-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Energeticienii de la Termocentrala Ișalnița și Craiova II protestează pentru reducerea vârstei de pensionare

(VIDEO) Energeticienii de la Termocentrala Ișalnița și Craiova II protestează pentru reducerea vârstei de pensionare

-

Energeticienii care lucrează în Termocentrala Ișalnița și Termocentrala Craiova II au protestat, astăzi, în Piața Prefecturii din Craiova, nemulțumiți de faptul că Legea nr. 197/2021, privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor, a fost aprobată, dar nu și pusă în aplicare. Legea prevede ca salariații care au lucrat cel puțin 25 de ani în condiții speciale să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme.

Angajații termocentralelor din județ își doresc ca după atâția ani de muncă în condiții grele să le fie recunoscute drepturile, iar parlametarii de Dolj să îi susțină și să îi ajute să deblocheze această lege.

„Noi am depus dosare de pensionare, dar am primit decizii negative de la Casa de Pensii. Dar deciziile nu au fost luate pe Legea 197, ci pe cea standard. Din cauza acestei situații suntem toți aici. Avem două săptămâni de meetinguri. Așteptăm să se pună un Guvern ca această problemă să fie rezolvată. Trebuie să ne exprimăm opiniile. Suntem la a treia tranșă de proteste. Ministerul Muncii ne spune că avem dreptate, dar căută soluții legistlative de aplicare a legii. Suntem aici să îi determinăm să o pună în aplicare așa cum este ea și să beneficiem de prevederile ei”, spune Ion Vîlceanu, președintele Sindicatului C.E.T. Craiova II.

Turele de noapte ne mănâncă 20 de ani din viață

Aneta Palincaș lucrează de 30 de ani la Termocentrala Ișalnița și spune că condițiile de muncă sunt foarte grele, iar sănătatea le este pusă în pericol. În ultimii 8 ani i-au murit 10 colegi.

,,Lucrez la Termocentrala Ișalnița. Condițiile sunt foarte proaste, instalația este veche. S-au făcut investiții, dar condițiile de muncă, lucrez de 30 de ani acolo, sunt groaznice. Lucrul în ture, stres, pericol, radiații, noxe, zgomot, tot ce vrei. Din 2001 ni s-au luat condițiile deosebite, ni s-a luat grupa 2. Grupele se acordau celor care lucrau în condiții grele. Angajatorul fiind obligat să facă investiție în așa fel încât să nu mai existe noxe, să nu mai existe acele condiții de muncă grele. Investițiile s-au făcut, dar condițiile sunt aceleași. Lucrul în ture pe noi ne omoară. Turele de noapte îți mănâncă 20 de ani din viață. Nu știți cum este iarna în termocentrale, nămol, curent, oameni bolnavi, suntem toți cu spatele, hernii de disc. Mi-au murit în ultimii 8 ani, cel puțin 10 colegi de muncă, atacuri cerebrale, cancere. Nimeni nu înțelege lucrurile astea. Noi luptăm acum să ni se recunoască niște drepturi. S-a aprobat o lege în luna august, a intrat în vigoare, să ni se recunoască perioada din urmă. Nu vor să aprobe această lege. Guvernanții noștri nu vor să o pună în aplicare, spune Aneta Palincaș, angajat Termocentrala Ișalnița.

,,Am venit să protestăm pentru Legea 197. Vrem să ieșim la pensie mai repede. Lucrez de 33 de ani la Craiova II. Condițiile sunt dezastruoase, foarte grele”, spune un alt angajat.

Nicio reacție din partea parlamentarilor de Dolj

Energeticienii din Craiova vor să îi vadă pe parlamentarii de Dolj că iau în serios această problemă și îi apară
,,Eu unul nu am văzut nicio declarație publică a unui parlamentar de Dolj. Noi suntem aici să le aducem aminte să meargă în Parlament, după ce acest Guvern se va stabili, și primul punct de lucru să fie deblocarea acestei legi. Să nu-și mai bată joc de noi pentru că așa vor dânșii. Să ne spună de ce această lege nu se aplică. Parlamentarii de Dolj nu au avut nicio reacție. Toți parlamentarii din toate orașele și județele unde sunt locuitori mineri sau energeticieni trebuie să ia în serios această problemă și să ne apere drepturile. Voturile nostre i-au adus acolo”, a spus un alt protestatar.

Protestatarii termocentralelor din Craiova le-au transmis politicienilor că nu vor renunță. Vor mai protesta și joi, dar și marțea viitoare. De asemenea, energeticienilor le este frică că autoritățile vor încerca să îi despartă de mineri și să-i dea la o parte.
,,Dacă ei nu respectă o lege, noi de ce să respectăm contractul de muncă. Ca să-și bătă ei joc de noi? Noi, energeticienii, am fost băieți cuminți, dar trebuie să facem ceva. O să ne dea minerii cu piciorul, că ei au grupa, nouă ne-au luat-o. Să facem și noi grevă. Noi și la poartă dacă ieșeam nu ne lăsau”, spune unul dintre protestatari.

La protest au participat aproximativ 100 de persoane vaccinate sau care au trecut de boala Covid-19. De asemenea, la protest au participat și angajați de la Termocentrala din Turceni, care locuiesc în Craiova.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Doi craioveni, condamnaţi definitiv pentru vandalizarea sediului FCU Craiova

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru distrugere. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 martie, doi bărbaţi au aruncat cu o substanţă neagră pe clădirea monument istoric în care are sediul FCU Craiova. Cu aceeaşi substanţă a fost stropit şi un Mercedes parcat în faţa clubului. Al doilea inculpat din dosar a primit aceeaşi pedeapsă.

ȘTIRI GdS