Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova s-a desfăşurat pe repede înainte. Totuşi, câteva puncte au iscat discuţii: rectificarea bugetului oraşului, ieşirea Craiovei din ADI Zona Metropolitană, creşterea salariilor administratorilor unor societăţi subordonate primăriei. Cei care au ridicat mingea la fileu au fost, ca de fiecare dată, unii consilieri USR. Răspunsurile au venit doar din partea primarului Lia Olguţa Vasilescu.
„Observăm, încă o dată, că primăria taie de la capitolul investiţii peste 3 milioane de euro. Nu se mai fac investiţii de 16,8 milioane de lei. Se renunţă la asfaltarea străzilor şi la Skate Park. A trecut campania, dar asfaltare ar trebui să fie o proritate, aşa cum o considerăm noi”, a spus Cezar Drăgoescu, consilier local USR, când s-a discutat despre execuţia şi rectificarea bugetară.
De ce iese Craiova din Zona Metropolitană
Craiova a ieşit din Zona Metropolitană, iar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat constituirea unei alte asociaţii.
Hotărârea a fost văzută cu ochi buni de către o parte a consilierilor locali, în speţă cei de la USR. Aceştia au vrut totuşi să ştie ce s-a întâmplat cu banii pe care Craiova i-a adus în cei 16 ani de la înfiinţarea ADI Zona Metropolitană Craiova.
„Referitor la ADI Zona Metropolitană este un exemplu de aşa nu. Această asociaţie este patronată de toţi primarii PSD, inclusiv de doamna Lia Olguţa Vasilescu, nu a făcut un proiect reprezentativ pentru scopul pentru care a fost făcută în 2008, adică dezvoltarea regiunii. Dimpotrivă, s-au cheltuit nişte bani, Craiova cotizează cu aproximativ cu 130 de mii de euro, iar în 16 ani s-au strâns cam 2 milioane de euro. Apreciem că a ales să se retragă dintr-o asociaţie care nu face nimic”, a spus Iulia Dudu consilier local USR.
Se va va înfiinţa o altă asociere
Primarul Craiovei a spus că retragerea Craiovei din Zona Metropolitană Craiova se datorează modificărilor legale. Aceasta a mai spus că în vechea formulă ADI Zona Metropolitană este „totalmente nefuncţională”, drept urmare se va înfiinţa o altă asociere.
Lia Olguţa Vasilescu le plânge de milă directorilor de la societăţile subordonate care au salarii mai mici decât la privat
Discuţii contradictorii au fost şi pe marginea majorării salariilor directorilor societăţilor subordonate primăriei. Primarul Craiovei i-a compătimit pe aceştia spunând că au salarii mai mici ca la privat. În schimb, unul dintre consilierii locali a susţinut că mărirea salarială să fie susţinută cu performanţă din partea administratorilor acestor societăţi.
„Periculoase afirmaţii, domnul Drăgoescu!”, a sărit ca ars viceprimarul Craiovei.
Primarul Craiovei a completat: „Este unica formă de remunerare prevăzută în contractele de administrare şi este în conformitate cu legea. Unde apare problema noastră? Este că aceste contracte de administrare ar fi trebuit majorate în fiecare an, ceea ce la Craiova nu s-a mai întâmplat de patru ani de zile. Creşterea este de 1.500 de lei net. În ceea ce priveşte activitatea directorilor, să ştiţi că toate societăţile sunt pe profit. În ceea ce priveşte salariile, dacă ne uităm spre privat, acolo salariile sunt de trei ori mai mari”, este de părere primarul Craiovei.
Spitalul Filantropia îşi mută birourile la Liceul Gheorghe Chiţu
Încep lucrările la spitalul de copii de la parc şi este nevoie de relocarea birourilor şi a saloanelor. Drept urmare, pe o perioadă de doi ani birourile se mută în incinta Liceului Gheorghe Chiţu, iar saloanele pentru copii vor fi mutate în locul birourilor administraţiei spitalului.
„Birourile care sunt acum pentru partea adminsitrativă să fie mutate la Chiţu, iar în locul birourilor să se amenajeze saloanele pentru copii”, a spus Lia olguţa Vasilescu.
O relocare va avea loc şi la fostul Cămin Cultural din cartierul Popoveni. Aici funcţiona un cămin de bătrâni. Aceştia vor fi mutaţi într-o altă locaţie, iar aici se va amenaja o creşă.
Citeşte şi: Mai este de actualitate cartea de imobil?