0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAdoptă un Copac și OMV Petrom plantează pentru mâine

Adoptă un Copac și OMV Petrom plantează pentru mâine

Adoptă un Copac, programul de împădurire al Asociației Viitor Plus, a reunit sâmbătă, 26 noiembrie, peste 350 de craioveni și alți olteni iubitori de natură, să planteze arbori în comuna Breasta. În doar 5 ore, pe un teren de 5 hectare considerat degradat, a prins rădăcini un pui de pădure care, peste ani, îi va răsplăti pe voluntari cu umbră, racoare și sănătate.

De la primele ore ale dimineții, mâini harnice de voluntari entuziaști plantau sâmbătă pe o vale uscata din Breasta, unul câte unul, puieți de stejar, ulm, sălcioară și frasin. 2200 de mlădițe firave erau sădite responsabil și corespunzător – conform instrucțiunilor clare ale inginerilor silvici și șefilor de echipe – în pământul care săptămâna trecută avea statutul de sol degradat. După numai 5 ore de mișcare în are liber si asumare serioasă de voluntar pus pe treabă – pe acest teren dat uitării va crește, în câțiva ani, o pădure frumoasă care să ofere zonei și generațiilor viitoare răcoare, sănătate și speranță.

Mii de arbori plantați cu și pentru copii

Plantarea de sâmbătă de la Breasta, Dolj, face parte din campania “România plantează”, cea mai mare inițiativă de plantare privată din România, susținută de OMVPetrom. În cadrul aceleiasi campanii, vineri, 25 noiembrie, 6 unități de învățământ din Craiova – dintr-un total de 158 de școli înscrise la nivel național – au primit pachete cu puieți pe care elevii și profesorii i-au plantat în curtea școlii. Viitor Plus se află acum la al doilea sezon de livrat arbori către școli, cifra de 14.000 puieți propusă pentru acest an fiind depășită. Iar puieții vor continua să ajungă în școlile din toată țara și în sezonul de primavară de anul viitor.

În acest an, Adoptă un Copac a plantat, cu sprijinul voluntarilor din toată țara, arborele cu numărul 1 milion. Și nu ne oprim aici: datorită condițiilor meteorologice favorabile, prin programul Adoptă un Copac, Viitor Plus plantează în continuare, până spre mijlocul lunii decembrie, mii de puieți în localitățile Breasta, Dobrotești, Giubega, Rojiște (județul Dolj), Chirnogi (județul Călărași), Lumina (Constanța) și Gherghița (Prahova).

Orice pădure începe cu un arbore. Cu fiecare arbore începe o poveste

Programul de împădurire Adoptă un Copac a pornit în 2008, ca inițiativă a asociației Viitor Plus, iar rezultatele de până acum se reflectă în 970.000 de puieți plantați pe o suprafață totală de 151 de hectare, prin implicarea a peste 21.000 de voluntari, în 18 comunități rurale din mai multe județe din sudul țării afectate grav de efectele schimbărilor climatice. Împăduririle se fac pe terenuri degradate sau sub forma de perdele forestiere de protecție și sunt „adiționale”, adică nu ar exista fără fondurile strânse de la donatori și sponsori, în beneficiul comunităților rurale lipsite de resursele necesare.

Activitatea de împădurire îşi propune să se adreseze unor probleme de mediu atât locale (controlul eroziunii solului, controlul microclimatului secetos, controlul alunecărilor de teren, controlul inundaţiilor, controlul poluării, terenuri neproductive sau slab productive, terenuri cu biocenoze afectate sau distruse, terenuri abandonate, păduri private defrişate, bariera fonică și pentru înzăpeziri etc), cât şi problemei globale privind fenomenul de încălzire globală şi schimbările climatice asociate.

ViitorPlus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, prin programul „Adoptă un copac!”, și-a asumat un rol pe termen lung pentru creșterea suprafeței împădurite din România și creșterea conștientizării populației cu privire la problematica pădurilor, în special prin implicarea voluntarilor la plantări.

Plantăm arbori pentru că am conștientizat importanța multiplelor beneficii, servicii și valori ale ecosistemelor forestiere pentru societatea noastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS