Prima ediție a „Întâlnirilor SpectActor”, stagiunea 2024-2025, prilejuiește întâlnirea publicului craiovean cu academicianul Alexandru Vlad Ciurea, director științific la Spitalul Clinic „Sanador” din București.
Alexandru Vlad Ciurea va susține, sâmbătă, de la ora 17.00, la sala „Ion D.Sîrbu”, conferința Longevitate cerebrală – mit sau realitate.
Profesorul doctor Alexandru Vladimir Ciurea își desfășoară de peste 56 de ani activitatea în domeniul neurochirurgiei – clinică, operativă, științifică, de cercetare și activitate în domeniul organizatoric al sistemului de sănătate, cu peste 24.000 de operații neurochirurgicale, dintre care jumătate în domeniul neurochirurgiei pediatrice. Între 1999-2010 a fost șeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București, unde a ocupat funcția de director general în perioada 1999-2005. Este continuare în activitate la Spitalul Clinic „Sanador” din București, unde este și Director Științific din 2012.
Președinte al Societății Române de Neurochirurgie
De-a lungul prestigioasei sale cariere Alexandru Vladimir Ciurea a implementat și dezvoltat neurochirurgia în Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, dar și în țară – secțiile de neurochirurgie din cadrul Spitalelor Județene din Brașov, Oradea, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț, Ploiești etc. A deținut funcția de Președinte al Societății Române de Neurochirurgie (1996-2006). Are o participare neîntreruptă în activități neurochirurgicale europene și internaționale, fiind ales vicepreședinte al WFNS (World Society of Neurosurgery), în perioada 2005-2009. Membru, ulterior președinte al Comitetului de nominalizare, în perioada 2009-2013, respectiv 2013-2017, datorită căruia neurochirurgia românească are o recunoaștere la nivel european și mondial.
Deține 10 titluri de Dr. Honoris Causa
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este în comitetul editorial al celor mai prestigioase reviste internaționale de neurochirurgie (Neurosurgery, SUA, World Neurosurgery, SUA). Este publicist activ și creator de opinie la ziarul săptămânal „Viața medicală”, revista „Politici de sănătate” și cotidianul „România Liberă”.
Drept recunoaștere a activității sale, a fost ales membru în mai multe Academii interne și internaționale:
- Academia de Științe Medicale (2009; Membru Titular al Academiei de Științe Medicale din New York, Membru Fondator al Academia Multidisciplinară de Neurotraumatologie (2004);
- Membru titular al Academiei Braziliei de Neurochirurgie (2007),
- Membru de Onoare al Academiei Române (2022).
Deține 10 titluri de Dr. Honoris Causa în diferite universități din țară, precum și la Chișinău, Universitatea de Medicină și Farmacie Testimitianu (Republica Moldova). A fost decorat cu Ordinul Național – Serviciul Credincios, în grad de „Comandant”, oferit de Președintele României (2000). În noiembrie 2019, decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de „Cavaler”, oferit de Președinția României.
Profesorul Ciurea a realizat 40 de monografii
Profesorul Ciurea a realizat 40 de monografii, ca autor principal, dintre care 27 de monografii în domeniul neurochirurgiei, 5 monografii în Managementul Sănătății și 3 în domeniul mult discutat al nocivității E și în domeniul științific. Astfel, a coordonat publicarea Tratatului de Neurochirurgie, Editura Medicală, în două volume, apărute în 2010, respectiv 2011, respectiv a unor lucrări importante în neurochirurgie națională: Patologia Neurochirurgicală Infantilă, împreună cu Arseni C. Horvath, Editura Academiei RSR, București, 1980 – Premiul „Gheorghe Marinescu” acordat de Academia Română.
În cursul anului 2024 a apărut cartea intitulată „Fronite neuronale” (coordonator la Editura MDPI). La Editura Academiei Române a apărut în 2024 lucrarea „Boli neurodegenerative”, la care a colaborat alături de reputați specialiști. În străinătate gestionează o lucrare excepțională la Editura Flax NOVA, New York, cu apariție în limba engleză, împreună cu Dr. Ștefan Iencean – „Hipertensiune Intracraniană” (2009). Coordonează publicația Neural Frontiers – Basel Barcelona, Wuhan.
Citește și: Două utilaje agricole în valoare de 120.000 de euro căutate în Germania și Italia, descoperite la Nădlac