9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljScăldatul în Jiu, interzis!

Scăldatul în Jiu, interzis!

Scăldatul în Jiu este interzis. Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu anunţă că este interzisă îmbăierea în apele curgătoare, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop.

Administrația Bazinală de Apă Jiu recomandă populației să aleagă pentru scăldat ștrandurile și zonele special amenajate, cu respectarea măsurilor de siguranță.
ABA Jiu a luat de mult timp măsuri în privinţa atenţionării înotului în râu.
Pentru a conştientiza populaţia de riscul pe care şi-l asumă dacă se scladă în apele Jiului – expunere la îmbolnăvire şi înnec – “A.B.A «Jiu» Craiova a amplasat pe malul râului Jiu plăcuţe cu «Scăldatul interzis».
Apel către cetățeni să țină cont de avertismentele înscrise pe plăcuțe și să nu se aventureze la scăldat în apele Jiului.

La nivel național, autoritățile de sănătate publică au identificat 50 de zone de îmbăiere. 49 sunt localizate la Marea Neagră (de la Gura Portiței la Vama Veche), iar una este în orașul Tulcea (lacul Ciuperca).
Autoritățile de sănătate publică sunt instituțiile publice ale statului care monitorizează, exclusiv din punct de vedere bacteriologic, calitatea apelor de îmbăiere. Ministerul Sănătății publică anual raportul acestor zone, afișat pe site-ul Agenției Europene de Mediu.

Rezervele de apă sunt suficiente

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” monitorizează constant volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare și iau măsurile necesare în direcția păstrării rezervelor de apă. Precipitațiile din ultima lună și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în lacurile de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica au contribuit la creșterea coeficientului de umplere ajungând astăzi la 88,24% (cu 15% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut).

Chiar dacă în acest moment, nu există probleme legate de satisfacerea necesarului de apă, vă recomandăm să economisiți apa, folosind rațional resursele.

Nu există restricții în alimentarea cu apă a populației

Apa este o resursă naturală limitată. De aceea, este nevoie să conștientizăm că trebuie să economisim apa și să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.

Recomandările noastre ar fi:

  • Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență;
  • Folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operațiuni de spălare);
  • Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);
  • Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;
  • Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;
  • Montarea economizoarelor de apă la robinete;
  • Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;
  • Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;
  • Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.

Citeşte şi: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS