6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe vor face craiovenii cu toboganele de gunoi

Ce vor face craiovenii cu toboganele de gunoi

Ce întrebuinţare vor să dea craiovenii spaţiilor în care acum este amplasat toboganul de gunoi? Locatarii pot să transforme acel spaţiu, în primul rând, într-un loc de depozitare, într-o terasă pentru flori sau să-l închidă pur şi simplu. Pot face acest lucru desfiinţînd tubulatura pe care se aruncă gunoiul sau păstrând-o şi doar să blocheze gurile de acces, după ce au făcut în prealabil o igenizare.

Închiderea toboganelor de gunoi din blocurile turn, din Craiova se apropie cu paşi repezi. Containerele destinate deşeurilor reciclabile, precum și containerele îngropate au fost amplasate în mai toate cartierele oraşului.Cele destinate gunoiului menajer trebuie să fie gata până în luna martie a.c. La acea dată expiră ultima prelungire a contractului care face parte din Masterplanul de deșeuri din Dolj. Din acel moment sau chiar mai devreme, dacă ar fi să ne luăm după promisiunile operatorului de salubritate, toboganele de gunoi trebuie închise. Am întrebat reprezentanţii proprietarilor, în speţă preşedinţii şi administartorii de asociaţii de proprietari ce au de gând să facă cu spaţiul rămas gol după ce dispare toboganul de gunoi.

Cei mai mulți dintre ei s-au gândit să desființeze ghena de gunoi, să acoperă golurile din planșee și apoi să folosească spațiul pentru depozitare.

Spațiul destinat tomberoanelor de gunoi va fi închis
Spațiul destinat tomberoanelor de gunoi va fi închis

„Proprietarii pot folosi aceste spații comune ca un spațiu pentru a depozita diferite obiecte. De exemplu, sunt asociaţii de proprietari care au renunțat mai de mult la toboganele de gunoi. Au scos tubulatura, au acoperit locul rămas gol și în locul toboganului au făcut, pe fiecare etaj, un fel de debara. Este cazul unui bloc de pe Calea Bucureşti. Locatarii îşi pot lăsa acolo anvelopele de iarnă”, a spus Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de proprietari Craiova.

Toboganul de gunoi, transformat în debara

Cert este că cei mai mulți dintre reprezentanții proprietarilor s-au gândit, în primul rând, să închidă tubulatura din blocurile turn. Ulterior ei vor da o destinație diferită acestor spații, debara, terasă pentru plante

Folosirea tuburilor de ghena pentru gunoi in blocuri, interzisa
Folosirea tuburilor de ghena pentru gunoi in blocuri, interzisa

„Eu ca şi preşedinte, dar şi ca locatară consider că trebuie să le închidem. Prin urmare în momentul în care vor fi funcţionale platformele cu containere îngropate vom închide toboganele. Vom sigila acele guri de la tobogan, de pe fiecare etaj şi vom încuia uşa de la subsol, acolo unde se găsesc tomberoanele. Nu vom desfiinţa tubulatura, jos la parter închid, iar capacele le capsez. Dacă dau tubulatura de sus până jos, rămâne o gaură la fiecare nivel şi eu trebuie să torn ciment cu plasă, să fac niște lucrări și asta necesită bani. Rămân acolo şi nu deranjează pe nimeni. Dacă scot toboganul am costuri în plus, trebuie apoi să zugrăvesc. Aşa rămâne acolo şi nu deranjează pe nimeni”, este de părere Maria Stan, preşedinta Asociaţiei de proprietari nr.3 Valea Roșie.

Aceasta spune că pentru moment i-a informat pe locatari cum să procedeze până vor fi date în funcţiune platformele.

Ghenele de gunoi din blocurile turn se închid

Toboganul de gunoi, terasă pentru flori

O altă întrebuințare a spațiului în care la acest moment se află amplasat toboganul pentru deșeuri poate fi aceea de spațiu pentru flori. Sunt blocuri care au scos deja tubulatura, au închis încăperea respectivă și au transformat-o în terasă pentru flori.

„După ce se instalează platformele cu containerele îngropate vom suda gurile de la tubulatură. Camera toboganelor va rămâne pentru că femeile de serviciu iau apă de acolo, să spele casa scării. Este greu să o scoţi aşa de repede, vom vedea la vară. Trebuie să dăm tubulatura jos, să zidim. Ulterior proprietarii pot să-şi amenajeze ce vor, de exemplu să pună flori. O altă asociație de proprietari unde eu sunt administrator a făcut deja acest lucru. Este vorba despre blocurile R4-R5 unde tubulatura s-a desfiinţat şi oamenii şi-au amenajat foarte frumos o terasă unde şi-au pus flori”, spune administratorul Asociaţiei nr. 22 Calea Bucureşti, Mihai Buțescu.

Containerele îngropate pe ultima sută de metri

Contractul pentru containere îngropate dintre CJ Dolj şi SC EWT expiră în martie 2022. La sfârșitul anului 2021 era realizată documentația tehnică pentru ultimul lot de containere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS