2.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe hotărâri au mai luat aleşii locali

Ce hotărâri au mai luat aleşii locali

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova s-a desfăşurat pe repede înainte. Totuşi, câteva puncte au iscat discuţii: rectificarea bugetului oraşului, ieşirea Craiovei din ADI Zona Metropolitană, creşterea salariilor administratorilor unor societăţi subordonate primăriei. Cei care au ridicat mingea la fileu au fost, ca de fiecare dată, unii consilieri USR. Răspunsurile au venit doar din partea primarului Lia Olguţa Vasilescu.

„Observăm, încă o dată, că primăria taie de la capitolul investiţii peste 3 milioane de euro. Nu se mai fac investiţii de 16,8 milioane de lei. Se renunţă la asfaltarea străzilor şi la Skate Park. A trecut campania, dar asfaltare ar trebui să fie o proritate, aşa cum o considerăm noi”, a spus Cezar Drăgoescu, consilier local USR, când s-a discutat despre execuţia şi rectificarea bugetară.

„Punctul 1 şi 2 sunt modalităţile legale prin care arătăm cum s-au cheltuit banii, exact cum a spus Consiliul Local. Nu taie nimeni de la Skate Parc şi de la asfaltări. Procedura de asfaltări merge până la sfârşitul anului. Dacă vă amintiţi, la începutul anului Guvernul ne-a luat o sumă consistentă de bani, urmând ca aceasta să fie dată municipalităţilor în tranşee. Una dintre tranşe a venit în primăvară, cealaltă urmând să vină în septembrie. În aceste condiţii suntem obligaţi să facem nişte permutări. Să dăm la ceea ce este foarte urgent şi să luăm de la investiţii, iar în momentul în care vin de la guvern să-i punem la loc la investiţii. Nu se scade nimic de la investiţii. Dacă v-aţi uitat, aţi observat pe ce anume s-au redistribuit aceşti bani: un milion de lei norma de hrană a personalului poliţiie locale, 3,6 milioane de lei pentru facilităţile pentru transportul în comun; 2,4 milioane pentru transportul local; 320 de mii de lei mobilier pentru şcoli, 750 de mii de lei, reperaţii RMN; 3 milioane de lei pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului menajer; 4 milioane de lei pentru activitatea de întreţinere spaţii verzi; 450 de mii pentru meciul de Cupă Devis şi la Oprea Română merg nişte bani care se vor întoarce din sponsorizări, dar acum trebuie efectuate plăţile. Banii se vor întoarce în septembrie”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

De ce iese Craiova din Zona Metropolitană

Foto: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia

Craiova a ieşit din Zona Metropolitană, iar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat constituirea unei alte asociaţii.
Hotărârea a fost văzută cu ochi buni de către o parte a consilierilor locali, în speţă cei de la USR. Aceştia au vrut totuşi să ştie ce s-a întâmplat cu banii pe care Craiova i-a adus în cei 16 ani de la înfiinţarea ADI Zona Metropolitană Craiova.

„Referitor la ADI Zona Metropolitană este un exemplu de aşa nu. Această asociaţie este patronată de toţi primarii PSD, inclusiv de doamna Lia Olguţa Vasilescu, nu a făcut un proiect reprezentativ pentru scopul pentru care a fost făcută în 2008, adică dezvoltarea regiunii. Dimpotrivă, s-au cheltuit nişte bani, Craiova cotizează cu aproximativ cu 130 de mii de euro, iar în 16 ani s-au strâns cam 2 milioane de euro. Apreciem că a ales să se retragă dintr-o asociaţie care nu face nimic”, a spus Iulia Dudu consilier local USR.

Se va va înfiinţa o altă asociere

Primarul Craiovei a spus că retragerea Craiovei din Zona Metropolitană Craiova se datorează modificărilor legale. Aceasta a mai spus că în vechea formulă ADI Zona Metropolitană este „totalmente nefuncţională”, drept urmare se va înfiinţa o altă asociere.

” Ca să înţeleagă toată lumea, ne retragem din Zona Metropolitană pentru că s-a schimbat legea. Nu putem să facem toate operările necesare într-o Zonă Metropolitană care are deja peste 20 de entităţi. În Dolj, Zona Metropolitană merge până la Segarcea, până la Filiaşi, total mai departe de graniţele Craiovei. Ca să facem toate ajutările, este mai uşor să facem una nouă doar cu entităţile din jurul Craiovei. Este obligatoriu ca fiecare localitate să cedeze pentru investiţii pentru Zona Metropolitană 5% din bugetul local. De la Craiova este obligatoriu să facem investiţii de 8 milioane de euro în Zona Metropolitană. Nu ne-am fi dorit să facem aceste investiţii, de exemplu la Segarcea, ci ne-am dori să le facem chiar în zona care este de interes pentru noi. Nenorocirea este că aşa cum s-a negociat legea, am ajuns în situaţia în care dacă nu dăm aceşti 8 milioane de euro să nu mai primim de la bugetul naţional niciun leu. Noi ne retragem din acesată Zonă Metropolitană totalmente nefucnţională şi intrăm într-o asociaţie care va gestiona mai puţine localităţi şi care au legătură directă cu Craiova. În ceea ce priveşte proiectele care s-au făcute pe Zona Metropolitană să ştiţi că sunt multe făcute până acum, inclusiv pe fonduri europene, inclusiv Strategia integrată de dezvoltare urbană fără de care Craiova nu ar fi putu să acceseze fonduri. Am avut, apoi Planul de mobilitate urbană durabilă, sprijin pentru coordonarea implementării planului integrat al pololui de creştere Craiova… Sunt proiecte fără de care Craiova nu ar fi putu să absoarbă fondurile europene”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu le plânge de milă directorilor de la societăţile subordonate care au salarii mai mici decât la privat

Discuţii contradictorii au fost şi pe marginea majorării salariilor directorilor societăţilor subordonate primăriei. Primarul Craiovei i-a compătimit pe aceştia spunând că au salarii mai mici ca la privat. În schimb, unul dintre consilierii locali a susţinut că mărirea salarială să fie susţinută cu performanţă din partea administratorilor acestor societăţi.


„Avem punctele acelea cu majorarea salariilor. Nu am nici un fel de problemă să majorăm salariile managerilor care administrează instituţii din subordinea primăriei, în schimb vreau să văd o corelare a acestor majorări cu nişte criterii de performanţă. Acum îmi vine în minte, SC Pieţe şi Târguri, unde an de an cifra de afaceri scade, profitul este anemic, dar cu toate astea noi majorăm salariul managerului cu 30%. Atâta vreme cât nu există o corelare a majorării cu criterii de performanţă şi cu indicatori de performanţă, noi nu putem să votăm aşa ceva. Singura performanţă pentru aceste majorări salariale ar fi anumite recompense pentru alte activităţi, cum ar fi cele din campania electorală. Puteţi să îi recompensaţi, dar nu pe banii craiovenilor” a spus Cezar Drăgoescu, consilier local USR.

„Periculoase afirmaţii, domnul Drăgoescu!”, a sărit ca ars viceprimarul Craiovei.
Primarul Craiovei a completat: „Este unica formă de remunerare prevăzută în contractele de administrare şi este în conformitate cu legea. Unde apare problema noastră? Este că aceste contracte de administrare ar fi trebuit majorate în fiecare an, ceea ce la Craiova nu s-a mai întâmplat de patru ani de zile. Creşterea este de 1.500 de lei net. În ceea ce priveşte activitatea directorilor, să ştiţi că toate societăţile sunt pe profit. În ceea ce priveşte salariile, dacă ne uităm spre privat, acolo salariile sunt de trei ori mai mari”, este de părere primarul Craiovei.

Spitalul Filantropia îşi mută birourile la Liceul Gheorghe Chiţu

Încep lucrările la spitalul de copii de la parc şi este nevoie de relocarea birourilor şi a saloanelor. Drept urmare, pe o perioadă de doi ani birourile se mută în incinta Liceului Gheorghe Chiţu, iar saloanele pentru copii vor fi mutate în locul birourilor administraţiei spitalului.
„Birourile care sunt acum pentru partea adminsitrativă să fie mutate la Chiţu, iar în locul birourilor să se amenajeze saloanele pentru copii”, a spus Lia olguţa Vasilescu.
O relocare va avea loc şi la fostul Cămin Cultural din cartierul Popoveni. Aici funcţiona un cămin de bătrâni. Aceştia vor fi mutaţi într-o altă locaţie, iar aici se va amenaja o creşă.

Citeşte şi: Mai este de actualitate cartea de imobil?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS