediscriminarea pe bază de criterii de dizabilitate, gen, etnie, religie și orientare sexuală,
- precum și grija față de impactul asupra mediului, prin program și prin activitatea generală a entităților implicate,
- calitatea și coerența aspectelor de management, precum și a implementării principiului de co-management între sectorul public și sectorul de tineret local,
- calității mecanismelor de participare a tinerilor prevăzute pentru implementarea programului,
- clarității în analiza potențialului de a atrage surse variate de resurse financiare pentru programul de tineret și nivelului de alocare financiară previzionată pentru anii 2022 și 2023 în contextul dobândirii titlului în relație cu conceptul de program propus orașele care merg în runda 2.
Pe baza evaluărilor vor fi anunțate un număr de minimum 2, maximum 3 orașe pentru a dezvolta o candidatură extinsă în a doua rundă a competiției. Inițiatorii vor anunța finaliștii competiției pentru Capitala Tineretului din România 2023 în data de 30 august 2021 și vor publica Apelul pentru Runda II a competiției în aceeași zi, urmând ca, după al doilea proces de jurizare, pe 9 octombrie, să fie desemnată Capitala Tineretului din România, ediția 2023, în cadrul Galei Tineretului din România!