4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeTransportul elevilor: ping-pong instituțional

Transportul elevilor: ping-pong instituțional

Cosmin-Marian Poteraș, senator de Dolj

Conform legii educației naționale nr. 1/2011, elevii beneficiază de transport local și județean, gratuit. Și cam aici se oprește totul pentru că în realitate nu se aplică, se mimează aplicarea sau se aplică dar nu chiar gratuit.

Pe scurt, până în anul 2021 elevii beneficiau de gratuitate pe transportul public cu mici excepții în ceea ce-i privește pe elevii școlarizați în alte localități decât cele de domiciliu.

Aceștia nu beneficiau de gratuitate pe rutele unde Consiliile Județene nu și-au făcut treaba (a se citi n-au avut interesul) și nu au atribuit prin licitație publică serviciul de transport.

Pentru ei, Ministerul Educației, printr-un gest de mărinimie (OUG 50/2021) s-a oferit să preia costurile transportului pe rute cu operatori privați și să le deconteze. Dar, numai între domiciliu și școala.

Ar fi interesant de aflat ce înțelege ministerul prin „gratuitate” pentru că decontul se face numai în limita a 50 de kilometri și a unor costuri estimate complet nerealiste. Așadar, elevii trebuie să plătească din buzunar ca să beneficieze de „gratuitatea” oferită de dl. Cîmpeanu.

În ceea ce privește costurile pentru acoperirea gratuității la transportul local, în trecut ele erau suportate de autoritățile locale în întregime. Ulterior, probabil la presiunea aleșilor locali, pe linie de partid, s-a modificat legea și aceste costuri au fost subvenționate de la bugetul de stat.

În interpretarea domnilor miniștri „bugetul de stat” ar fi trebuit să se întrupeze și să rezolve singur problema pentru că nici un minister nu a vrut să-și asume responsabilitatea de a lua aceste cheltuieli în ograda proprie. Responsabilitatea a fost pasată de la un minister la altul până când în legea bugetului n-au mai prevăzut banii necesari. S-au făcut ca uită. Doar s-au făcut că uită pentru că în vestita OUG trenuleț (OUG 130/2021) de la finalul anului 2021 au pasat-o pe bune, pentru anul 2022, din nou în ograda autorităților locale.

În baza prevederilor legale conform cărora bugetul de stat suportă cheltuielile, primarii au dat în judecată Guvernul, și evident au avut sau vor avea câștig de cauza. Aglomerăm și instanțele că nu erau destul de aglomerate.

Până la urmă, OUG 50/2021 a ajuns pe masa Comisiei pentru învățământ a Senatului, cameră decizională. Prin reprezentanții săi, Ministerul Educației susține că nu e treaba lui să plătească transportul elevilor. Chiar dacă-s elevi. Ei ar fi de acord să plătească, dar numai pentru drumul de acasă până la școală, nu oricând, oriunde, indiferent de motiv. O discuție care eu cred că poate fi purtată. În prezent elevii au (teoretic) gratuitate indiferent de motivul sau momentul deplasării.

Ministerul Educației știe însă că nici un partid politic nu va dori să renunțe la o măsură precum gratuitatea oferită elevilor. Nici să limiteze doar la rutele școală-domiciliu nu vor dori. Fix pe asta se bazează narativul lor pentru a pasa responsabilitatea. În realitate nu vor să preia cheltuiala pe bugetul Ministerului Educației pentru a nu se vulnerabiliza.

Dar, dacă nu Ministerul Educației (PNL) atunci cine să plătească? Ați ghicit? Ministerul Finanțelor (PSD). Faceți un exercițiu și imaginați-vă că sunteți ministrul Educației din partea PNL, iar PSD ar avea sub pixul lor alocarea banilor către Ministerul Educației pentru subvenționarea transportului elevilor, o cheltuială deloc mică. Adică, aveți pe umeri responsabilitatea unui subiect extrem de sensibil pentru electorat (elevi și părinți) dar puteți livra acest serviciu numai dacă vrea PSD.

Decontați negativ electoral dacă PSD nu vă alocă bani. Și se apropie alegerile …

Realizând cele prezentate mai sus, am intervenit în ședința de Comisie pentru învățământ și am întrebat secretarul de stat cum este posibil ca doi ministri să nu poată comunica și colabora pe o temă atât de importantă pentru elevii care depind de domniile lor să poată merge la școală. Răspunsul s-a rezumat la a ridica din umeri.

Blocăm accesul elevilor la școală, iar apoi vine domnul ministru și varsă o lacrimă, ca-n fiecare an, foarte îngrijorat de rata abandonului școlar.

Rămâne cum s-a stabilit: Senatul nu va supune la vot legea în această sesiune parlamentară. Nu există consens în coaliție, drept urmare, s-o rezolve tot Guvernul. Iar la toamnă începe școala în aceleași condiții de „gratuitate”. Asta dacă nu cumva ne face dl. Cîmpeanu o surpriză și mai dă o OUG și îi pune capăt de tot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS