17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde ne răcorim în Craiova la ştrand sau la piscină

Unde ne răcorim în Craiova la ştrand sau la piscină

Când aerul devine irespirabil, când mercurul din termometre urcă aproape necontrolat, cea mai bună opțiune pentru a te răcori rămâne ștrandul sau piscina.

În Craiova și în județ sunt funcționale, în acest moment, 19 piscine şi ştranduri care au funcţionează în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform Ord MS 1030/2009. Dintre acestea 15 sunt piscine şi 4 ştranduri (ca obiective declarate şi cunoscute de DSP Dolj). Ele funcționează:

  • în baza certificatului pe care îl eliberează Registrul Comerţului,
  • în baza declarației pe propria răspundere a deținătorului.

Ce spune DSP Dolj

„În Craiova și în județ sunt atât de multe piscine și ștranduri, încât le recomandăm cetăţenilor să folosească astfel de spații. Să nu meargă în zone, cum ar fi lacuri, râuri, unde există riscuri majore de îmbolnăvire. Avem în monitorizare 14 piscine și patru ștranduri“, a precizat DSP Dolj.
„Toate aceste obiective sunt monitorizate de colegii de la Igiena Mediului, în baza controalelor tematice, adică se verifică apa. Sunt controlate condițiile de igienă de la respectiva locație, dacă sunt dușuri, cabine de schimbat“, au adăugat reprezentanți ai DSP Dolj.

Cât de sigură este o bălăceală în ștrandurile din Craiova?

Din apa din ștranduri sau piscine, cele mai frecvente boli care se pot contacta sunt cele de piele, boli ale ochilor sau ale urechilor. Riscul de îmbolnăvire există atunci când apa din bazin nu este curată, dar și când sunt folosite în exces substanțe chimice cu rol dezinfectant.

„Din apa din bazine se pot transmite de la afecțiuni banale până la afecțiuni destul de grave. Este bine ca înainte de a intra în bazin să faci un duș și la ieșire la fel. Trebuie să te ștergi foarte bine, să ai prosoape, șlapi pentru a evita, pe cât posibil, răspândirea unor boli care sunt cel mai frecvent întâlnite în sezonul de vară la piscine. Persoanele care au pe piele o zgârietură sau un furuncul trebuie să evite ca până la vindecare să intre în apă. Până la această dată nu am avut nici o sesizare cu privire la activitatea piscinelor și ștrandurilor din Craiova“, au spun reprezentanți ai DSP Dolj.

Cine mai face verificări

Ștrandurile și piscinele pot fi controlate și de alte organe abilitate, cum ar fi:

  • poliție,
  • comisari şi inspectori din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj,
  • inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj,
  • Direcţia Sanitar-Veterinară.

Acestea nu au competență în privința normelor de igienă și sănătate.

Zone naturale neamenajate

Există însă și zone naturale neamenajate unde se poate merge la scăldat și plajă. Acestea zunt î zona Bașcov-Calafat, plaja Cetate-Port, Debarcader Calafat și Prunet Bratovoiești- Lac Giormane.

Citeşte şi: Care sunt oraşele din Europa unde se mănâncă bine

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS