2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDepozitul de gunoi de la Mofleni, amendat și amenințat cu suspendarea activității

Depozitul de gunoi de la Mofleni, amendat și amenințat cu suspendarea activității

Societatea care administrează depozitul de gunoi de la Mofleni a fost amendată din nou din cauza mirosul pestilenţial care a invadat oraşul în vara acestui an, dar şi pentru alte nereguli.

Operatorul a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu Dolj cu amendă maximă, de 200.000 de lei. În plus, comisarii „au dispus măsuri de remediere”. Ce au găsit comisarii Gărzii? Levigat care se prelinge la voia întâmplării, gunoi care se revarsă în afara celulelor, deșeuri care zac în arșița soarelui neacoperite cu un strat de nisip și pământ.

“Comisariatul Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu, în urma sesizărilor primite atât de la cetățeni, cât și mass-media, referitoare la mirosurile pestilențiale generate de activitatea desfășurată la Depozitul ecologic de deșeuri ECO SUD de la Mofleni, a demarat controale la acest operator. Patru comisari de la GNM-CJ Dolj au efectuat săptămâna trecută inspecții la acest depozit și au constatat mai multe nereguli care generau mirosurile sesizate.

Comisarii GNM au stabilit un plan permanent de măsuri

Operatorul SC ECO SUD SA a fost sancționat cu amendă de 200.000 de lei pentru nerespectarea OUG 195/2005. Au fost impuse măsuri de eliminare a surselor de miros, cu respectarea riguroasă a termenelor scurte, date fiind temperaturile ridicate din această perioadă a anului. Întrucât acest operator are obligația continuă de a respecta Normativul Tehnic de întreținere al depozitului, conform Ordonanței 2/2021 privind depozitarea deșeurilor( care transpune în legislația națională Directiva Nr. 1999/31/CE), comisarii GNM au stabilit un plan permanent de măsuri, care să conducă la eliminarea surselor de miros.

În baza acestui plan permanent, se vor desfășura controale, astfel încât toate măsurile prevăzute să fie realizate. Având în vedere că activitatea desfășurată de depozit are un impact major asupra factorilor de mediu, este obligatoriu ca operatorul ECO SUD să respecte întocmai prevederile din actele normative care reglementează acest tip de activitate. Dacă astfel de nereguli continuă, sancțiunile care se impun pot ajunge până la suspendarea activității”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu. Din aceste motive, singurul depozit ecologic din judeţ s-a ales cu încă o amendă, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimul timp.

Craiova sufocată de miros pestilențial

În această vară ca de altfel în fiecare vară din anii trecuți, Craiova pute.

Un miros pestilenţial a acoperit din nou o parte a oraşului Craiova. Locuitorilor din cartierele Nicolae Titulescu, George Enescu, Brestei, Catargiu, 1 Mai şi în primul rând Mofleni nu le este străin acest iz puturos care se simte cu precădere în zilele toride de vară.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că în depozit nu ar funcţiona staţia de ardere a gazelor emanate de la descompunerea deşeurilor. Mirosul sufocant şi greţos provine de la Depozitul de gunoi de la Mofleni. Depozitul a fost construit cu mulţi ani în urmă chiar în oraş, la 5km de centrul Craiovei. An de an, o parte a populaţiei este terorizată de mirosul greu care pune stăpânire pe mare parte din oraş.

Depozitul de gunoi sursă de gunoi

Sesizările curg în zadar la Garda de Mediu sau către autorităţile locale. În afară de câteva amenzi şi măsuri trasate pentru a fi duse la îndeplinire de către reprezentanţii depozitului de la Mofleni, nu se întâmplă nimic. Autorităţile locale nu au luat niciodată în calcul construirea unui alt depozit. Dimpotrivă de câţiva ani buni, în Craiova sunt aduse toate deşeurile din judeţul Dolj. Aerul este otrăvit zi de zi şi autorităţile dorm.

Două amplasamente, proiecte făcute pe fonduri europene, sunt direct afectate. Este vorba despre Water Park şi Parcul Tineretului care încep să fie ocolite din cauza acestui miros greu. Obiectivele sunt adminstrate de direcţii sau regii subordonate Primăriei Craiova. Pe lângă mirosul infect, depozitul este o sursă de microbi, purtaţi pe distanţe foarte mari de păsările care îşi fac veacul pe groapa de gunoi, dar şi de rozătoare.

Craiova, orașul în care pute

Reamintim că și în vara anului trecut Eco Sud a fost tras de urechi de Garda de Mediu după ce s-a apucat să mute gunoiul în descompunere dintr-o celulă în alta. Acest lucru se întâmpla după deschiderea celei de-a şaptea celule în care se depune acum gunoiul menajer, fracţia umedă, adus din tot judeţul. Până în luna mai 2022, în depozitul de la Mofleni gunoiul s-a depus în cele şase celule autorizate.

Ultima celulă, cea de-a şasea, s-a umplut şi pentru că depozitul nu a primit la timp autorizaţia pentru deschiderea celulei şapte, surplusul de gunoi a fost înghesuit în celula şase. Relocarea a zeci de mii de tone de gunoi menajer a fost, atunci, cauza care a determinat existența mirosului neplăcut în tot orașul.

Ulterior, deşeurile în descompunere au fost purtate pe zeci de metri sub arşiţa soarelui dintr-o celulă în alta, împinse cu buldozerul sau în cupa tractorului. Mirosul pestilenţial degajat a acoperit împrejurimile, ajungând până spre centrul oraşului, spre disperarea craiovenilor.
Mirosul deranjant, sesizat de sute de craioveni din toate cartierele orașului, a „bântuit” Craiova o bună bucată de vreme. Sesizările au curs atunci la Garda de Mediu. Operatorul a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu Dolj cu amendă maximă, 100.000 de lei.

Citește și: Canalizarea nu este coș de gunoi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS