6.8 C
Craiova
sâmbătă, 9 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBăncuțele inteligente din Craiova, repetente din prima

Băncuțele inteligente din Craiova, repetente din prima

Gazeta de Sud a fost, ieri, și a testat primele trei băncuțe inteligente cumpărate de Primăria Craiova și amplasate în stația de autobuz din fața parcării subterane de la Teatru.

Trei bănci inteligente, doar 1% baterie

Am vrut să ne încărcăm telefonul la una dintre aceste băncuțe smart, dar, într-un final, am ajuns să le încercăm pe toate trei. Ne conectam la mufele USB. Apărea că se încarcă. După câteva secunde, băncuța oprea încărcarea. La unele mufe, am încercat de mai multe ori, dar am văzut că nu merg (încarcă) și am renunțat.

Cert este că după multe încercări, una dintre mufe a mers și a crescut nivelul bateriei telefonului cu 1%. După care a oprit încărcarea. A considerat că ne-a ajutat destul. Ne ajunge bateria. Cu 1% ne rezolvăm toate problemele. Bancă deșteaptă, nu a vrut să facă risipă și să consume energie.
De asemenea, la niciuna dintre ele nu ne-am putut conecta la internet.

Craiovenii, încă nu se pot bucura de internet gratuit

Sau este posibil să le fi testat când nu trebuie, pentru că vremea era mohorâtă. Și astfel, nu a fost posibil să beneficiem de toate facilitățile pe care aceste bănci inteligente s-ar presupune că le au.

Autoritățile locale, au în plan să mai amplaseze încă 26 de băncuțe ca acestea, prin tot orașul. Ele sunt dotate cu panouri fotovoltaice pentru a genera energie, mufe USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, tabletelor, laptopurilor și router Wi-Fi pentru a avea acces la internet gratuit. Dar, din păcate, craiovenii încă nu se pot bucura de aceste facilități pe străzile.

Bancă lângă bancă

Băncuțele au fost achiziționate prin proiectul ,,Achiziție băncuțe smart (wi-fi)”. O băncuță costă 1.742 de euro (cu TVA). Licitația a fost câștigată de firma Metal Minds Design S.R.L, din Prahova. Valoarea totală a achiziției este de 45.000 de euro (cu TVA). Ele vor fi montate pe lângă mobilierul urban vechi, pentru a oferi locuitorilor orașului acces rapid la internet și ca aceștia să-și poată reîncărca telefoanele și laptopurile.

Mufele USB au început să se slăbească din șuruburi

Câte un set de două mufe sunt prinse pe părțile laterale ale fiecărei bănci. În mijloc, este așezat panoul fotovoltaic, care poate fi observat prin sticla transparentă din mijloc. Una dintre mufe nu avea cum să ne ajute să ne încărcăm telefonul. Tremura din toate încheieturile. Cel mai probabil, cineva a vrut să-și încarce telefonul, dar fără un rezultat pozitiv, și astfel a reușit să slăbească șuruburile cu care era prinsă. Sau așa a fost din fabricație.

Oamenii sunt neîncrezători că băncuțele vor rezista mult

Băncuțele ,,smart” nu prea sunt pe placul unora dintre craioveni. Nu înțeleg nevoia unor astfel de bănci și cine va sta pe ele. Cea din stație, atunci când este mai aglomerat, este folosită de oameni pentru a sta jos sau pentru a-și pune sacoșele. Dar să se conecteze la internet sau să-și încarce telefoanele, cât am stat acolo nu am văzut pe nimeni. Bineînțeles, sunt și oameni curioși, care le analizează și spun că e un lucru bun. Dar nu au prea multe speranțe că vor rezista mult, pentru că se vor găsi persoane care să se urce pe ele sau care să le strice.

Momentan, băncuțele smart au aceeași utilitate ca și băncile normale. Poți să stai pe ele, dar nici măcar atât, pentru că sunt făcute din fier, care este rece.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS