2.3 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljConac abandonat, vechi de peste 100 de ani, plin de peturi

Conac abandonat, vechi de peste 100 de ani, plin de peturi

Un conac din lemn din Plaiul Bumbeștiului, județul Gorj, construit în urmă cu peste 100 de ani a fost abandonat și este în prezent transformat în coș de gunoi.

Cu toate că se află în zona montană, destul de departe de orașul Bumbești-Jiu, conacul a ajuns acum să fie aproape plin de peturi și alte tipuri de deșeuri. Nu există o explicație cine ar fi putut să ducă deșeuri din zona locuită, să le abandoneze în munte, la conac. Nu este exclus ca imobilul să fie fost locuit temporar la un moment dat și aici să fie lăsate deșeuri.

De asemenea, în zona Plaiului se mai află așezări, între care și unele locuite. Mai sunt și turiștii care trec destul de rar prin zonă, însă este greu de crezut că s-au putut strânge atât de multe gunoaie în apropierea conacului. Acesta ar putea să fie reabilitat și pus în valoare, fie de către proprietarii sau urmașii acestora, dacă vor putea fi identificați, fie de autorități. Plaiul Bumbeștiului este puțin explorat și mai puțin cunoscut. Cu toate acestea, deșeurile au ajuns și aici.

Acțiune de igienizare

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare Gorj (ADIS) va derula săptămâna aceasta o acțiune de ecologizare în zona amintită. Este vizat inclusiv Conacul care acum este plin de peturi, precum și diferite zone din Plaiul Bumbeștilor unde au fost abandonate gunoaie.

„Din păcate, avem și astfel de situații în care nu poți decât să se întrebi cum poate cineva să vină de jos de la câmpie, de la deal, de acasă, din zonele locuite și să urce cu gunoiul la munte și să îl lase acolo. Sunt zone foarte frumoase, mai puțin cunoscute, poate o să devină și turistice și noi le îngropăm sub gunoi. Ar fi foarte bine dacă astfel de conace vechi din munte care au o anumite istorie ar fi reabilitate și puse în valoare.

Poate și cu ajutorul unor programe ale autorităților locale sau cu fonduri europene. Ele ascund o istorie locală. Unele au legătură poate și cu activitatea religioasă din Defileul Jiului, având aici Mănăstirile Vișina și Lainici și schituri. Este vine să avem grijă de ce există în zonă. Plus că ne aflăm în Parcul Național „Defileul Jiului”. Nu e loc de gunoi într-un parc național. Ne mobilizăm și facem noi curat acum, dar trebuie toți să avem grijă pe unde lăsăm resturile”, a menționat Luis Popa, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare Gorj.

Citește și: Dolj: 61 de șoferi au fost scoși din trafic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS