16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Controale la cei care poluează mediul

Craiova: Controale la cei care poluează mediul

Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu a organizat în zonele din municipiul Craiova mai multe acţiuni de control la cei care poluează mediul prin dezmembrarea de autovehicule. La controale au participat şi instituţiile locale operative de intervenţii şi cercetare (IPJ Dolj, IJJ Dolj, GJM „Fraţii Buzeşti”, ISU Dolj şi Poliţia Locală a Municipiului Craiova).

În zonele locuite de cetăţeni de etnie romă a devenit o practică, de-a lungul timpului, ca unii dintre aceştia să colecteze deşeuri din materiale feroase şi neferoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi să dezmembreze vehicule (autoturisme, camioane- cap tractor, autobuze şi vehicule scoase din uz).

În urma acestor acţiuni ilegale, cetăţenii comercializează cantităţile de metal rezultate după arderea izolaţiilor, cablurilor electrice, a carcaselor din material plastic aferente subansamblelor, pieselor dezmembrate. Prin incendierea acestora, se produce poluare în atmosferă şi este periclitată calitatea apei şi a solului din cauza deşeurilor lichide periculoase deversate sau a deşeurilor rezultate din dezmembrarea vehiculelor.

Sancţiuni contravenţionale

Cetăţenii din zonele afectate (cartierul 1 Mai,­ Popoveni, cartierul Catargiu, cartierul Bariera Vâlcii, Craioviţa Nouă/zona Balta Craioviţa) se plâng de pericolul iminent de îmbolnăvire la care sunt supuşi. Aceştia au transmis numeroase sesizări, în fiecare an, către instituţiile de control.
În urma controalelor efectuate, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, s-a dispus încetarea desfăşurării de astfel de activităţi.

Comisariatul de Mediu a înaintat sesizări/adrese către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj şi DGAF – Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Târgu Jiu, pentru organizarea de verificări specifice pentru prevenirea, combaterea faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală.

În majoritatea imobilelor din aceste zone se poate observa că în curţile în care se ard diverse materiale, se dezmembrează vehicule şi se colectează deşeuri, se găsesc autoutilitare şi dubiţe înmatriculate, folosite la
transportul mărfurilor şi deşeurilor.

Intrarea în legalitate

Cum accesul pe o proprietate privată, în vederea desfăşurării acţiunilor de control, se face în condiţiile legii, acţionând numai asupra efectelor, din punct de vedere al protecţiei mediului nu pot fi eradicate aceste activităţi privind arderile ilegale.
Practic, pentru a avea rezultate pe termen lung, în zonele respective, trebuie verificate mijloacele de transport în circulaţie, organizarea de filtre în zonă. De asemenea, pentru toate bunurile transportate trebuie verificată provenienţa, modalitatea de achiziţionare, tipul bunurilor, astfel încât în curţile persoanelor fizice din aceste zone să ajungă numai bunurile necesare într-o gospodărie.

Anul acesta, ca urmare a unei solicitări din partea Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, care a identificat pe strada Râului diverşi cetăţeni care practicau acest tip de activităţi ilegale, CJ Dolj al GNM a desfăşurat mai multe acţiuni, împreună cu reprezentanţii Secţiei nr. 2 Poliţie. Persoanele respective au fost sancţionate.
Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat sancţiuni contravenţionale principale şi complementare, au dispus măsuri de intrare în legalitate, au înaintat organelor de cercetare penală sesizări referitoare la încălcarea legislaţiei de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS