6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRaluca Turcan, în vizită la Craiova: „Avem, după București, cel mai mare număr de șomeri în județul Dolj“

Raluca Turcan, în vizită la Craiova: „Avem, după București, cel mai mare număr de șomeri în județul Dolj“

În vizită la Craiova, Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că principalele preocupări ale ministerului sunt creșterea salariului minim și combaterea muncii la negru, lucru pe care îl doresc și cei doi mari agenți economici pe care i-a vizitat, joi, Ford Craiova și Manufactura de Est.

,,De la începutul anului am susținut că salariul minim în România trebuie să crească. Nivelul este insuficient. Important este să găsim acel nivel de creștere pentru salariul minim, astfel încât el să se regăsească și în creșterea puterii de cumpărare, dar să fie suportat și de către mediul economic.

O majorare a salariului minim, o creștere a veniturilor, pe termen mediu și lung, reprezintă principalul factor pentru combaterea migrației, pentru combaterea plecărilor în străinătate. Foarte mulți români sunt afectați de creșterile de prețuri la alimente, la facturi, care sunt în dificultate din cauza nivelului de educație și de calificare să-și găsească un loc de muncă. Și atunci, noi avem, ca preocupări, un nivel de salarizare decent, care să fie motivant pentru a rămâne în piața activă din România și, de asemenea, o îmbunătățire a calificărilor de care beneficiază românii pentru a-și găsi un loc de muncă.

În România, în momentul de față, avem aproximativ 480 000 de oferte de locuri de muncă și doar 200 000 de cereri. Există un necesar de locuri de muncă pe care românii nu le pot acoperi”, a spus Raluca Turcan, Ministrul Muncii.

Munca la negru afectează pensionarea

Munca la negru și munca subdeclarată este unul dintre aspectele pe care ministrul a pus accent, pentru că afectează calitatea vieții oamenilor, accesul la credite, dar și bugetul statului.

,,O altă direcție pe care merge Ministerul Muncii este combaterea muncii la negru și a muncii subdeclarate. Acesta este un fenomen care afectează calitatea vieții, care îngreunează accesul la credite pentru angajați, care frânează competiția corectă între agenții economici și, evident, că afectează și bugetul statului. Prin Inspecția Muncii, am demarat această campanie de prevenire a muncii la negru, prin care atragem atenția și angajatorilor, dar și angajaților să opteze pentru corectitudinea în relațiile de muncă.

„Angajații trebuie să-și cunoască drepturile“

Angajații trebuie să-și cunoască drepturile. Trebuie să urmărească contractele de muncă încheiate. Trebuie să cunoască în ce condiții își pun semnătura pe contractul de muncă și să nu accepte alte forme de salarizare, pentru că îi afectează direct și vor fi cei mai afectați în momentul pensionării. În același timp, angajatorii sunt, în primul rând, informați de noi că am demarat această campanie și, de asemenea, vom merge cu controale, astfel încât, dacă sesizăm încălcării ale legii, să suporte consecințele. Vom îmbunătăți și cadrul legislativ. În România, munca subdeclarată, în momentul de față, nu este definită”, a spus Raluca Turcan, Ministrul Muncii.

Doljul are cei mai mulți șomeri, după București

Deși, de la începutul anului, în țară, s-au creat 120 000 de noi locuri de muncă, în Dolj numărul este destul de redus, până în 1000 de noi locuri de muncă. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că, după București, în Dolj este cel mai mare număr de șomeri. Speră ca programul ,,Anghel Saligny” să reprezinte o îmbunătățire a calității vieții doljenilor și să creeze mai multe locuri de muncă. În acest fel, Ministerul va putea face o delimitare între persoanele care lucrează, cei care trebuie să primească asistență socială și cei cu pensii.

„În România, s-au creat aproximativ 120.000 de noi locuri de muncă de la începutul anului“

,,În România s-au creat aproximativ 120.000 de noi locuri de muncă de la începutul anului. În județul Olt, unde am fost ieri, s-au creat aproximativ 2.000 de locuri de muncă. La nivelul județului Dolj, numărul de locuri de muncă, nou create, este destul de redus, sub 1.000. În același timp, avem, după București, cel mai mare număr de șomeri în județul Dolj. Așadar, există un necesar de investiții și de dezvoltare în județul Dolj. Împreună cu autoritățile, ne concentrăm pe acest județ, pentru că are nevoie de dezvoltare.

Programul național ,,Anghel Saligny” este o gură de oxigen pentru județul Dolj. El poate să reprezinte o serie de investiții pentru îmbunătățirea calității vieții (apă, canal, gaz și drumuri de interes local). De asemenea, se vor crea și locuri de muncă. În felul acesta reușim și echilibrarea între numărul de persoane active și persoanele care trebuie să primească fie partea de asistență socială, fie partea de pensii”, a spus Ministrul Muncii.

30 de mii de dosare de pensie au fost digitalizate în Dolj

De asemenea, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că speră ca până la finalul anului viitor să fie gata o nouă lege a pensilor și să fie finalizat și procesul de digitalizare a dosarelor de pensie.

,,La nivelul județului Dolj, partea de digitalizare a dosarelor de pensii decurge bine. Sunt digitalizate aproximativ 30 de mii de dosare de pensii, dintr-un total de 160 de mii de dosare aflate în plată. Odată cu suplimentarea personalului și îmbunătățirea echipamentelor de la nivelul Casei Județene de Pensii vom reuși să accelerăm acest proces, astfel încât până la finalul anului să avem finalizată și o nouă lege a pensiilor, dar și procesul de digitalizare”, a mai spus Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS