Curtea clădirii veşnic în construcţie – S200, de pe Calea Bucureşti din Craiova, a fost retrasă câţiva zeci de metri dinspre Strada Fraţii Goleşti pentru că ocupa o parte din domeniul public. De asemenea, un alt teren de pe domeniul public, aflat în zona Pieţei Centrale, este împrejmuit cu panouri metalice şi aşteaptă să fie reamenajat. Primăria Craiova spune că cele două spaţii îşi vor schimba faţa în curând.
O parte din curtea S200 ocupa domeniul public
De ceva vreme, craiovenii au observat că gardul care împrejmuieşte terenul pe care este construită clădirea S200 a fost retras câţiva zeci metri spre construcţie, dinspre strada Fraţii Goleşti. Motivul este acela că o parte din teren face parte din domeniul public, însă Universitatea nu a ştiut acest lucru. „Când Universitatea din Craiova a împrejmuit terenul nu a ştiut exact şi a împrejmuit şi o zonă a domeniului public al oraşului. Primăria a făcut adrese către Universitate, care a trebuit să retragă gardul şi să împrejmuiască exact suprafaţa pe care o deţine. În acest an, zona aceea va fi transformată într-un părculeţ, un spaţiu verde. Nu este o zonă foarte mare, nu ne permite un proiect major. Dar se va transforma într-un loc plăcut“, au transmis reprezentanţii primăriei.
Clădirea S200, încă în aer
Clădirea S200, despre care nimeni nu mai crede că va fi terminată vreodată, încă este în aer. Consiliul Judeţean Dolj a anunţat, încă din decembrie 2020, un protocol cu Universitatea din Craiova pentru a transforma blocul S200 din centrul municipiului într-un Parc IT&C. Se vorbea atunci despre o sumă de 20 de milioane de euro care ar fi necesară pentru acest proiect. De atunci şi până acum, însă, nimic nu s-a mai întâmplat. Se pare că protocolul semnat în 2020 a fost mai mult simbolic. Motivul este că şi în momentul de faţă se lucrează la condiţiile acestui protocol. În plus, CJ Dolj spune că încă aşteaptă să vadă către ce program cu finanţare europeană se pot orienta.
Blocul S200 a fost transferat cu titlu gratuit Universității din Craiova în 1997. De-a lungul timpului, construirea clădirii a fost exact ca un tunel din care nu s-a văzut, nici până în ziua de azi, luminiţa de la capătul tunelului. Anul acesta se împlineşte un sfert de secol în care s-a demonstrat că se poate bate orice record când vine vorba despre investiţii păguboase.
Un alt părculeţ în zona Pieţei Centrale
Încă un teren care este încercuit de o perioadă bună de timp este cel aflat la intersecţia străzilor Calea Bucureşti cu Fraţii Goleşti, pe partea dinspre Piaţa Centrală. Şi acesta va fi reamenajat. „Acel teren aparţine domeniului public. Şi aici se va face o reamenajare, un părculeţ cu spaţiu verde. Atât acest spaţiu, cât şi cel din vecinătatea clădirii S200 vor fi gata în acest an. Ambele vor fi reamenajate de către RAADPFL. Nu avem un termen clar când vor fi gata. Însă sperăm ca până la finalul anului craiovenii să se poată bucura de acestea“, au mai spus reprezentanţii municipalităţii.
Pe panourile metalice din jurul terenului din zona Pieţei Centrale este afişată o plăcuţă care anunţă construcţia unei fântâni arteziene. Autorizaţia de construire a fost dată încă din noiembrie 2021, iar termenul de finalizare este de 24 de luni. Aşadar, este posibil ca părculeţul în care se va afla o fântână arteziană să fie pus la dispoziţia craiovenilor la sfârşitul anului viitor.
Citeşte şi: Tirrena Scavi riscă rezilierea. Tronsonul II de pe Drumul Expres, aproape de final