Primăria Craiova a luat decizia să amplaseze în Parcul Romanescu, pe cursul Pârâului Fetii, patru naiade sculptate în lemn. Acest lucru a iscat o mulţime de controverse în rândul craiovenilor, mulţi dintre ei catalogându-le drept o bătaie de joc sau drept obiecte care sperie copiii. Au existat, însă, şi voci care au apreciat aceste sculpturi şi au lăudat iniţiativa. Pe lângă naiade, o mulţime de rădăcini de chiparoşi de baltă au fost vopsite în toate culorile.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a publicat, pe 30 martie, o serie de fotografii prin care a prezentat montarea unor obiecte decorative sculptate, ce reprezintă patru naiade, în Parcul Nicolae Romanescu. „Nimfele de apă dulce sau naiadele, cum mai sunt cunoscute în folclorul popular, străjuiesc de astăzi firul de apă din parcul Nicolae Romanescu. Cele patru statui de lemn au fost create de artistul Gabi Rizea și montate pe cursul Pârâului Fetii, începând de la cascada de la Debarcader. În folclorul european, naiadele sunt ființe feminine fantastice care stăpânesc toate fântânile, cursurile de apă și izvoarele și se credea, în trecut, că posedă forțe vindecătoare. Urmează și alte surprize pentru cei care vizitează Parcul Nicolae Romanescu“, a scris primarul Craiovei.
La postarea Liei Olguţa Vasilescu, totul părea lapte şi miere, iar cei care au comentat la postare au lăudat iniţiativa. Pe de altă parte, au fost şi nenumărate voci care au criticat dur aceste sculpturi şi au spus despre ele că nu se încadrează în peisajul parcului şi că ar fi înspăimântătoare pentru copii.
Mulţi craioveni, scandalizaţi de naiade
După ce fotografiile au ajuns sub ochii mai multor craioveni s-a iscat un val de reacţii critice la adresa administraţiei craiovene. „Şi-au bătut joc de parc cu toate investițiile pe care le-au făcut. Trebuia doar întreținut și lăsat asa cum era înainte. Afaceri pentru băieţii deștepți!“, a scris un craiovean.
„Cu totul din altă poveste. Nu se încadrează deloc în decor. Păcat să strice o privelişte frumoasă, naturală, cu aşa ceva“, a scris un alt craiovean.
Unii dintre oameni au făcut haz de necaz. „Doamna dragă, una dintre ele nu a mai stat în apă, a plecat de nebună. Am întâlnit-o pe la Mofleni aseară“, a scris un alt bărbat.
Foarte multe dintre comentariile scrise făceau referire la faptul că modul în care arată naiadele sperie copiii şi chiar adulţii.
„(…) nu mai dau cu fetele pe acolo. Iar în Grădina Botanică nici atât“, a scris o femeie.
„Unul care nu ştie despre statui şi vine noaptea în parc vă daţi seama prin ce frică trece bietul om. Ţi se ridică părul pe şira spinării. Nici să fugi nu mai poţi dacă vezi baladele că vin spre tine pe firul apei“, a adăugat un alt bărbat.
Aşa au arătat doar câteva dintre comentariile craiovenilor.
„Nu-mi plac, sunt cam înfricoşătoare“
Gazeta de Sud a mers, vineri, în Parcul Romanescu pentru a vedea pe viu statuile puse pe firul Pârâului Fetii. Am întrebat oamenii care se plimbau prin parc care este părerea lor despre acestea. „Nu-mi plac, sunt cam înfricoşătoare, ca să fiu sinceră. Or fi ele frumoase ca şi sculpturi, dar probabil ar fi fost bine să le expună în altă parte, unde să se încadreze. Mie nu îmi plac şi nici copiilor, cred. Eu vin des în parc. Mai este într-o zonă încă o astfel de sculptură cu o femeie care parcă plânge. Şi aceea mă sperie. Parcul trebuie menţinut mai natural. Florile, de exemplu, sunt foarte frumoase“, a spus o femeie care se plimba prin parc.
Gazeta de Sud a solicitat primăriei mai multe detalii despre cât au costat statuile din lemn şi dacă primăria se consultă cu specialişti atunci când ia decizii de a amplasa obiecte în Parcul Romanesc, însă până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns.
Sorcova-vesela cu rădăcinile chiparoşilor
Pe lângă statuile din lemn, au fost vopsite rădăcinile terestre ale chiparoşilor de baltă. Şi nu oricum, ci în toate culorile. Pe toată zona din jurul foişorului de pe malul lacului sunt zeci de astfel de rădăcini, care au fost împopoţonate exact ca nişte sorcove. Vizual, impactul este obositor. Rădăcinile de diverse forme, colorate cu toată paleta de culori, nu au nici cea mai mică legătură cu peisajul superb al parcului. Acestea arată exact ca nişte bomboane pe colivă. O femeie care se plimba prin acea zonă era foarte contrariată şi nu ştia ce se petrece. „Nici nu ştiu ce este asta, de ce or fi făcut aşa ceva. Oricum, arată urât să arunci aşa, aiurea, toate culorile. Eu nu ştiu cine ia deciziile acestea stupide să facă aşa ceva într-un parc atât de frumos, cu care ne mândrim ca oraş“, a spus aceasta.
Reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat de ce s-au vopsit rădăcinile chiparoşilor. „Sunt rădăcini de chiparoşi de baltă, care trebuiau protejate. Veneau diverse persoane și dădeau cu picioarele, crezând ca sunt cioturi sau resturi. S-a dat cu var natural, la fel ca pentru copacii din Parcul Puskin. Nu dăunează deloc arbuștilor, din contră“, au spus reprezentanţii municipalităţii.
Chiar dacă intenţia a fost aceea de a proteja plantele, rezultatul nu este unul deloc fericit din punct de vedere vizual.