Hidrologii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor au extins Codul Portocaliu până mâine, 20 ianuarie, la miezul nopții.
Codul portocaliu este după cum urmează:
• Jiu – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Rovinari (judeţul Gorj). De asemenea, este afectat și sectorul situat în aval de confluenţa cu râul Motru și amonte de stația hidrometrică Podari (judeţul Dolj);
• Motru – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi);
• Gilort – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj).
Totodată, se menține Codul Galben pentru următoarele 36 de ore, respectiv până sâmbătă, 21 ianuarie, la prânz. În acest interval de timp sunt vizate râuri din bazinele hidrografice:
- Tisa – intrarea în ţară,
- Vişeu,
- Iza,
- Tur,
- Someş,
- Crişul Repede,
- Crişul Negru,
- Crişul Alb,
- Mureş,
- Bega,
- Timiş,
- Bârzava,
- Caraş,
- Nera,
- Cerna,
- Jiu,
- Olt,
- Argeş,
- Ialomiţa.
În acest context, se pot depăși COTELE DE APĂRARE, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, existând riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.
Dispeceratul Apele Române și cele ale Administrațiilor Bazinale de Apă: Apele Române Jiu, Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Crișuri, Apele Române Mureș, Apele Române Banat, , Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea și Apele Romane Buzau-Ialomita, transmit permanent informațiile hidrologice către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.
În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență generate de fenomene hidrologice periculoase, recomandăm cură̆țarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
De asemenea, in cazul creș̦țerii debitelor, nu traversați râurile prin apă̆ și nu vă apropiați de malurile acestora.