8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNu ai RCA? Chiar dacă nu foloseşti maşina, nu o lăsa pe domeniul public

Nu ai RCA? Chiar dacă nu foloseşti maşina, nu o lăsa pe domeniul public

Lipsa asigurării de Răspundere Civilă Auto (RCA) poate deveni o problemă chiar şi pentru maşinile care nu sunt folosite. Dacă ai un autovehicul pe care nu îl mai foloseşti, trebuie să ştii că dacă îl vei lăsa parcat pe domeniul public trebuie să ai asigurare obligatorie. În caz contrar, dacă maşina este depistată, amenda este usturătoare.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru absolut toate autoturismele aflate pe domeniul public, indiferent dacă acestea sunt utilizate sau nu de proprietari. Aşadar, dacă te afli în situaţia în care nu mai foloseşti o maşină, dar încă nu te-ai decis să o vinzi, trebuie să o ţii parcată într-un spaţiu privat dacă nu vrei să mai închei o asigurare auto pentru aceasta. În caz contrar, rişti o amendă usturătoare şi reținerea certificatului de înmatriculare, dacă maşina este depistată de poliţie. „În conformitate cu art.6 pct.7 din Legea 132/2017- „Asiguratorul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare. Aceasta se sancționează contravențional conform art.37 alin (9)”, respectiv „Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art.6 alin, (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentelui privind încheierea asigurării”, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj într-un răspuns către Gazeta de Sud.

Aproape 300 de şoferi doljeni, prinşi în trafic fără RCA, în 2021 şi 2022

Dincolo de şoferii care nu mai folosesc maşinile şi aleg să nu mai facă o asigurare RCA pentru acestea, sunt foarte mulţi şoferi care circulă zilnic cu autovehicule care nu sunt asigurate. Numai anul trecut au fost prinşi peste 200 de astfel de şoferi. „În cursul anului 2021, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au constatat 235 de abateri privind vehicule conduse pe drumurile publice și neasigurate obligatoriu cu Răspundere Civilă Auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie. În primele trei luni ale anului 2022 au fost constatate 54 de astfel de situații. Sancțiunile aplicate sunt cele prevăzute de Legea nr.132/2017, respectiv amendă de la 1.000 la 2000 de lei. De asemenea, reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al vehiculului și retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare“, se mai arată în răspunsul de la IPJ Dolj.

800 de şoferi au lovit maşini şi au plecat de la locul accidentului

La Biroul Rutier se prezintă anual sute de şoferi care îşi tamponează maşinile în trafic. Este vorba despre cei care nu ajung la o înţelegere amiabilă în momentul în care îşi lovesc maşinile. Drept urmare, merg la poliţie pentru constatare şi pentru stabilirea vinovatului. Există, însă, şi cazuri în care mulţi şoferi îşi găsesc maşinile lovite, iar cei vinovaţi pleacă fără nicio apăsare.

Numai anul trecut, în Dolj, s-au înregistrat în total, aproape 1.000 de tamponări. „La nivelul Biroului Rutier Craiova, în anul 2021, au fost înregistrate și soluționate 986 de accidente rutiere soldate cu pagube materiale. De asemenea, în primele trei luni ale anului 2022 au fost înregistrate un număr de 294. Totodată, au fost înregistrate aproximativ 800 sesizări privind cazurile în care nu se cunoșteau persoanele vinovate de producerea accidentelelor rutiere soldate cu pagube materiale. Dintre acestea, au fost soluționate aproximativ 700 prin identificarea autorului“, au mai menţionat poliţiştii.

Ce riscă cei care pleacă de la locul accidentului

Cei care lovesc maşini şi pleacă de la locul accidentului, fără să se prezinte ulterior la poliţie, trebuie să ştie că riscă să rămână fără permis de conducere şi să primească amendă. De asemenea, vor fi obligaţi să prezinte asigurarea RCA pentru ca cei păgubiţi să îşi poată recupera daunele.

„În conformitate cu prevederile O.U.G. nr.195/2002 R., proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai de a nu se prezenta la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale“, au mai spus poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS