9.5 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând se termină reabilitarea canalului colector de pe strada Râului?

Când se termină reabilitarea canalului colector de pe strada Râului?

Craiovenii care locuiesc pe strada Râului se plâng de mirosul greu care vine dinspre canalul colector. Acesta este în reabilitare de un an de zile şi din cauză că s-a umblat la casetele prefabricate, iar gurile de acces în casetele vizitabile au rămas deschise, emană un miros greu.
Deranjaţi de miros sunt chiar şi cei care tranzitează zona cu maşina.

Canalul colector de pe strada Râului din Craiova a intrat în reabilitare în urmă cu un an, mai precis pe data de 28.08.2023. Lucrările de aproape 5 milioane de euro erau necesare pentru „stoparea distrugerii părții carosabile și pietonale a străzii Râului“, după cum spuneau reprezentanţii Primăria Craiova la acel moment.


„De luni, 28.08.2023, vor demara lucrările de reabilitare a canalului colector pe sectorul de drum cuprins între intersecția cu strada Brestei până la intersecția cu strada Dimitrie Gerota. Reabilitarea este necesară pentru stoparea distrugerii părții carosabile și pietonale a străzii Râului. Proiectul prevede decolmatarea, investigarea defectelor ascunse și repararea acestora. După decolmatare, se va efectua curățirea cu apă sub presiune a canalului, astfel încât pe tot perimetrul interior al prefabricatelor să fie vizibil betonul, fără depuneri. În urma acestei proceduri, se va stabili dacă există defecțiuni ascunse ale prefabricatelor de beton și dacă se impun reparații suplimentare“, se arăta la acea dată în comunicatul municipalității.

Lucrarea se preconiza a fi executată în 10 luni


Investiția se preconiza a fi executată în 10 luni de la începerea lucrărilor, iar perioada de garanție va fi de 36 luni. De lucrări se ocupă o asociere de firme Umiva Engineering SRL – Bertoni Construct. Valoarea contractului fiind de 20.607.731,88 lei (fără TVA).
Cele 10 luni au trecut şi craiovenii din zonă se întreabă: Când se închide şantierul? Finalizarea lucrărilor însemnând şi dispariţia mirosului pestilenţial care vine dinspre canal.

” Eu locuiesc în Catargiu, zilnic trec pe Rîului şi miroase foarte urât. Când stai la semafor în maşină chiar dacă este gemul ridicat tot pătrunde un miros greu în interior. Când termină lucrările? Văd că au mai lăsat din loc în loc deschis şi cred că de acolo vine amful de canal”, spune un craiovean.

Într-adevăr, din loc în loc canalul este deschis, lăsând să se vadă apa murdară, preluată din canalizarea oraşului.
La acest moment mare parte din plafonul canalului a fost acoperit cu pământ şi a revenit la forma iniţială de spaţiu verde. Cu o lună în urmă, gazonul de pe Stadionul Oblemenco a fost strămutat aici.

De ce trebuia reabilitat cel mai mare canal colector din Craiova

Canalul colector are o lungime de 5,15 km, pleacă din Balta Craioviţa şi se varsă în Jiu. Acesta se întinde de-a lungul celor două benzi de mers ale străzii Râului. De la intersecţia cu strada Brestei şi până la intersecţia cu strada Popoveni, canalul a fost închis şi casetat cu casete prefabricate de beton armat.

Lucrările de casetare s-au efectuat în perioada anilor 2013-2016. În schimb, tronsonul cuprins între strada Popoveni şi bdul. Romanescu este deschis, necasetat. De-a lungul timpului autorităţile cât şi craiovenii au constatat că strada se prăbuşeşte. În cele din urmă au concluzionat că aceste lăsări ale asfaltului sunt cauzate de canalul colector care este plasat între cele două sensuri de mers. Mai precis, infiltrațiile de apă provenite din canal au compromis artera de circulaţie. Îmbinările dintre casetele de beton ale canalului au cedat și apa s-a infiltrat sub covorul asfaltic și a ros pe unele porțiuni pământul.

Ce trebuia remediat

În urma unei expertizei au ieşit la iveală mai multe deficienţe pe care le are canalul:


„Gurile de acces în casetele vizitabile ale canalului sunt insuficiente sau unele din acestea sunt acoperite cu pământ vegetal. Scările cu care sunt dotate coșurile de acces în canalul colector sunt deteriorate și prezintă pericol de siguranță în exploatare; se înregistrează depuneri mari de pământ pe fundul canalului colector; rosturile dintre prefabricate sunt foarte mari, în unele locuri având circa 15-20 cm; casetele prefabricate nu sunt montate corect, radierul colectorului având forma de zig – zag în loc să aibă o pantă continuă. Intrările colectoarelor laterale de apă pluvială în casetele canalului colector nu sunt executate corect, adică lipsește etanșarea la îmbinarea acestora; se înregistrează surpări de pământ și trotuar în zona gurilor de acces în canal, cu formarea unor caverne în trotuar. Din punct de vedere structural, prefabricatele de beton se prezintă în stare foarte bună şi nu necesită reparații”, se spunea în documentaţie.


Până la închiderea ediţiei reprezentanţii Primăriei Craiova nu au transmis nici un răspuns cu privire la această stare.
Mai trebuie precizat că unul dintre constructori, Bertoni Construct are probleme cu DNA-ul. Firma a derulat, în ultimii șase ani, 28 de contracte cu statul, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ două miliarde de euro.

Citeşte şi: Un tânăr din Craiova a creat o aplicaţie, WaterMap, care vă ajută să găsiţi cea mai apropiată fântână din oraş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS